MENÜ
İzmir
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Avrupa ulaşımında devrim gibi gelişmeler
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
9 Nisan 2018 Pazartesi

Avrupa ulaşımında devrim gibi gelişmeler

Türkiye’deki “kamyon lobisi” ne düşünür bilemem ama onlara kötü bir haberim var… AB, ticari taşımacılıkta kullanılan araçlar ile iş araçlarının karbon salınımının izlenmesi ve denetimi konusunda çok önemli bir uygulamaya hazırlanıyor…  Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi, çevrenin korunmasında temiz ulaşım için kamyon ve otobüs ile diğer ağır iş araçlarının karbondioksit salımı ve yakıt tüketimlerinin raporlanmasını öngören yasal düzenleme üzerinde uzlaşıya vardı. Yasa yürürlüğe girdiğinde, yakıt tüketimleri ve karbon salımı daha az yeni araçların kullanımı teşvik edilecek.

Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi, kamyon, otobüs ve benzeri ağır iş araçlarının karbondioksit salımı  ve yakıt tüketimlerinin denetlenip, raporlanmasını kapsayan bir düzenleme üzerinde uzlaşıya vardı. Şaşırtıcı gelebilir ama bu kararlar araçların karbon salımı konusundaki ilk yasal düzenleme olacak.

Söz konusu kategorideki araçların karbondioksit salımının denetlenmesine dair ilk AB yasası olan yeni yasal düzenleme, Avrupa’da daha modern bir ulaşım için atılacak adımları ele alıyor.

Temiz ve sürdürülebilir bir ulaşım planı, AB vatandaşlarının hayat kalitesi ve sağlığı açısından taşıdığı önemin yanı sıra, AB’nin Paris Anlaşması iklim hedeflerine ulaşılmasına da katkı sağlaması bakımından da önemli görülüyor.

Temiz ulaşıma geçiş Avrupa ekonomisi için büyük fırsatlar sunarken, AB’nin çevre dostu araçlar alanında küresel lider konumuna yükselmesinin de yolunu açacak.

Yeni ağır iş araçlarının yakıt tüketimi ve karbondioksit emisyonlarının raporlanmasıyla, araç sahiplerinin daha bilinçli alımlar yapması ve böylece yakıt maliyetinden tasarruf sağlamalarına yardımcı olunacak. Ayrıca sektör ile ilgili saydamlık getirecek.

Avrupa Parlamentosu ve Bakanlar Konseyi tarafından resmi olarak kabul edilip, AB Resmi Gazetesi’nde yayımlandıktan 20 gün sonra yürürlüğe girecek olan taslak düzenlemedeki temel bazı unsurlar şöyle:

  1. Üye ülkeler römorklar da dahil yeni ağır iş araçlarının kayıt bilgilerini denetleyip, raporlayacak.
  2. Araç üreticileri karbondioksit salımı ve yakıt tüketimiyle ilgili tüm bilgileri denetleyip, raporlayacak. Bu konuda ölçüt olarak, o yıl için Araç Enerji Tüketimi Hesaplama (VECTO) tarafından belirlenen prosedür esas alınacak.
  3. AB Komisyonu, Avrupa Çevre Ajansı tarafından yönetilen ve raporlanan bilgileri kamuoyuyla paylaşacak. Kişisel verilerin korunması ve adil rekabet ortamının zarar görmemesi amacıyla hassas bilgiler kamuoyuyla paylaşılmayacak. Örneğin, araç kimlik numarası ve üretici isimleri açıklanmayacak, ancak araçların aerodinamik direnç değeri gibi bazı bilgiler seri formatta yayımlanacak.
  4. Araç üreticilerinin verileri paylaşmaması ya da yanlış rapor sunması ihtimaline karşı idari para cezası belirleyecek olan Komisyon, ağır iş araçlarının yakıt tüketimi ve karbondioksit salımını doğrulayacak yol testleri sonuçlarının denetim ve raporlanması için bir de sistem geliştirecek.

Bunları yazmamın nedeni ne zaman bu konunun bizim memleketin gündemine geleceğini merak ediyorum.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 m.y.
 10 Nisan 2018 Salı 13:09
sn.atilla işte izmir büyükşehir belediyesi o yüzden avrupadan ödüller alıyor, karbon salınımını azaltıcı yatırımlar yaptığı için, ve siz bu yatırımlar İzmirde yapılıyor diye eleştiriyor ve beğenmiyorsunuz, ama avrupadakileri alkışlıyorsunuz??
 mhalif
 10 Nisan 2018 Salı 13:04
Avusturya yıllardır ülkesinden transit geçen tırları kara yolundan değil, trene bindirip,demir yoluyla geçiriyor....
 Dolmuş mu? Tramvay mı?
 9 Nisan 2018 Pazartesi 22:12
Arkadaş, tramvaya karşı, dolmuş diye ortalığı birbirine katmaya kalkanlar kimlerdi acaba?
 Salatalık
 9 Nisan 2018 Pazartesi 21:45
Tramvaya karşı dolmuşçuların bayraktarlığını siz yapmadınız mı arkadaş.
 gürkan
 9 Nisan 2018 Pazartesi 20:24
İzmir Büyükşehir Belediyesi de karbon salınımını azaltmak için bir takım çalışmalar yaptı ( tramvay, elektrikli otobüsler gibi ) ancak başta siz tramvaya itiraz ettiniz. Avrupa olunca devrim , İzmir' de olunca yerden yere vur, eleştir, dolmuşları destekle :)
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz