MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Akşener’in şifresi!
Ümit YALDIZ
YAZARLAR
1 Ekim 2021 Cuma

Akşener’in şifresi!

Türkiye’de siyasi tansiyon giderek yükseliyor. İktidarının 20. yılına girmek üzere olan Erdoğan, yeni bir başlangıç için, destekçilerine 2023’ü milat gösterirken, muhalefet açısından bu tarih bir dönemin sonu anlamına geliyor.

Başkanlık sisteminin zafer için herkesi %50.01’e mahkûm etmesi ise çözülmesi gereken en büyük denklem gibi görünüyor. Siyasi partiler yasası ile aşılmaya çalışılan da bu sanırım.

Hiç kuşku yok ki 20 yıl iktidardan çok şey götürdü. AK Parti’nin bavulu ağır! Üstüne son dönemde başta ekonomi ve dış politika olmak üzere halka daha çok dokunmaya başlayan olumsuzluklar iktidara yönelik faturayı daha da kabartıyor.

Ekonomik ve siyasi istikrar vaadiyle 2001 krizinin ardından iktidara gelen hükümet gelinen noktada kontrolü kaybetmiş görünüyor. Araştırmalarımızda ekonominin iyi yönetilmediği, işsizliğin önemli bir sorun olduğu AK Parti seçmeni tarafından da yüksek oranlarda kabul ediliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hayat pahalılığı için marketleri suçlayarak ‘denetimleri sıklaştıracağız’ dediği fahiş fiyatlar hayatının her alanını kuşatmış durumda.

Ülke yüksek faiz, yüksek enflasyon girdabına sıkışırken yüksek döviz kuru yüzünden, inşaat malzemeleri başta olmak üzere tüm hammadde fiyatları kabul edilemez oranlarda yükseliyor.

Eskilerin bir sözü vardır.

Güneş çarığı sıkar, çarık da ayağı…

Gelinen noktada yaşanan olumsuzluklar iktidar cephesinin görmezden, duymazdan gelemeyecekleri bir hal almış durumda. Bu da 2023 seçimlerine başka bir boyut kazandırıyor.

Artık muhalefet daha iştahlı, daha özgüvenli… Kazanacaklarından neredeyse eminler.

Hatta anketlerde daha yüksek oy alacağı gözüken adaylara yüz çevirip, burun kıvırıp daha düşük yüzdelerle kazanacak hatta kaybetme ihtimali olan adayları gündemde tutacak kadar da ileri gidebiliyorlar.

Deyim yerindeyse yürüyüşleri bile değişti. Kılıçdaroğlu’ndan Akşener’e hatta daha küçük yüzdeli partilerin liderleri bile Erdoğan’a racon kesebiliyor.

Hatırlayacaksınız! 2014’te Erdoğan’ın karşısına aday bulamayıp adı sanı duyulmamış Ekmeleddin İhsanoğlu’na sarılmıştı dönemin muhalefeti…

Sonrasında çok şey değişti.

İktidar cephesindeki metal yorgunluğuna ilaveten Bahçeli’nin öncülüğünde gelen başkanlık sistemi bir nevi siyasal muhalefete yeni bir pencere açtı. Dahası ülke siyasetini %49-51’e taşıdı.

O gün Muharrem İnce, Meral Akşener, Selahattin Demirtaş, Temel Karamollaoğlu gibi 4 adayla Erdoğan’a meydan okuyan muhalefet bugün başka planlar peşinde.

İlk turda tek aday çıkarabilecek kadar yakınlaştılar…

Tabi muhalefetteki heterojen yapı hala aşılması gereken bir sorun.

Belki bu yapı yüzünden üçüncü bir ittifak cephesinin oluşması da söz konusu…

Kürt meselesi nasıl çözülecek, HDP sürecin neresinde duracak cevabı aranan en kritik soru.
Bir de başkanlık sistemi var tabi ki.

Muhalefeti bir arada tutan ortak noktalardan biri de güçlü parlamenter sistem talebi.

İyi Parti lideri yekten açıkladı.

Başbakan adayıyım dedi.

Kılıçdaroğlu parlamenter sisteme dönüş konusunda arzulu…

HDP de yayınladığı deklarasyonla bu hususun altını çizdi.

Babacan, Davutoğlu, Karamollaoğlu… Herkes parlamenter sistem özleminde…

Başkanlık sistemi tecrübesi, AK Parti zemininde bile parlamenter sistem savunucularının sayısını arttırmış görünüyor. Belki de yaklaşan seçimde Türk halkı başkanlık sisteminin de kaderini oylayacak.

Deniliyor ki; seçilen cumhurbaşkanı yetkilerini neden devretsin?

Sen devreder miydin?

Halkın önünde imzalanacak bir mutabakatla liderler bunun da önlemini alacaklarını açıkladılar.

Batı cephesinde durum şimdilik böyle!

Bugün için en büyük sorun adayın kim olacağı!

İlk turda çok adayla mı tek adayla mı yola çıkılacağı?

Görünürde Kılıçdaroğlu, potansiyeli en güçlü adaylar kabul edilen İmamoğlu ve Yavaş’ın adaylığına karşı. Görünürde HDP, Akşener ve Yavaş gibi MHP orijinli isimlere soğuk! Görünürde İyi Parti, HDP’nin işin içine bu denli sokulmasından rahatsız. Görünürde Akşener, Kılıçdaroğlu’nun aday gibi konuşmasından, davranmasından ve hatta aday olmak istemesinden rahatsız.

Siyasal muhalefet şimdilik senfoni tadı vermiyor.

Her kafadan bir sesin çıktığı bir kakafonik tablo söz konusu..

Cumhur İttifakı cephesinde ülke yönetimi açısından işler istenildiği gibi gitmiyor olabilir.

Fakat siyasette kafaları muhalefete göre daha rahat.

Adayları belli.

Rakip cephede kafalar karışık.

Daha ne olsun.

Son olarak Akşener’in Cumhurbaşkanı adayı değilim ‘başbakan adayıyım’ çıkışının şifresini çözmeye çalışalım. Kendi adıma Akşener’in bu hamlesi yerinde ve de isabetli buluyorum.

Ne istediğini çok iyi bilen bir siyasetçi hamlesi…

İlk olarak bu hamle Akşener’e süreç içinde daha fazla söz söyleme hakkı tanıyacaktır. Sokağın yükselen değeri Akşener, kendisi için değil ‘doğru aday’ için elini şimdiden güçlendirmiştir. Öte yandan bu çıkış Kılıçdaroğlu’nun önünü açmaktan çok ‘ben yokum, sen de olma’ anlamına gelebilir. Zira HDP cephesinin Akşener rahatsızlığı da giderilmiş olur.

Ve de parlamenter sisteme dönülsün ya da dönülmesin. Bu çıkış Akşener’i önümüzdeki süreçte TBMM’nin en güçlü aktörlerinden biri yapmaya yetecektir.

Yani bir taşla çok kuş!

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Bilinçli olduğunu zannetmek
 2 Ekim 2021 Cumartesi 16:35
Her gün bir şeylere zam geliyor, millet her şeyin bilincinde yazılmış. Bu bilinçli hali mi? Vatan, millet, sakarya, din deyip yıllarca oy verdiniz. 20 yılda sayısız bakan değişti. Neden değişti? O bakan, bu bakan seninmiş. Tek kişide yetkiler; ne oldu? Döviz fırladı, faiz fırladı, işsizlik rekor seviyede ... benzine, motorine, doğalgaza, elektriğe sürekli zam geliyor, bunlar soğan deposu basıyorlar. Bilinçli seçmen de izliyor. Şimdi de marketler ortaya atıldı. Sanki bir tek domates, yumurta ... ülkede pahalı. Son yerel seçimlerden bihaber, bozuk plak gibi sürekli batının HDP'si CHP oldu yazan tipe göre CHP iktidar olamazmış. Birisi bu arkadaşa son yerel seçimlerde CHP'nin 3 büyük şehri aldığını söylesin de uykudan uyansın. İstanbul'u almanın, kaybetmenin ne demek olduğunu sanırım idrak edemiyor.
 Oğuz Kaan
 1 Ekim 2021 Cuma 21:28
İYİ Parti Türk Demokrasi Tarihinin en önemli adımlarından birisi olarak siyasetin denklemlerini değiştirdi. Değiştirmeye devam ediyor. Sayın Meral Akşener yılların deneyimi ile zoru başardı. Önümüzdeki günlerin yükselen değeri olmayı garantiledi.
 Hüseyin
 1 Ekim 2021 Cuma 18:55
Tamam ülke günlük gülistanlık değil ama muhalefet somut çözüm önerileri yok yapacağız edeceğiz neyle hangi parayla ispark örneği ortada bunlar iktidara gelse o bakanlık senin bu bakanlık benim şu genel müdürlük senin vs. Millet her şeyin bilincinde yani RTE rakipsiz.
 HAKAN YAVUZ
 1 Ekim 2021 Cuma 16:41
İlhan Kesici olmaz mı diyor sunuz.
 vatandaş
 1 Ekim 2021 Cuma 16:21
chp artık batının hdp si oldu bu partide deniz gezmişlerin nazım hikmetlerin ahı var iktidar olamaz içersi Atatürkten uzak marjinal güçlerin işgali altında bir parti bu ülkenin umutu chp olamaz ak parti bittiği gün chp de biter millet akp korkusundan chp ye verdi başarılı bulduğundan değil öce chp yi kurtaralım sonra ülkeyi kurtarırız
 Kimse kimseyi kandırmasın
 1 Ekim 2021 Cuma 14:08
Bu muhalefet oldukça Erdoğan aday olursa her şeye rağmen yine kazanır. Yıllardır siyasetin içinde olan bu kişilerin kazanma şansı yüzde 1 bile değil. Başbakan olacağım diyen Akşener, bir önceki seçimlerde oy alamayınca istifa etmişti. Türkiye'de değişim olmalıdır, mevcut hükümet bu işi yapamıyor ama muhalefet cephesi de sıkıntılı. Esnaf gezip, vah vah demekle sorunlar nasıl çözülecek? Pahalılığın ana sebebi döviz kurudur. Döviz kuru düşmeden hiçbir şey düzelmez. Döviz de kolay kolay düşecek gibi durmuyor. Cari açık, dış borç, enflasyon, işsizlik, faiz, CDS patlamış, muhalefet bunları nasıl düzeltecek? Parlamenter sisteme geçince ne olacak? Almanya, Çin, Amerika ... yönetim biçimleri hepsinin farklı ama hepsi de dünya devi. Sorun sistem mi? Seçimlere az bir zaman kalmış ama aday belli değil; sorunlar dağ gibi olmuş ama çözüm önerisinden çok eleştiri var. İnsanlar çözüm bekliyor. Muhalefet kazanırsa ne yapacak? Çözümleri, projeleri nedir?
 Partili
 1 Ekim 2021 Cuma 14:05
Sayın Akşener,siyasi partiler içinde cumhurbaşkanlığı seçiminde partisinden az oy aldı istifa etti parti tabanı görevde kalmasını istedi görevine döndü,şimdi yeni süreçte Akşener tam bir rota çizmek yerine ne yapacağını bilemiyor tabanın sesini duymak istemediğini sanıyorum...
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz