MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Başkan Eşki, ‘İduğ algı yaptı’ dedi: Kasada eksi 20 milyon var!
Yerel Yönetimler
25 Nisan 2024 Perşembe 11:53

Başkan Eşki, ‘İduğ algı yaptı’ dedi: Kasada eksi 20 milyon var!

Belediyenin mali yapısı ile ilgili açıklama yapan Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, geçmiş dönem Belediye Başkanı Mustafa İduğ’a sitem ederken “Kasada 200 milyon TL var söylemi ile bırakıldı. Ben kasada para tutmayacağım. Mali tabloyu ilk aldığımızda bir yurt inşaatının hak edişleri yapıldığında geriye 8 milyon kalıyor.  Bir şirketimizin damga vergisi ve bazı müdürlüklerin borçları toplandığında eksi 20 milyon  gibi bir rakam çıkıyor. Ancak bu algının büyük bir zararı oldu bize” dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - 31 Mart yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi Adayı olarak yüzde 49,66 oy ile Bornova Belediye Başkanı seçilen Ömer Eşki, göreve gelişinin ardından 5 yıl boyunca hayata geçirmeyi hedeflediği projeleri basın mensupları ile paylaştı.

200 MİLYON DEĞİL -20 MİLYON!
Geçmiş dönem Belediye Başkanı Mustafa İduğ’un “Kasada 189 milyon TL var” sözleri üzerinden belediyeyi hangi maddi şartlarda devraldığının sorulmasına yanıt veren Eşki, “Bornova  Belediyesi,  25 yıla yakındır borcu olmayan bir belediye. Mustafa Bey'den önce de borcu yoktu. Herkesin yoğurt yiyişi farklı. Kasada 200 milyon TL var söylemi ile bırakıldı. Ben kasada para tutmayacağım. Mali tabloyu ilk aldığımızda bir yurt inşaatının hak edişleri yapıldığında geriye 8 milyon kalıyor.  Bir şirketimizin damga vergisi ve bazı müdürlüklerin borçları toplandığında -20 milyon  gibi bir rakam çıkıyor. Ancak bu algının büyük bir zararı oldu bize. Büyük parayla devraldığımızı ve istediğimiz işi yapabileceğimiz düşünüyorduk. Belediye başkanları ile konuşulurken şakasına ‘bize biraz borç verir misin’ deniliyordu. Keşke tablo böyle olsaydı.  Şu ana kadar tespit edilen borçları çıkardığımızda -20 milyon TL borcumuz var. Bu  yine de bizi İzmir'de en güçlü belediye konumunda tutuyor ve bundan da mutluyum. Biz de gelir elde edici kalemleri ortaya koymaya çalışacağız. Şansımıza 4 yıl seçim yok. Gelir getirici etmenleri çok daha kolay yakalayacağımızı düşünüyorum. Mali disiplini koruyarak süreci devam ettirerek daha iyi işler yapmaya çalışacağım” diye konuştu.

EN BÜYÜK SORUN KURUMSALLAŞMA
Eşki yaptığı değerlendirmede “Bornova’nın geçmiş 20 yılına hakimim gelecek 20 yılına talibim. Sırrı Aydoğan döneminde gençlik kolları başkanıydım. Olgun Başkan döneminde hocaydım, Mustafa İduğ döneminde sendika başkanlığı görevini yürüttüm. Bornova Belediyesinin en büyük problemi kurumsallaşma. İki dönem üst üste başkanlık yapan kimse yok. Bu da bir hizmetin öbür döneme aktarılmasına, tecrübenin ileriye dönük aktarılmamasına neden oluyor. Gelenin öncekinin yaptıklarını bozmak yerine yapılanın üzerine artı koyarak devam etmek gerekiyor. CHP’de kurultay süreci yaşandı ve biz değişimden yana tavır koyduk. Değişimden yana imza veren tek başına Ertürk Başkandı. Ben siyaset sürecinde gençlik kollarından beri Ertürk Başkan'ın yanındaydım. Bizde değişimden yana tavır aldık. Bunun ne kadar doğru bir tavır olduğunu 31 Mart akşamı gördük. Kurultay’dan 1 hafta sonra altyapı çalışmalarımızı bitirerek 12 Kasım itibari ile sahaya çıktık. Seçime kadar yoğun bir çalışma ortaya koyduk. Benim ondan önce de 20 yıllık siyasi bir geçmişim vardı. Çok şey öğrendiğimiz düşünüyordum ancak 4,5 ayın bana öğrettiği çok şey oldu. Vatandaşın içine girdiğimde nasıl belediye başkanı olunmasına dair bir çok not aldım. Nasıl belediye başkanı olunmaması gerektiğini de biliyordum. Nelerle anılmam gerektiğini Türkiye'deki 20 yıllık siyasi geçmişim bana öğretmiştim. Bizim vatandaştan edindiğimiz ilk izlenim vatandaşın içinde olmamız gerekiyor. Eleştiri almaktan korkmamalıyız. Basından eleştiri almaya korkmamalıyız” dedi.

ÖNCELİK YOLLARIN BAKIMI
En çok yollardaki sorunlar üzerinden şikayet aldıklarını söyleyen Başkan Eşki, “Aday gösterilmemin üzerine anket yaptırdım ve orada yüzde 35,5 yollarla ilgili şikayet vardı. Yüzde 15'in üzerinde temizlik ile ilgili şikayet vardı. Uzman istatistikçilerle  görüştüğümde yüzde 10'un üzerinde olan her şeyin gerçek şikayet olduğunu söylediler. Biz de bu yüzden yolla ilgili ilk olarak yola çıktık. Aldığım bürokrasi ve belediyecilik tecrübemde gördüğüm şudur ki belediyeyi müdürler yürütür. İmza yetkisi kimdeyse sorumluluğu ona vermek gerekir. Davul birinin elinde, tokmak birinin elinde olmaz. Bunu için işin en başından uzmanlarla işinin en iyileri ile yola çıkmayı istedik.  Kamunun, devletin kurumları ile sağlıklı bir iletişim yakaladık, karşılık birbirimizi destekleyerek devam ediyoruz. Benim temel amacım Bornova'da vatandaşların aldığı hizmetlerden memnun olmak. Bunun için devletin tüm kurumlarını etkin olarak çalıştırmak” ifadelerini kullandı.

HAYATIM BOYUNCA KİMSEYİ İŞTEN ÇIKARMADIM
Belediyeye alınan işçileri işten çıkarıp çıkarmayacağı yönündeki soruya yanıt veren Eşki, “ Yüksek perdeden yanlışların duyurulmasını amaçlamıştım. 20 Şubat'ta adaylıklar kesinleşti. Bornova Belediyesi’ni 5 yıldır yöneten Zefer Bey'i aradım ve  yapılanların hoşumuza gitmediğini, belediyeye bunların zarar vereceğini belirttim. Sonrasında Atatürk Cemevi’nde sorulan soruya verdiğim yanıtta işe alımların yanlış olduğunu söyledim. Olgun Atilla Döneminde söz verip işe almadığı 11 kişi vardı işe alınan. Ben o dönem Mustafa Başkan'a gidip ‘işten çıkarmayın, başka yerlerde değerlendirelim’ demiştim. O da Olgun Başkan ile ilgili ağır cümleler kullanıp işten çıkarma kararı almıştı. Ancak kendisi bu rakamın 8 katı kadar insan işe aldı. 79 arkadaşı benim adaylığım itibari ile işe aldı. Ben hayatımda hiç kimseyi işten atmadım. Toplantıda Bornova Belediyesi’nin fen işleri ve park bahçelerde insana ihtiyacı var dedik. Onların hiçbirini çıkarmadık. Geri kalanları da değişik birimlerde değerlendirmek istedik. Belediye  adresim belli olsun diye işe girilecek yer değil, hizmet yeri. Kimsenin ailesel bağlardan çalışma imtiyazına sahip olduğunu düşünmüyorum. Bizim herkesi memnun etme gibi amacımız yok, herkese hizmet etme amacımız var. İşten çıkarmadık hiçbir arkadaşı. Ancak çalışma yerine beğenmiyorsa demek ki işe de ihtiyacı yok” ifadelerini kullandı.

TELEFONA BAKAN 46, İŞİ YAPAN 10 KİŞİ 
Asfalt şikayetleri ile ilgili konuşan Eşki, “Asfaltı düzeltmek ile asfalt şantiyesi reklamı yapmak başka bir şey. Asfalt şantiyesi kurulduktan sonra asfalt şikayeti 2 kat arttı. Çünkü insanlarda bir beklenti oldu. Dünyanın en iyi asfaltını atabilirsiniz ancak altına yağmur suyu hattı döşenmediyse bir anlamı olmuyor. Biz İZSU’nun kanallar ile ilgilenen genel müdürü ile toplantı yaptık. Temel amacımız asfalt şantiyesini verimli kullanmak istiyoruz ancak bunu Büyükşehir’in desteği olmadan yapamazsınız. Adımlarımızı organize şekilde atmazsak mutlaka düşeriz. Bornova’da şikayet hattı var 46 kişi telefonlara bakıyor. Ancak sokakta bu işleri yapacak insan sayısı 10. Burada bir terslik var” dedi.

İŞİ ŞOVA DÖNÜŞTÜRMEYECEĞİM
Belediye başkanlığı döneminde sendikalar ile nasıl bir ilişkisi olacağını belirten Eşki, "Ben 2 yılı aşkın sendika başkanlığı yaptım. Benim temel hedefim  yaşanabilir bir maaş ve ödenebilir bir ücret. Burada yapacağımız sözleşmeler ile diğer belediyeleri zora sokucu ve işi şova dönüştüren bir tavrım olmayacak. En yükseği ben verdim, en büyüğü benim diye bir dünyam yok" diye konuştu.

KEMERİ YANLIŞ İLMEĞE TAKIYORLAR
Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek’in belediyeler ile ilgili yaptığı “kemer sıkacaklar” çıkışını değerlendiren Eşki, “Mehmet Şimşek’in yerel seçim sonuçları sonrası bu açıklamayı yapması biraz manidar bir durum. Eğer İstanbul, Ankara, Antakya’yı AK Parti alsaydı yine yerele yönelik kemer sıkma yapılır mıydı? Bunun takdiri kamuda. Bizim hizmet yapabilmemiz için para harcamamız lazım. Kapıya süpürgeci koymazsanız süremezsiniz. Spor tesisini inşa edemezseniz, hizmetleri sunamazsınız. Bizim bunlar için para harcamamız lazım. Ancak bize ‘kemer sıkın’ deniyor. Pandemi döneminde gördük ki sosyal yardımlarda devletin elini uzatmadığı noktada belediyeler vatandaşa umut oldu. Yerel yönetimlerin güçlü olması vatandaşa faydalı olur. Yerel yönetimleri sıkarsak bu işin nereye varacağını düşünmek dahi istemiyorum. Umarım bu kemer sıkma politikasını makam araçlarında da uygularlar. 3-4 farklı kurumda maaş alanlara da uygularlar. Belediyelerin aldığı ekonomik gelir vatandaş ile buluşuyor. Kamuda kemer sıkmayı anlarım ancak kemeri yanlış ilmeğe takıyorlar” dedi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Renak
 26 Nisan 2024 Cuma 09:32
Kurumsallaşma diyor, öteki taraftan belediyeyi hallaç pamuğu gibi dağıtıyor. Kimseyi işten çıkarmayacağım diyor, istifaya zorlamak için avukatı süpürgeyi veriyor. Sendika başkanı iken yetkiyi kaybettiği için emekçilerden intikam alıyor. En büyük hata partinin memuru olduğu bir belediye ye başkan ataması. Kişisel hırslarının faturasını daha önce mesai arkadaşı olduğu çalışanlarına kesiyor.
 
 26 Nisan 2024 Cuma 09:25
çok iyi.. yakışır bize.
 Devrim
 25 Nisan 2024 Perşembe 21:16
Eşki’nin yaptığı açıklamalar parti suçudur. Haddini aşan açıklamalar yapıyor, nerden buluyorlar böyle toy adamları yahu, tabi bu arada Chp il başkanlığı da armut topluyor.
 İz
 25 Nisan 2024 Perşembe 18:26
Bu nasıl bir tutum, sanki Bornova belediyesi seneler sonra AKP den CHP ye geçmişte chp li yeni seçilen Başkan geçen dönemleri enkaz edebiyatı yaparak anıyor. Zaten bu genç Adayken Bornovalının gözünü doldurmadı ama rakip partiye vermemek için uğruna CHP ye oy verildi. CHP bu dönem izmirde yanlış adaylarla çıktı!
 ANKARA
 25 Nisan 2024 Perşembe 16:53
Chp li diye calmayacaklar diye bir kavram yok,yillardir chp nin yonettigi belediyeler borc icin de gelen gideni aratiyor... Bica ilcesine onceki donemlere bakin... Cok uzaga degil erhan kilic doneminden onceki yonetimin biraktigi tablo yuz yil da gecse toparlanamaz... Efsane baskanin oglu diye getirdiler buca ilcesine sonuc husran sayiii efsane baskanin oglu nerede? Bir de gelen yonetim neden hukuki sureci baslatmaz o da ayri bir durum... Sirf chp diye kanun yollarina basvurulmamakta... Akp yapinca feryat ehhh chp yapinca da feryat edilmeli hukuki surec baslatilmali hatta ceza almalari cezaevine girmeleri saglanmali...
 
 25 Nisan 2024 Perşembe 13:45
Hay sizin markanıza tüküreyim.
 Smyrna
 25 Nisan 2024 Perşembe 13:42
Sayın Başkan aldığınız kararlar ve basına yansıyan açıklamalara bakılırsa, gerçekten Bornova sizi bırakmaz. Başarılar.
 EMRE
 25 Nisan 2024 Perşembe 12:19
MUSTAFA BAŞKAN bir markadır. hadi ordan
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz