MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Aptallığın en önemli nedeni…
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
19 Haziran 2021 Cumartesi

Aptallığın en önemli nedeni…

Bunun böyle olduğunu yıllardır iddia ediyordum, hatta yakın çevrem “insanlara hakaret etme” diye uyarıyordu ama ben bazı aptalların bu tavrının beslenme ile doğrudan alakalı olduğunu iddia etmeye devam ediyordum.

Bir çok konudaki ustamız Çetin Altan da yıllarca önce söylemişti; “Sadece karbonhidrat ile beslenen insanlardan bilimsel buluş beklenemez. Bu insanların elbette beyinsel enerjiyle de ilgili bir beslenme sorunu var" tespitinde bulunmuştu. Hatta diyebilirim ki doğru beslenme konusunda ilk ustam Çetin Altan’dır…

Dünyanın en saygın üniversiteleri arasında ilk sırada yer almayı başarmış bir kurum olan ve ayrıca ABD'nin kabul yüzdesi olarak en seçkin eğitim kurumlarından biri olan Southern California Üniversitesi (USC) kaynaklı bir haberi yeni okudum.  Okulda görev yapmış 10 profesörün Nobel Ödülü'ne layık görüldüğünü de hatırlatayım.

USC kaynaklı bu bilimsel araştırma, fast food ve abur cuburla beslenmenin ciddi bilişsel sorunlara neden olduğunu göstermiş.

Southern California Üniversitesi’nde yapılan büyük bir literatür taramasında, araştırmacılar fareler üzerindeki çok sayıda çalışmanın verilerini bir araya getirdi. Sonuçlar, genç yaşlarda kalori ve yağ içeriği yüksek “Batılı diyetler” ile beslenmenin hafıza kapasitesinde düşme, anksiyete benzeri davranışlar ve diğer bilişsel problemler ile bağlantılı olduğunu gösterdi.

Daha önceki araştırmalara göre tüm bu sorunların; “Batılı diyetlerin” kilo, metabolizma ve genel sağlık üzerindeki kanıtlanmış etkilerinden tamamen ayrı olduğu düşünülüyor. Bu görüş, beslenmenin nörolojik sağlık ve gelişim üzerinde önceden düşünülene göre çok daha büyük bir etkisi olabileceğine işaret ediyor.

Genç yaşlarda kötü beslenme, yetişkinlikte olumsuz etki gösteriyor!

Literatür taramasında, farelerin gelişim döneminde Batılı diyetle beslenmesinin, kilo alımından bağımsız olarak anksiyete ve hafıza işlevinin olumsuz etkilenmesine yol açtığı belirlendi. Aynı zamanda bağımlılık benzeri davranışların da artma eğiliminde olduğu görüldü.

Literatür taramasının amacı, Batılı beslenmenin abur cubur, gazlı içecek ve diğer sağlıksız gıdaların bolca tüketildiği Amerikan tipi diyete geçişte köprü görevi görmesi.

Araştırmacılar, “Obezite ve metabolik bozukluğa yol açabilmesinin yanı sıra, Batılı tipte diyetler yaşam boyu daha kötü bilişsel performans sergilenmesiyle ilişkili. Batılı diyetler, özellikle hayatın ilk dönemlerinde, gelişim sırasında uygulandığında yetişkinlikteki bilişsel kabiliyet üzerinde olumsuz etki göstermektedir” diyerek çalışmayı özetledi.

Adamlar kibarlıklarından “Batılı tipte diyetler yaşam boyu daha kötü bilişsel performans sergilenmesiyle ilişkili” diyorlar. Ben daha anlaşılırını yazayım: Amerikan tipi beslenme aptallığa yol açıyor

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Kelin Merhemi
 20 Haziran 2021 Pazar 15:28
Hocam çok pardon da siz nasıl beslendiniz de böyle filinta gibi ve çok akıllı kaldınız :)
 Komedi
 20 Haziran 2021 Pazar 14:33
Demek ki bu fit halinizi Çetin Altan'a borçlusunuz.
 Hakan
 20 Haziran 2021 Pazar 14:30
Akdeniz beslenme kültürüne herkes geçebilse keşke..Kalemine sağlık.
 Lombak
 20 Haziran 2021 Pazar 11:41
Bence yakın çevrenizin öğütlerini dikkate alın zira bu çıkarımınıza göre Çetin Altan''ın oğulları da son zamanlarda karbonhidrat ağırlıklı beslenmiş olabilir.
 Okuyucu
 19 Haziran 2021 Cumartesi 22:03
Sayın yazar toplumumuz yıllardır yanlış beslenme yönünde maalesef elinden gelen çabayı gösteriyor. Biz ne zamanki ev yemeklerinden vazgeçtik, sağlıksız bir toplum olduk obezitenin kucağına düştük. Bilgilendirmeniz için tşk ler.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz