MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Biaritz’deki G7 zirvesi, Trump ve Johnson
Dr. Berna BRIDGE
YAZARLAR
28 Ağustos 2019 Çarşamba

Biaritz’deki G7 zirvesi, Trump ve Johnson

Biaritz’deki G7 zirvesi Trump’ı bekleyen diğer üyelerin ticaret savaşları nedeniyle gergin dolu bekleyişi ile başladı. Macron, gerginliği azaltmak için Trump uçaktan iner inmez onunla özel, basına ve diğer kişilere kapalı bir öğle yemeği yedi, kendi gündemini Trump ile paylaştı. Zirve, İngiltere basınında geniş yer aldı.

BussinessInsider aşağıdaki fotoğrafı yakalayan Stefan Rousseau’ya atıfta bulunarak bu birbirlerine kahkaha atarak parmak işareti yapan fotoğrafın Trump ve Johnson’ın ilişkisine mükemmel bir şekilde işaret ettiğini ama masadaki diğer kişilerin aynı mutlulukta olmadığını manşet yaptı. Daha önce iki liderin birbirlerine yine parmakla işaret ettikleri ama bu işaretleri o zaman dostlukla yapmadıklarını ekledi.

Aynı gazete 2015 yılında Trump’ın o zamanlar Londra Belediye Başkanı olan Johnson’ı Müslümanların kente gelmesi konusunda eleştirdiğini, Johnson’ın da karşılık olarak Trump’a “Salak bilgisiz” ve “başkan olmaya uygun değil” dediğini belirtti. Johnson 2016 yılında Trump’ın seçilmesi konusunda “çok kaygılı” olduğunu söyleyip “inşallah seçilmez” dedi… Ancak, Başbakan olduktan sonra Trump’a karşı söyledikleri söyledikleri yumuşadı.

Yine BussinessInsider, Birleşik Krallığın önceki ABD Büyükelçisi SirNigelShrinwald’ın, Johnson’ın “Trump’ın para ödediği fan-kulüp üyesi” olduğunu ve şimdi Johnson’ın Birleşik Krallığa çok zarar vereceğini yazdı. 

BBC News ise ilk gün kahvaltıda Trump’ın Brexit konusunda Johnson’ı çok övdüğünü, ona mükemmel dediğini, Brexit için Johnson’ın doğru başbakan olduğunu ve Brexit konusunda Johnson’ın hiçbir nasihate gereksinmesi olmadığını, Johnson’a tam destek verdiğini, ABD ile Birleşik Krallık arasındaki ticareti artıracağını yazdı. Aynı kahvaltıda Johnson Trump’a müteşekkir olduğunu söyledi ve ekranda verdi. Kahvaltıda aynı masada olan diğer üyelerin ise çok kaygılı baktıkları ekranda gözden kaçmadı.

Bu haberi yaklaşık tüm İngiliz gazeteleri benzer sözlerle verdi. ABD’nin “Böl/Yönet” tarzının yalnızca Irak, Suriye, Libya gibi ülkeler için olmadığı, AB’yi bölmek, AB’nin en güçlü üyelerinden Birleşik Krallığı birlik dışına çıkarıp AB’yi zayıflatmak ve daha kolay yönetmek için Johnson’ı bu kadar övdüğü ve destek verdiği bir gerginlik içinde dikkatleri çekti.  

Independent gazetesi, manşetten Johnson’ın anlaşmalı veya anlaşmasız ayrılığın her ikisinin de olası olduğunu ve Johnson’ın Avrupa Birliğini tehdit ettiğini verdi, BBC’nin haberini de yineledi. Ayrıca Johnson’ın Donald Tusk ile görüştüğünü, kimin bu kilitlenmiş durumdan sorumlu olduğunu tartıştıklarını yazdı. Tusk Johnson’a, tarihe “Bay anlaşmasız ayrılıkçı Başbakan” diye geçeceğini, Johnson’ın da Tusk’a, “Sen Bay anlaşmasız ayrılıkçı olarak tarihe geçeceksin” dediğini belitti. Johnson ve Trump’ınHuawe ve G5 i, küresel güvenliği, Libya’daki istikrarsızlığı da konuştuklarını ekledi.

The Guardian Trump-Johnson Brexit konusundan çok Trump’ın Rusya’yı tekrar G7 ye (yani G8) almak istediğine, diğer üyelerin Kırım konusundan dolayı bu konuya sıcak bakmadığına odaklandı. Ayrıca Birleşik Krallığın Kanal 4 isimli TV kanalında,kanalın baş haber ve güncel konular muhabiri DorothyByrne’nin Johnson için “Bilinen bir yalancı ve korkak” dediği için Başbakanlığın Kanal 4’ü Biaritz’e davet etmesine karşın sözünü tutmayıp orada bir mülakata izin vermediğini manşetten yazdı. ByrneEdinburg TV festivalinde “Karar vermemiz gereken şu: Bilinen bir yalancı bizim başbakanımız olduğunda ne yaparız” demişti.

The Sun gazetesi manşetten Trump ve Johnson’ın bir aşk keyfi yaşadığını, Trump’ın Johnson’a “BoJo” ismiyle hitap ettiğini yazdı.

Avustralya basınından news.co.auise Avrupa Birliğinin G7 de Trump ve Johnson’a saldırılarıyla başladığını yazdı. AB üyelerinin Trump ve Johnson’ın Brexit konusundaki canciğerliğinden rahatsız olduklarını ekledi. Ayrıca zirveye damgasını vuran diğer konulardan biri de Bolsanaro’nun “iç işlerimize karışmayın” dediği, söndürmek için hiçbir eforsarfetmediğiAmazon yangınlarıydı.

G7,Avrupa Birliği’nin ABD’nin ticaret savaşlarına son vermesi, İran ile gerginliğin azaltılmasını istediklerigibi konularla devam etti.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz