MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak
Cumhur BULUT
YAZARLAR
1 Haziran 2021 Salı

Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

Televizyon dizilerinden aparılmış bir cümle değil bu…

Yaşadıklarımızın sınırında, öteye geçmeden önce ve şöyle geriye doğru baktığımız bir zaman/mekân kesitinde ifade edilmiş bir şifre sadece!

Sistemin anaforunda savrulurken duyduğum bu cümle karşısında beyin damarlarımda bir çekilme hissettiğimi ve dehşete düştüğümü söylemeliyim.

Zaten insan olarak kendi iç dünyamda anlamaya çalıştığım “zaman ve mekân” değişkeni bir defa daha beni kendine hapsetti.

Ar-tık Hiç-bir- Şey-Eskisi -Gibi-Olmayacak!

Es-ki-si gi-bi ol-ma-ya-cak ar-tık hiç-bir-şey!

İyi veya kötü “Eskinin nasıl dolduğunu sorgulamak” bir yana, önce yitirdiklerimize bizim olanlara ve olduğunu sandıklarımıza yani kısacası “geleneğin” kaybedilişinedir şimdi ahım…

Çağ değişiyor öyleyse…

Çağ değişiyorsa değişmeyen ne olabilir?

***

Tekerleği bulan adam ya da yazıyı icat eden insanlar yaptıklarının farkında mıydılar sizce?

Ulubatlı Hasan Konstantinapol surlarına bayrağı diktiğinde mesela…

Padişah 2. Mehmed Hz. Fatih olacağına, İstanbul’u alacağına belki inanıyordu lakin keşmekeş dünyasında bir surla birçok suru yıktığını ve yeni bir çağ başlattığını hiç düşünmüş müydü acaba?

Hulasa şunu söylemek istiyorum; dünyayı değiştiren olayların amilleri ve failleri “işte bunu BEN yaptım. Değiştiriyorum lan dünyayı! Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak…” diyebilmişler miydi?

Sanmıyorum ve inanmıyorum! Bırakın onları, bu olayları izleyenler dahi böyle fütürist yorum yapmamışlardır.

***

Dünyayı, kendi dünyalarını, ilgi ve etki alanlarını değiştirdiklerini “bilen” insanların sadece Peygamberler olduğuna kalıbımı basarım.

Vahyin seçilmiş O insanlara insan-ı kâmil olduklarından mı yoksa ezelde seçilmiş olduklarından mı indiği başka bir “hakikat” buna değinmeyeceğim ama adım gibi bildiğim bir şey var; o da Peygamberlerin çok şey bildiği…

“İdeal Adamların” peygamberler ve velilerin “Hakk’alYakin” mertebesinde nelere Şahit olduklarını tabii ki bilmek istiyorum. Lakin içinde bulunduğum nefs-i emmare çukuru buna engel.

***

Evet Çağ değişiyor.

Dün gibi… Bir yıl önce yapageldiklerimizle şimdi yaptıklarımız arasına dağlar ve uçurumlar var.

Bundan sonra yapacaklarımız ise pek bilinmiyor… Tevatür.

Şöyle kafama göre bir fütürist de bulamadım. Cebelleşip duruyorum.

Sizin bildiğiniz bir şeyler varsa lütfen söyleyin.

Zira beynimizin kılcal damarlarını tırmalayan bu bilinmezlik benim için kaos.

Bahsettiğim ve yaşadığımız değişim üzerimizdeki yılan giysisini çıkarıp yeni derimizle eski yaşantımızı sürdürmek değil ki.

En azından insan için bu değişim yılanların deri değişimine ya da bukalemunların bulunduğu ortam rengine uyum sağlaması gibi bir şey de değil!

Ya da öyle mi?

Bir arkadaşım öyle olduğunu söyledi; “Adapte olmamız lazım!”

Nasıl yani? Değişimi kabul ediyoruz öyleyse… Uyum sağlamamız nasıl olacak pekey? Evlerimizde oturarak mı? Cenazelerimize katılamamak veya düğünlerde olamamak mı?

Cemaatle namaz kılmaktan, nümayişlere katılmaktan sinema, tiyatro ve konserlere gitmekten kaçınarak mı?

“Üretim tarzı da değişiyor” dedi aynı arkadaşım. Asya Tipi Üretim (ATÜT), Bilgi Çağı Üretim Tarzı, 5G Üretim tarzı ve daha bilmem ne bela…

Of! Şimdi migrenim tutacak…

***

Yoksa biz “arafta” kalanlar mıyız? Sanal ile gerçek arasında sıkışanlardan… Sanal olanın gerçek olanın yerine geçtiğini gören ama ne orada ne de burada olamayanlardan mıyız?

Ötemizde ne var acaba, “Maverada”…

Belki de tekâmül ediyoruzdur, kim bilir?

Durum nedir öyleyse, gerçekler nelerdir ve hakikat nedir?

Bilen varsa beri gelsin.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Volkan CÖMERT
 9 Haziran 2021 Çarşamba 18:56
Her şey, an ve an, yaradandan gelir. Yaratılana daha nasıl başka açık, açık anlatabilirdiki!... 1 gr mikrop dünyadaki bütün dinlere doğru dua etmeyi öğretti. Herkes sadece kendisi için değil dünyadaki herkes için dua etmeyi öğrendi. Deniz salyası bile yıllardır kirlettiğiniz doğayı, gözümüze açık açık soktu. "Ben bilinmez bir hazineydim bilinmek istedim" . Daha açık nasıl konuşabilirdiki! Sevgi ve Saygılarımla.....
 Namık Tunçer
 8 Haziran 2021 Salı 15:09
İki veya çok ceşitli düşünenler olabilir bunu söyleyen ben kendi penceremden bakıyorum dünyaya başkası ne der bilemem tabi ama Teknoloji o kadar hızlı büyüyor ki dünyanın bu hızına yetişemeyen insan oğlu tabiatı gereği kendisini sorgulamaya başladı ,eskiden kulaktan kulağa kullanılan sözler bugün tek tuşla önümüze seriliyor kopyala yapıştır nesli olduk toplumca....Eskiye mazi niye denilmiş se, artık hic bir şey eskisi gibi olmayacak da mazi kelimesinin yerinimi alır bilemem.Ama tarihi bir söz gerçektende tarihine sahip çıkamayanlarınsa diline yakışmadığı kanaatindeyim.Ben üstünde yaşadığım toprakların Atalarımın sözlerini örnek almamızı diliyorum. İleri hep ileri dönmez geri Türkün askeri....selam saygı ve muhabbetlerimle
 Emekli
 3 Haziran 2021 Perşembe 10:58
Mayıs ayında yalnızca mazota gelen zam % 10 iken enflasyon % 0.89 açıklanmış. Ilk 3 ayda büyüme % 7 ise emekli niçin bundan pay almıyor?
 Komedi
 1 Haziran 2021 Salı 22:01
yerli uçak göklerde
 TC misafir
 1 Haziran 2021 Salı 17:28
Cumhur, ortadaki kuyuyu görüp yandan geçmiş. youtube da izlediklerini yaz Cumhur yazarken elin titremesin ama.
 çeneyi bırak
 1 Haziran 2021 Salı 14:28
Boşver aklının ermediği konuları; 128 milyar doların nerede olduğunu biliyon mu? Peker abinizin dediklerine ne diyorsun? Bunca yasadışı ganimetten siz şakşakçılara pay verdiler mi? Bir haftada 180 derece dönen Bahçeliye neden döndüğünü sordunuz mu? Bilmediğiniz alanlara girmeyin, ters yüz ederler sonra, aman diyeyim, verdikleri köşeyi boşa harcamayın!
 Bülent ışık
 1 Haziran 2021 Salı 12:54
Daha fazla üretim için hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağına Marmara denizindeki müsilaj örnek.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz