MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ve o proje yola çıkıyor: Özhaseki’den İzmir’e dönüşüm çıkarması!
Yerel Yönetimler
19 Eylül 2016 Pazartesi 12:19

Ve o proje yola çıkıyor: Özhaseki’den İzmir’e dönüşüm çıkarması!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Karabağlar’da yapılması planlanan kentsel dönüşüm start alıyor. Bakanlık 100 dönümlük alanda ilk kazmayı vururken Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki de bölgeyi ziyaret edecek.

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında uzun süredir rekabetin yaşandığı Karabağlar’daki kentsel dönüşüm alanlarındaki çalışmalar hız kazandı.

Büyükşehir Belediyesi’nin Uzundere’deki son yaptığı ihaleyi sonuçlandırmasından sonra bakanlık da düğmeye bastı. Büyükşehir’in Karabağlar’daki ihalesine Folkart şirketi teklif vererek İzmirli müteahhitlerin “kazanç yok” gerekçesiyle girmediği sorun da aşılmıştı.

Karabağlar’da, Büyükşehir’in yaptığı çalışmalara çok yakın bölgede bulunan 540 hektarlık alanı “riskli olan” ilan eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise iki yıldır bölgede mülk sahipleri ile görüşerek kamulaştırma çalışmalarını hızlandırmıştı. Bakanlık, ilk etapta 102 hektarlık alanda inşaatları başlatma kararı aldı. Bölgenin fizibilitesi, bina durumu, mülkiyet yapısı ve birçok envanteri ayrıntılı bir şekilde çıkartıldı.

Bakanlık, bölgedeki çalışmalar için şimdiye kadar 100 milyon TL’ye yakın bir harcama yaptı.  Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü ile Bakanlık Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü’nün koordineli yürüttüğü çalışmalar sonrasında bölgede 3 bin adet konutun yapılması planlanıyor. Projede ayrıca müteahhit payı olarak da bin konut bırakılacak. Müteahhitler de kendilerine kalan konutları daha sonra piyasaya satabilecek. Bakanlık, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aksine müteahhit kar payını daha yüksek tutarken kendine düşen payı yüzde 35’lere kadar çekti. Büyükşehir ise aynı bölgede,vatandaş adına oturduğu masada payını yüzde 49 olarak belirtmiş, buna gerekçe olarak da altyapı hizmetlerini belediyenin yapacak olmasını göstermişti.  Yine, proje kapsamında ilk etapta sorun çıkması halinde bakanlığın diğer etaplar için İller Bankası üzerinden doğrudan kaynak aktararak projenin inşaat ihalesini de yapabileceği, bu yöntemi de yedek olarak tuttuğu biliniyor.

MÜTEAHHİTLER KATILACAK MI?
Proje ile ilgili ayrıntılar netleştikçe İzmirli müteahhitlerde de hareketlilik başladı. Daha önce Büyükşehir’in projesine olumsuz baktıklarını açıklayan Necip Nasır başkanlığındaki Müteahhitler Federasyonu’nun (MÜFED) ihaleye gireceği belirtildi. Yıllardır İzmir’de kentsel dönüşümden kaynaklı oluşacak hareketi ve talepleri bekleyen müteahhitlerin de bir araya gelerek bakanlığın projesine teklif verebileceği de öğrenildi.

ÖZHASEKİ GELİYOR
Bakanlığın İzmir’deki en prestijli çalışmalarının başında gelen Karabağlar Cennetçeşme Kentsel Dönüşüm Projesi’ni incelemek üzere bizzat Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki gelecek. AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı döneminde yaptığı İzmir ziyaretinin ardından resmi olarak kente gelmeyen Özhaseki bakan olduktan sonra da ilk kez İzmir’de inceleme yapmış olacak. Geçtiğimiz günlerde bakanlığın İzmir’deki bürokratlarını Ankara’ya çağıran Özhaseki kapsamlı bir İzmir brifingi almıştı.



AYRINTILAR AÇIKLANACAK
Projenin büyük bölümünün tamamlandığını anlatan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, “Sayın bakanımızı bu hafta içinde İzmir’e bekliyoruz. Kendisine ayrıntılı İzmir sunumu yapmıştık. Üzerinde yoğun olarak çalıştığımız projenin tüm ayrıntılarını bakanımız müjdeleyecek. İnşaat süresi, yapım şekli ve sistemin nasıl çalışacağını anlatacak” dedi.
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 muhalif
 20 Eylül 2016 Salı 12:11
her daireye bir otopark sistemi bir çok "yaşanabilir kentte" var.. yaşanabilir kent olmanın koşullarından biri de budur...
 
 19 Eylül 2016 Pazartesi 17:31
Her daireye 1 otopark dünyanın neresinde var ? Nerede öyle bolluk 😄☺😃
 Ado
 19 Eylül 2016 Pazartesi 16:20
Otoparksiz yeşil alansiz yerlere imar verilmesi yasaklansin her daire reye 1 araçlık otopark yapılsın ama bu belediye yapmaz
 Ozzy
 19 Eylül 2016 Pazartesi 15:53
bakanlık daha önce yapamadı şimdide yapabileceğini sanmıyorum.En iyi sistem Büyükşehir Belediyesinin Uzunderede başlattığı paylaşım sistemi.AYnısını Aktepe Emrez de yapacak.
 
 19 Eylül 2016 Pazartesi 12:50
Karabağlar'ın neredeyse tamamına yakınında kentsel dönüşüm gerekli. İzmir' de kalitesiz ve çarpık yapılaşmaya artık izin verilmemelidir. Adam bina yapmış , dışı tuğla kalmış. Burası köy mü büyükşehir mi ?
 
 19 Eylül 2016 Pazartesi 12:45
Bu kaçıncı başlangıç ? Daha öncede proje başlıyor, ilk kazma vuruluyor denmişti. Bölge halkı ile anlaşma sorunu olduğu biliniyor. En son mahkeme planları iptal etmişti. Bu sorunlar aşıldı mı ?
 
 19 Eylül 2016 Pazartesi 12:43
Bölgeye raylı sistem planlaması yapıldı mı ? Bölgenin imar planları belli mi ?
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz