MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Başkan Yetişkin İller Bankası’ndan gelen yardımı eleştirdi: Köfte ekmek parası!
Yerel Yönetimler
27 Haziran 2022 Pazartesi 08:48

Başkan Yetişkin İller Bankası’ndan gelen yardımı eleştirdi: Köfte ekmek parası!

Seferihisar Belediye Başkanı Yetişkin, krizin faturasının her geçen gün ağırlaşmasına karşın İller Bankası’ndan gelen desteğin aynı kaldığına dikkat çekti. Başkan Yetişkin açıklamasında “İller Bankası’nın ödediği para resmi nüfusumuza vurursanız kişi başı 36 TL’ye tekabül ediyor. Bununlar bir yarım köfte ve ayran yer içersin. Enflasyon yüzde 75’e fırlamış ve bu fiyatın güncellenmesi lazım” dedi.

EGEDESONSÖZ- Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, Egedesonsöz’e yaptığı ziyarette ilçede krizin etkileri, krizin etkilerine karşı belediyenin sosyal projelerini detaylı biçimde anlattı. Başkan Yetişkin, otel ve pansiyon işletmecilerinin iş yapamadığını, sosyal yardım alan vatandaş sayısının arttığını ve mandalinası ile ünlü ilçede tarımsal faaliyetlerin durma aşamasına geldiğine değindi. Başkan Yetişkin özellikle mandalina üreticilerinin arazilerini imara çekmek için neredeyse her gün kapılarını çaldıklarını, buna rağmen imara açılacak bir ağacın dahi olmadığını belirtti.

BUNLARI KİM UYDURUYOR
Başkan Yetişkin, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile aralarında sorunlar yaşandığına ilişkin iddialarla ilgili olarak “Bunları kim uyduruyor ben de bilmiyorum ve şaşırıyorum. Aramızda hiçbir tartışma dahi olmadı, yaşanmadı. Sürekli kendisi ile arar görüşürüm. Kendisine ne zaman ulaşmak istesem ulaşabiliyorum. İnsanların işi, gücü yok gerçekten. Özellikle AKP’lilerin. Bu tarz söylentiler çıkararak ne kazanç elde edecekler bilmiyorum. Ama bildiğim bir şey var iftira ile siyaset yapanın başarısı olmaz. Buradan bir kazanç da sağlanmaz. Bunu öğrenmeleri lazım” dedi.

İSTANBULLU GÖZÜ SEFERİHİSAR’A DİKTİ
Seferihisar’da son dönemde emlak balonu oluştuğunu söyleyen Başkan Yetişkin, “Özellikle İstanbul’dan arsa, konut alma isteyenlerin sayısı çok fazla. İstanbullu gözünü resmen buraya dikti. Fiyatlar astronomik derecede arttı. İki sene önce bir arsa 300 bin TL’ye satılırken şu 4-5 milyon TL’ye fırlamış durumda… O kadar yükseldi ki şu an arsa satışları durmuş durumda. Seferihisar Tapu Dairesi’ne gidin bomboş… Ne alan var ne de satan…” dedi.

HAZİRAN AYINDA OTELCİ SADECE İKİ ODALIK SATIŞ YAPABİLDİ
Seferihisar’ın krizin boyutlarını ciddi biçimde hissettiğini söyleyen Başkan Yetişkin en önemli gelir kalemlerinden biri olan turizmde durumun içler acısı olduğunu söyledi. Başkan Yetişkin açıklamasında “turizmde özellikle turist anlamında çok ciddi bir sorun var. Sığacık’a gidin, kimse yok. 30 TL olmuş mazotun litresi… İzmir’den bir araçla 200-300 TL’ye gidiş-gelişin… Burada yedin, içtin. Çoluğunu çocuğunu gezdirdin en az 1000 TL… Nasıl gelsin, nasıl gitsin vatandaş. Geçen gün bir anket gördüm. Ankette ‘tatil yapmayacağım’ diyen insan sayısı yüzde 70… Yüzde 10’u da ‘tatilde ailemin yanına gideceğim’ diyor. Geçen gün Sığacık’taki pansiyon ve butik otel işletmeleri ile bir araya geldim. Haziran ayından bugüne iki oda iş yapabildim diyor işletmeci… Krizden önce burası bu mevsimde ful çekerdi, işletmeciler rezervasyon yapardı” ifadelerini kullandı.

YAŞLILARA KAHVEYE ÇIKAMIYOR… ÖZEL KAFE AÇIP ÜCRETSİZ ÇAY VERECEĞİZ
Krizin turizm dışında hayatın birçok alanını da etkilediğini söyleyen Yetişkin, “Türkiye’nin her yerinden olduğu gibi Seferihisarlı vatandaş da yoksullaşıyor. Sabahları belediyeye gitmeden önce erken saatlerde kahvehaneye giderim. Onlarla sohbet ederim. Eskisi gibi yaşlıları kahvehanede göremiyorum. Artık yaşlılar bile eskisi gibi kahvehaneye gelemiyor. Amcamız ‘nasıl geleyim. 3 bin lira maaşım var. Buraya her gün gelsem, arkadaşlarla otur çay iç, oyun oyna günlük 50 TL’yi buluyorsun. Aya vursan bin 500 TL… Nasıl çıkayım kahveye’ diyor. İnsanlar gazetesini alıp evinde çayını demleyip oturuyor. Sosyalleşme konusunda da bu sorun oluşturuyor. Biz de önümüzdeki günlerde bir proje gerçekleştireceğiz. Seferihisar merkezinde yaşlılarımızın ücretsiz biçimde çay, kahve içeceği, oyun oynayıp sosyalleşeceği bir kafeterya açacağız. Yaşlılarımız başımızın tacı… Biz de onlara böyle bir katkı sunacağız” şeklinde konuştu.

MAĞAZA AÇILIYOR… BEDAVA KIYAFET!
Sosyal projelere ağırlık vereceklerini söyleyen Başkan Yetişkin, “Halk Giyim isminde bir mağaza açacağız. Ve burada kıyafetler ücretsiz olacak. Mağaza statüsünde hizmet verecek olan Halk Giyim’de ikinci el kıyafetler temizlenecek, ütülenecek, poşetlenecek ve raflara konulacak. İhtiyacı olan kişi mağazaya gelerek istediği kıyafeti seçecek ve ücretsiz biçimde alıp gidecek. Bedava olacak yani. Tabi ki bunu suiistimal etmek isteyenler de olacak. Onu da insanların vicdanına bırakıyoruz. Bizim derdimiz yoksullaşan vatandaşa destek olmak. Pandemi öncesi dönemde Seferihisar’da sosyal yardım verdiğimiz 350-400 aile ya vardı ya yoktu. Şimdi ise bin 200 kişiye Halk Market kartı verdik. Bu bile yoksulluğunu boyutu için bir fikir veriyor. Yardım alanlar ile ilgili biz tabii ki de gerekli denetimleri yapıyoruz. Her şeye bakıyoruz ve hangi aileye ne kadarlık sosyal yardım verilmesi gerektiğini belirleyerek paralarını kartlara yüklüyoruz. Bu konuda ekibimiz hakkaniyetli biçimde çalışmasını sürdürüyor. -Şimdi ise dayanışma seferberliği başlatıyoruz. Burada hayırseverler ile ihtiyaç sahibi vatandaşı buluşturacağız. Alan el ile veren elin birbirini bilmeyeceği bir sistem kurarak vatandaşın elektrik, su, doğalgaz ya da ayni yardım neye ihtiyacı var ise aracı olacağız ve ödenmesini sağlayacağız” dedi.

Son dönemde Yunan Adaları’nın belediyeleri ile İzmir ve Aydın’da bulunan ilçe belediyeleri arasında turizmi arttıracak bir çalışmaya imza attıklarını söyleyen Başkan Yetişkin “İyon Kentler Birliği’ni büyütmeyi hedefliyoruz. Bu birlik Yunan Adaları ile bölgemizin sahil bandındaki turizm bölgeleri arasında turizm destinasyonunu geliştirmeyi hedefliyor. Buradan gidişlerin yanı sıra adalardan da buraya gelişlerin artmasını istiyoruz. Seferihisar, Çeşme, Foça, Dikili, Didim, Söke, Kuşadası’na kadar olan bölümde esnafımızın kazancını arttırmak bizim hedefimiz. Umarım başarılı oluruz” dedi.

10 YILDIR BU SİLAHLAR VARDI, YENİ Mİ AKLINIZA GELDİ?
Son dönemde iki ülke arasında yaşanan gerilimin Seferihisar’ı olumsuz etkilediğini değinen Yetişkin,  “son dönemde yaşanan gerilim bizi mahvetti.  Hem geliş hem gidiş seferler ful çekiyordu. Esnafımız güzel para kazanıyordu. Şu an buradan adalara giden insan sayısı 15, gelen insan sayısı 0… Gelmiyorlar. Eskiden seferler hem geliş hem gidiş ful çekiyordu. Şu an kapıda vize uygulaması hala başlatılamadı. Hele hele Erdoğan’ın silahlanma açıklaması bizi mahvetti. 10 yıldır vardı bu silahlar, yeni mi aklınıza geldi? Seçim öncesi milliyetçi duyguları kabartmaya yönelik yapılan söylemler iki ülke arasında turizm akışını durma noktasına getirdi” açıklamasını yaptı.

İLLER BANKASI’NIN PARASI İLE KİŞİ BAŞI ANCA BİR YARIM EKMEK KÖFTE AYRAN YENİR
Krizin belediyeye faturasının da yüksek olduğunu kaydeden Başkan Yetişkin, “Belediyeye ayda 750 bin TL’lik mazot alırken şimdi her hafta 750 bin TL’lik mazot almak zorunda kalıyoruz. İller Bankası para gönderiyor. O da memur maaşlarını ödemez. 52 bin nüfuslu şehre göre bir ücret gönderiyor. Halbuki biz yazları 400-500 binleri bulan insanlara hizmet veriyoruz. İller Bankası’nın ödediği para resmi nüfusumuza vurursanız kişi başı 36 TL’ye tekabül ediyor. Bununlar bir yarım köfte ve ayran yer içersin. Enflasyon yüzde 75’e fırlamış ve bu fiyatın güncellenmesi lazım. Öyle kalemler var ki… Mesela sokak aydınlatmaları için geçen sene 350-500 bin TL fatura ödemesi yaparken şu an 1,5 milyon TL’lik elektrik faturası ödedik. İller Bankası’nın güncelleme yapması lazım ki hizmeti arttıralım” şeklinde konuştu.

TSUNAMİDE ESNAF BİLE BAKANLIKTAN DAHA FAZLA PARA TOPLAYIP VERDİ
Deprem sonrası yaşanan tsunami felaketinden örnek veren Başkan Yetişkin, “Tsunami yaşadık. Ertesi gün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aradılar. ‘Bağış yapacağız’ dediler. Biz de sevindik. Seferihisar yaşanan felaket için 1 milyon TL gönderdiler. Tsunami sonrası esnafımız ve otel işletmeleri kendi aralarında bir bağış organizasyonu yaptılar. 1 günde topladıkları miktar 1,2 milyon TL yardım topladılar. Başka da bir yardım görmedim. En büyük yardımı o günü başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere yurdun birçok noktasından gelen belediyeler yaptı. Yahu Vestel’in sahibi Nazif Zorlu bile beni aradı, fabrikadan iki kamyon beyaz eşya gönderdi. Gerisini siz düşünün” dedi.

ESKİDEN 1 KÖYDEN 3 TON SÜT ÇIKARKEN ŞİMDİ TÜM SEFERİHİSAR’DAN 3 TON SÜT ÇIKIYOR
Özellikle mandalina üreticisinin büyük sıkıntıda olduğunu ve birçoğunun üretim yapmadığını söyleyen Başkan Yetişkin, kendi hayatından örnek verdi. Yetişkin, “Kriz özellikle tarım üreticisini inanılmaz etkiledi. Birçok mandalina bahçesi artık bakılmıyor. Nasıl bakılsın? Benim de bahçem var. 1 yıl önce tarlaya 3 bin TL’ye gübre attım. Bu yıl aynısını 14 bin TL’ye attım. Sulama için kullandığım kuyu için aylık bin TL elektrik faturası öderken 4 bin 800 TL fatura geldi. Ben de mecburen baraj sulamasına geçtim. Aylık bin TL karta yükleme yapıp sulamayı yapıyorum. Çapalama işine geçen yıl 2 bin 800 TL verirken bu yıl 12 bin TL verdim. Bende ne yapayım bankadan kredi çektim, gittim maliyeti düşürmek için traktör aldım. İmkanım var alabiliyorum, yapabiliyorum ama olanağı olmayan toprağı bırakıyor. Üreticinin durumunu kendimden biliyorum, çünkü ben de üreticiyim. Şu an köylerde kaliteli bağlarımız üretici tarafından söküldü, yerine hayvanlara yonca ekilmeye başlandı. Büyükşehir Belediyesi’nin Mera İzmir projesi çıktı da vatandaş ürününü satabiliyor. Hayvancılık da bitiyor. 8 köyümüz var ve geçtiğimiz dönemlerde 1 köyden 3 ton süt çıkardı. Şimdi Turgut Köyü dışında süt üreten kalmadı. Seferihisar’ın tamamından 3 ton süt çıkıyor. Kesime gitti hayvanlar…” dedi.

MANDALİNA BAHÇELERİNE İMAR YOK!
Mandalina üreticisinin tek çare olarak imar izni için kapısını çaldığını söyleyen Başkan Yetişkin, “Her gün merkeze yakın bölgelerdeki mandalina bahçelerinin sahipleri arazilerinin açılması için bize başvuruyor. Biz reddediyoruz. Vatandaş da haklı, mandalinadan gelir elde edemiyor. Geçim sağlaması imkansız. Ancak narenciye bizim en önemli markamız. Mandalinamızın, portakalımızın kalitesi başka yerde yok. Evet bugün kriz var, üretim düşük… Yarın ise durum değişecek yani hep böyle gitmeyecek. Oralara izin verirsek geriye sadece beton kalacak. Biz imara açmayacağız. Fakat çok ciddi dirençle karşı karşıyayız. Şu an yasada ufak bir oynama yapılsa emin olun herkes mandalina ağaçlarını söker” şeklinde konuştu.

KOCAÇAY REKREASYON PROJESİ İHALE AŞAMASINA GELDİ
Seferihisar’da uzun bir zamandır yapmak istedikleri Kocaçay Rekreasyon Alanı projesinde sona gelindiğini açıklayan Yetişkin “proje için 2-3 yıldır görüşmelerimiz sürüyordu. Başkanımız Tunç Soyer de Seferihisar’da görev yapar iken bu projenin yapılmasını istiyordu. Kamulaştırmalar ile ilgili sorunlar vardı ve giderildi. Şu an ihale aşamasına geldi. Bir itiraz olmazsa bu proje gerçekleşecek ve büyük bir yeşil alanı Seferihisar’a kazandıracağız” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 izmirce
 28 Haziran 2022 Salı 21:20
Sn. Başkan peki siz gelir arttırmak için neler yapıyorsunuz, proje vs. bunlardan bahsetmenizi rica ediyoruz..
 Vatandaş
 27 Haziran 2022 Pazartesi 09:07
Sayın belediye başkanı çok haklısınız,evet devletin verdiği para hiç kimseye yetmiyor,ama ne yapıyor? Özel harcamalarını kısıtlıyor,bu gün belediyeler her ay kalabalık heyetler halinde Ankara genel merkeze gidiyorlar bunların parasını kim ödüyor? Az gezsinler halkın arasında bulunsunlar,bu gün devlet ve belediye harcamalarında pervasızca yapılıyor vatandaş baharın gelmesini beklemeye devam ediyor...
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz