MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Cumhuriyet Kütüphanesi
Oya DEMİR
YAZARLAR
11 Kasım 2017 Cumartesi

Cumhuriyet Kütüphanesi

”Ben çocukken fakirdim. İki kuruş elime geçince, bunun bir kuruşunu kitaba verirdim. Eğer böyle olmasaydı, bu yaptıklarımın hiçbirini yapamazdım.” Mustafa Kemal Atatürk

Çocuktum, okumaya ne zaman başladığımı hatırlamıyorum. Kitapların hayatıma ne zaman girdiğini, hayatımı tamamladığını ise ne zaman fark ettiğimi hiç hatırlamıyorum. Okuyan bir anne ve babanın çocuğu olmanın verdiği bir alışkanlıktı belki. Hep kitaplar, ansiklopediler oldu evimizde. Annemi ya da babamı kitap okurken gördüm, günlük gazeteler hiç kaçırılmadı. Gün içinde zaman olmasa bile akşamları mutlaka okundu. 

Doğum günlerimin vaz geçilmez hediyesiydi kitaplar, okulda ya da daha sonra çalışma hayatımda yılbaşı hediye çekilişlerinin vaz geçilmezi oldu kitaplar. Bana hep kitap hediye gelirdi. Çok mutlu olurdum, bazen de üzülürdüm; okuduğum kitaplar çıkardı heyecan içinde açtığım hediye paketlerinden. Yine de kitapların sayfalarına dokundukça bir başka dünyaya, yeniden yeniden gideceğimi düşünür, hayaller kurar, sevinirdim.

Kitap ve mutluluk hep bir arada yer aldı hayatımda. Okudukça mutlu oldum, mutsuz olduğumda okudum. Her kitap; yeni bir dünya, yeni bir heyecan, yeni insanlar, yeni diller, yeni alışkanlıklar oldu hayatıma renk katan, bazen acıları dayanılır kılan.

O yıllarda küçük kitapçılar vardı sokak aralarında. Çocuk kütüphaneleri vardı. Kokusu, hafif aydınlık, o sessiz, biraz tozlu ortamında; satırlar arasında kaybolduğum, kayboldukça kendimi bulduğum.

Bugün yine yıllar sonra bir kütüphanedeydim. Aydınlık, prırıl prıl, bilgisayarlı, yeni boyanmış, mis gibi boya kokusu, doğanın içinde, umut dolu bir kütüphanedeydim. İçimdeki çocuk heyecanını, o satırlarda kaybolma ihtiyacını, hüzünle karışık mutluluğu anlatmam için sanırım kelimeler yetmez.

Bugün ben yıllar sonra uzun zamandır görmediğim hayatımın en önemli dostu ile buluştum: Payamlı Köyü Cumhuriyet Kütüphanesi’nin açılışında.

Bugün hayaller gerçek oldu. Tamamen gönüllülük ilkesi ile; İzmir CHP Milletvekili Murat Bakan ve eşi Selin Bakan öncülüğünde bir araya gelen Saha Grubu İzmir KADINLARI bir hayalin ilk adımını attılar. Kimbilir kaç çocuğun, kaç kadının, kaç Payamlı köy sakininin yeni hayaller kurması, farklı kültürlerle tanışması, dilleri, yaşam biçimlerini öğrenmesini sağlayacak büyük bir işi başardılar. Bugün; Güzelbahçe Belediyesi desteği ile Payamlı Cumhuriyet Kütüphanesi bir şenlik havasında açıldı.

Bir grup kadın; ‘Saha Grubu Kadınları’ diyorlar; çok çalıştılar. Elleri ile verilen binayı boyadılar. Temizlediler. Tek tek her malzemeyi taşıdılar. Mobilyaları, bilgisayarları bağışladılar. Kitapları topladılar. Sınıflandırdılar. Yerleştirdiler. Gerekli olan malzemeler için para buldular. Her ince detayı düşündüler, planladılar ve hayata geçirdiler. Bilgisayarından masasına kadar bir kütüphaneden çok daha fazlasını; eğitimlerin verileceği, bilgi paylaşımlarının yapılacağı, belki üretimlerin ekonomiye kazandırılacağı bir yaşam alanı yarattılar.

İzmirli bir grup kadın ve sevgili Murat ve Selin ile konuşmaktan çok fazlasının yapılabileceğini,  problemlerden daha önemli olanın; çalışmak ve çözüm üretmek olduğunu; bir kez daha gösterdiler. Tamamen gönüllülük esası ile, ünvanlardan, mesleklerden, egolardan, sorunlardan, şikayetlerden, sadece konuşmaktan, eleştirmekten, ötekileştirmekten, sorun yaratmaktan uzaklaşıp gerçek bir gönüllü organizasyon ve örgütlenme örneğini ortaya koydular.

Bir grup kadın, kalpleri ile bir araya geldi, duygularını zekaları ile birleştirdiler. Düşündüler, planladılar, yılmadan gece gündüz çalıştılar ve ortaya somut, umut veren bir sonuç çıkardılar.

Bugün ben çocukluğumun dostu ile yeniden bir araya geldim. Geçmişten geleceğe uzanan bir yolculuk yaptım. Bugün bir grup gönüllü ile birlikte; yeni yepyeni hayallere gidecek, bir umut yolculuğunun başlamasının heyecanına ortak oldum, çocukların ve kadınların gözlerindeki o çekingen bakışlarda mutluluğu gördüm. 

Henüz başladı, sırada diğer kütüphaneler var, yapılacak çok şey var. Hayaller var. Çalışma azmi, heyecanı, inancı var. Şehrimiz için, bölgemiz için, ülkemiz için, en önemlisi gelecek için yapılacak çok şey var....

Yolunuz açık olsun sevgili Murat Bakan, yolunuz açık olsun kalbi ve zekası ile umut yaratan kadınlar.... 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Murat Öztürk
 14 Kasım 2017 Salı 08:08
Emeklerinize sağlık Sayın Murat Bakan, Selin Bakan başta olmak üzere böyle anlamlı bir hizmete emek verenlere ve bu güzel dayanışmayı o kadar güzel aktardığınız için kaleminize sağlık Sayın Oya Demir
 Bilge
 12 Kasım 2017 Pazar 14:25
Teşekkürler Oya, eline aklına sağlık o kadar güzel doğru ve anlamlı yazmışsın. Çoğalmamız dileğiyle
 Zafer Zafer
 11 Kasım 2017 Cumartesi 21:02
Etkileyici ve hatta aydınlığa doğru yönlendiren/yol gösteren bir yaşanmışlık... Teşekkürler paylaşım için.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz