MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Geleceği inşa etmek
Tayfun MARO
YAZARLAR
29 Mart 2022 Salı

Geleceği inşa etmek

28 Şubat günü, 6 siyasal partinin bir araya gelerek uzun çalışmalar sonucu oluşturduğu 44 sayfa mutabakat metni, kamuoyuna açıklandı.

Açıklamanın özeti; Türkiye geleceğini arıyor.

Ve toplantılar devam ediyor.

Kötü şans; Dünya ölçeğinde yaşanan sistem krizinin yanı sıra AKP iktidarının yönetim zafiyeti, ülkeyi kriz sarmalına soktu.

Türkiye sadece uluslararası sistemde ortaya çıkan krizle değil fakat aynı zamanda, içerdeki kötü yönetimle de baş etmek zorunda.

Doğrusu, geleceğini arayan Türkiye’nin siyaset manzaraları akıl karıştırıyor.

Cumhur İttifakı Batı ile mesafeli, Doğu Bloku’na daha yakın duruyor.

Ancak, AKP’nin yaşadığı gelgitler ve son olarak Batı ile yakınlaşma belirtileri de göz ardı edilecek gibi değil. Buna karşılık, MHP’nin duruşunda bir sapma yok.

Millet İttifakına gelince, altılı masa ve ortaya çıkan metin, Batı etkisinin boyutları rahatsız edici olmakla birlikte, yeni bir toplumsal mutabakat arayışının tezahürüdür. Bu nedenle, Cumhur İttifakı'nın rutiniyle karşılaştırmak doğru olmaz.

Toplumsal mutabakat arayışı, ülkeye aranan kandır. Doğru kan bulunursa Türkiye kazanacak.

Toplumsal mutabakat arayışı, ülkenin ihtiyacıdır. İslamcılar ve Kürtler yüzyıllık mutabakata karşı çıktığı için bu ihtiyaç doğmuştur.

Ayrıca, mutabakat arayışlarında zaman zaman sorunlar yaşanması, mutabakat fikrinin yanlış olduğunu göstermez. Ne ki mutabakat arayışına karşı duranlar bunu anlamak istemiyor.

Aranan, henüz oluşumunu tamamlamamış, eksikleri olabilecek bir fikir.

Toplumsal mutabakat buradan çıkacak. Gökten ayet inmiyor. Yüz yıldır süren mutabakatın yeniden yapılanmasıdır, söz konusu olan.

Dünya kaosa sürüklenirken güçlü iç cepheye dayalı mutabakat, bütün kısır politik kaygılardan azade, 85 milyon insanın ihtiyacıdır. Eğer ki geleceğin dünyasında Türkiye yerini arıyorsa… Ve bu mutabakatı sadece 6 siyasi partinin meselesi olarak görmek doğru değildir.

Sonuç olarak, bu topraklarda barış içinde bir arada yaşamak için sorunlarımızı kendi aramızda çözmek zorundayız.

Doğu-Batı ekseninde izlenen siyasette, hangi cenah olursa olsun, bu zorunluluğu dikkate almadığı sürece hiçbirimiz güvende olmayacağız.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Dünyada da kriz var hikayesi
 31 Mart 2022 Perşembe 10:41
Gelişmiş ülkelerin hangisinde bizdeki gibi ekonomik yönden "sıkıntılar" var? Yüzde 1-2 olan enflasyon pandemi döneminde 4-5 oldu; bizde yüzde 100'ü geçmiş durumda. Amerika'da 1500 dolara satılan bir telefon bizde 30 bin TL. Amerika'daki bir asgari ücretli bu telefonu tek maaşıyla alabiliyorken, bizdeki asgari ücretle ancak 7 ayda alınabiliyor. Temel gıda ürünlerinde de başta et fiyatları olmak üzere bizde direkt 10 katı ve üstü.
 Vatandaş rıza
 29 Mart 2022 Salı 17:35
Bu ittifak uzun süre ayakta kalamadığı gibi dünyanın her yerinde ekonomik yönden sorunlar yaşanıyor,aynı zamanda bölgemizde savaş var ne zaman biteceği belli değil,bu ortamda ülkemizin her yönü ile birlik olmak zorundadirlar ama herkes koltuk derdinde...
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz