MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Dimdik bir çınarı daha sonsuzluğa uğurladık:  Prof. Dr. Orhan Süren
Dr. Berna BRIDGE
YAZARLAR
30 Haziran 2021 Çarşamba

Dimdik bir çınarı daha sonsuzluğa uğurladık: Prof. Dr. Orhan Süren

Menemen’in ufak bir köyünde, çok fakir bir aileye doğmuş. Annesi bir düğüne, iki aylığına akrabalarına gittiğinde onu yanında götürdüğü için devamsızlıktan ilkokul birinci sınıfta kalmış, tekrar etmek zorunda kalmış. Eğitime pek önem vermeyen bu ailede eğitim yaşamına böyle başlamış eski Tabipler Odası Başkanı Prof. Dr. Orhan Süren. Yaşam, emeği, matematik zekası onu Tıp fakültesine taşımış. Oradan mezun olmuş, ortopedi uzmanı olmuş, profesörlüğe kadar uzanan upuzun bir yol olmuş yaşamı, yalnızca bir doktor, bir hoca değil, çok iyi kalpli bir demokrasi önderi, bir bilge olarak…“50 yıllık eşim, hayat arkadaşım, benim hep yanımdaydı, bana hep destekti, bir gün bile beni kırmadı, bir melekti” diyor Çocuk Doktoru eşi Prof. Dr. Türkan Süren. Her ikisi de çok değerli, hocaların hocası, kentimizde iz bırakmış, örnek alınması gereken, ülkemizin saygın, aydın yüzleri… “Ben 1402 nedeniyle üniversiteden ayrılmak zorunda kaldığımda, ertesi gün istifa etti Orhan” diye devam ediyor Türkan Hocamız. “Eşimin olmadığı yerde ben de olmam dedi” diyor, eşinin her zaman kadınların arkasında olduğunu da ekliyor.

O istifadan sonra kariyerlerine özel muayenehanelerinde birlikte devam ediyor Türkan-Orhan Süren çifti ve bizim de yollarımız orada, tam 12 Eylül sonrasında kesişiyor. Yeni doğmuş oğlum Deniz’le, ben genç, tecrübesiz bir anne, Türkan hocamızın kapısını çalıyoruz, oğlumun doktoru oluyor ama bir iki yıl sonra muayenehane doktoru değil adeta devlet doktoru gibi para almamaya başlıyor bizden. “Bir şey yapmadım, bir tek aşı” diyor örneğin. Deniz hastalanıyor, ilaç yazıyor, her ay yemek listesi veriyor, beslenmesinden evde konuşulan lisana kadar her yönüyle ilgileniyor ve sonunda “Bir şey yapmadım” diyor!

İkinci oğlum Oliver Barış doğuyor, ters, kafası yukarıda, hamilelik boyu karnımda bağdaş kurmuş oturmuş kerata, hastanede kalça çıkığından şüpheleniyorlar, bu tür doğumlarda olurmuş, röntgen çekiyorlar. Türkan Hocama telefon edip raporu okuyorum, durumu anlamak için, biraz sonra bakıyorum Orhan Hocayla birlikte hastaneye gelmişler. Orhan Hoca iyice bakıyor Barış’a, muayene ediyor, “yok bir şey” diyor ve yine ödeme kabul etmiyorlar, “Biz tebrike geldik” diyorlar. Nasıl bir yüce gönül, para için değil, insanlık için yaşayan iki doktor…

Böylece aile dostu oluyoruz, ötesi, Türkan Hoca ikinci annemiz, Orhan Hoca ikinci babamız oluyor, böyle bir şefkatle, hasta doktor ilişkisiyle başlayan bu hoş öykü bir gönül bağına dönüşüyor. Kırk yıla yaklaşan bu süreçte EÇEV’de eğitimci olarak birlikte çalışıyoruz, her derdimizi dostlukla paylaşıyoruz.

Yaşamda yolumuz çok kişiyle kesişiyor, iş veya dostluk nedeniyle ancak az kişi böylesine saygın, değerli bir iz, sonsuz bir teşekkür bırakıyor hayatımızda. Adı ve anısı sonsuza kadar Tabipler Odasında, yazdığı kitaplarda ve en önemlisi dokunduğu kalplerde yaşayacak Prof. Dr. Orhan Süren’in. Işıklarda uyu sevgili Orhan Hocamız. Sevgili Türkan Hocamız bize emanet…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 M. Şerefettin Canda
 18 Temmuz 2022 Pazartesi 16:57
Sn Dr Berna Bridge, Sevgili Hocamız, Prof. Dr. Orhan Süren için yazmış olduğunuz bu çok güzel yazı için çok teşekkürler. Ege Üniversitesi'nin ve İzmir'in yetiştirdiği en değerli öğretim üyelerinden birisi olan Prof. Dr. Orhan Süren'in genç kuşaklara tanıtılması ve adının yaşatılması iyi olur. Selamlar, Saygılar.
 Ömer Faruk Bilginer
 10 Temmuz 2021 Cumartesi 11:34
Rahmetli Orhan abimle baba tarafından akrabayız.sevgili Türkan yengemiz ve abimiz sadece kardeşlerimin değil ,çocuklarımızın hastalıklarında hep yanımızda oldular,haklarını ödeyemeyiz. Biz de her zaman yanlarında olmaya çalıştık.Yengemize baş sağlığı,Abimize Tanrı’dan rahmet diliyoruz,nur’lar içinde yatsın.
 Güler
 1 Temmuz 2021 Perşembe 19:42
Evet dünya iyisi insanları tanımış olmamız ne büyük şans.
 Murat Metin
 1 Temmuz 2021 Perşembe 15:11
Teşekkürler, faceten okumuştum, eline sağlık, bizleri de bu iki güzel insanla tanıştırdığınız için. Geç te olsa tanımış olduk. Selamlar.
 OKTAY DİKMEN
 30 Haziran 2021 Çarşamba 19:24
Bu övgüleri, övgü değil; gerçekçi değerlendirmeleri fazlasıyla hak eden bir kişilikti. Sevgili dostum, meslektaşım Türkan’da ona mükemmel eşlik etmiş ikisi örnek bir ikili olmuşlardır. Tanrı’nın tüm rahmeti üzerine olsun Türkan kardeşime sonsuz sabırlar dilerim.
 OKTAY DİKMEN
 30 Haziran 2021 Çarşamba 19:24
Bu övgüleri, övgü değil; gerçekçi değerlendirmeleri fazlasıyla hak eden bir kişilikti. Sevgili dostum, meslektaşım Türkan’da ona mükemmel eşlik etmiş ikisi örnek bir ikili olmuşlardır. Tanrı’nın tüm rahmeti üzerine olsun Türkan kardeşime sonsuz sabırlar dilerim.
 Özlem Kocabaş
 30 Haziran 2021 Çarşamba 16:59
Berna hocam, demek ki oğullarınızın dosyaları bende. Türkan hocamın muayenehanesini 2000 yılında ben devraldım. O günden beri tüm hastalarının dosyalarını saklıyorum. Dr. Özlem Kocabaş Çocuk Hastalıkları Uzmanı ACI''84
 Murat Metin
 30 Haziran 2021 Çarşamba 15:08
Sizin de başınız sağolsun Berna hocam. Böyle güzel insanları bizlere tanıştırdığın için teşekkürler. Işıklar içinde uyusun.
 Alphan
 30 Haziran 2021 Çarşamba 10:57
Ne mutlu böyle iz bırakan kişilere. Ne kadar güzel ifade etmiş Dr. Hanım kendi yaşam çizgisi boyunca SÜREN lerin sergilediği, insanlara, özellikle HEKİMLERE öğreti olacak yüce bir yaşam felsefesinin örüldüğü yılları.Tabii ki ışıklar içindedir.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz