MENÜ
İzmir 17°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Hasat zamanı
Oya DEMİR
YAZARLAR
23 Ocak 2024 Salı

Hasat zamanı

“Bir grup düşünceli ve kararlı vatandaşın dünyayı değiştirebileceğinden kuşku duymayın.” Margaret Mead

Toprak rehabilitasyonu, plastik kirliliği ve su kaybını önleme, bitkisel kökenli hammadde, yenilenebilir enerji, mikrobiyolojik gübreler, yeşil enerji ve daha fazlası… Her şey yaşanabilir, daha iyi bir dünya için.

Farklı alanlarda lisansüstü eğitimlerine devam eden gençler; tüketim, üretim ve iklim eylemi odağında yaşadığımız ve yaşama olasılığımız olan sorunlara çözüm getiren; hava, su ve toprağı onarıcı, sürdürülebilirlik alanlarını kapsayan projelerini Cevdet İnci Eğitim Vakfı Hasat Hibe Programı ile gerçekleştirme şansı elde ediyor. 

Sivil toplum kuruluşlarını, üniversiteleri, özel sektör temsilcilerini gençlerle bir araya getiren ve tüm ülkeye açık olan program ile Vakıf, farklı açılardan fırsatlar sunuyor. Lisansüstü eğitimine devam eden gençler;  çözüm fikirlerini iş fikrine dönüştürme, değişik alanların bakış açısını alarak sinerji yaratma ve en önemlisi ise bir kariyer yolculuğu olarak girişimci olmayı seçerlerse iyi bir yol arkadaşı ile fikirlerini hayata geçirebilecekleri bir ortam yakalıyorlar. 

İnci Holding tarafından desteklenen, 2023 çağrısındaki kolaylaştırıcılığını Originnovation’ın yaptığı ve tematik olarak uygulanan ilk hibe desteği olan program; projelere toplamda yaklaşık 1 milyon TL maddi destek ile ihtiyaç alanları doğrultusunda mentörlük, eğitim, yatırımcı ve paydaş yönlendirmesi destekleri verirken, bir projeye ise Erdem Kaya Patent inovasyon özel ödülü verildi. 

Fikir aşaması tamamlanmış, uygulamaya geçmiş / geçme aşamasında olan ve ekonomik-toplumsal faydası, bu faydanın sürdürülebilirlig?i, ölçülebilirlig?i, ne kadar yenilikçi olduğu, etki alanı, geliştirme potansiyeli gibi temel kriterler çerçevesinde değerlendirilen 36 projeden, destek almaya hak kazananlar aşağıda yer almaktadır.

  • Agromechatronics projesi ile Şeniz Akbulut, Berkan Bostanoğlu, Umut Ateş, Erdem Şensöz
  • Beespenser projesi ile Elif Can, Kadir Berat Yıldırım, Ömer Faruk Güleç
  • Atlas - Green Solutions for Agriculture projesi ile Oğulcan Esmer, Sezgin Atabey Sarıtosun, Gazi Arık
  • Cyclizm projesi ile Mert Yüksel
  • Çoklu Ağır Metal Sensörü projesi ile Side Selin Su Yirmibeşoğlu, Eda Dayı, Melis Özerbil, Selin Akbaş
  • HEMPRY projesi ile İrem Saygı, İrem Nur Yüksel
  • Risk Odaklı Kişiselleştirilmiş Tarımsal Döngü Yönetimi projesi ile Emre Taşkıran, Tuğba Özbay
  • Plasticversus projesi ile Fatma Gizem Zincir, Mehmet Türkoğlu
  • Soilbiom | Kişiselleştirilmiş Gübre projesi ile Atakan Yıldız, Deniz Sapaz, Umut Ferhat Başpınar, Osman Peker
  • Wogu projesi ile Çağrı Erol, Elif Yılmaz

İnovasyon Özel Ödülü’nü kazanarak Erdem Kaya Patent’ten patent alan proje ise:

  • Beespenser projesi ile Elif Can, Kadir Berat Yıldırım, Ömer Faruk Güleç

Hayata geçtiğinde, üzerinde çalıştığı sorun alanına büyük oranda çözüm getireceğine inandığım, heyecan ile dinlerken vizyonlarına hayran kaldığım birbirinden değerli proje yaratıcılarını yürekten alkışlıyorum. 

Doğrudan sorunların çözümüne odaklanan, gençlerin yaratıcılığını toplum ile buluşturan, özel sektör, üniversite, sivil alan enerjisini birleştiren, her aşamasında somut ve sonuç odaklı bütünsel ve kapsayıcı bir program ortaya koydukları için hem vakıf yöneticilerini, hem vakıf çalışanlarını hem  gönüllülerini hem de programa destek olan tüm kişi ve kurumları da ayrıca kutlarım. 

Her ne kadar sonuçların değil süreçlerin önemli olduğuna inansam da projelerin somut sonuçlarını ve gelecekleri noktayı, yaratacakları değişimi de merakla bekliyorum. 

Günümüz dünyasında; hızla yok olan ormanlar, çölleşen toprak, günden güne artan endüstriyel zararlı atık, tükenen enerji kaynakları, kaybolan toprak, iklim krizi vb. sorunları içselleştiren ve yaratıcı fikirleri, geliştirdikleri projeleri ile çözümler ortaya koymak için elini taşın altına koyan gençler ile yarım gün de olsa birlikte olmak hem mutluluk verici hem de oldukça düşündürücü oldu

Sorunlar ve çözüm arayanları karşılaştırdığımızda hangisi daha fazla? Kim buna en doğru cevabı verebilir bilmiyorum. Bildiğim şey, günden güne artan sivil toplum kuruluşlarına, gönüllü çalışmalara, çözüm odaklı projelere, özel sektörün gerçekleştirmeye çalıştığı kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarına rağmen; hala sorunlar kocaman bir dağ gibi üstelik günden güne artarak önümüzde duruyor. 

Bu noktada da sivil alan da örgütlenmiş bir yapı, farklı alanları bir araya getiren sistemli ve sürdürülebilir çalışmalar çok daha fazla önem kazanıyor ve bu yapılara çok büyük sorumluluklar düşüyor. 

Kurulduğu günden itibaren bu sorumluluğu alan, yaratıcı çalışmalar ile toplum için çözümler geliştiren Cevdet İnci Eğitim Vakfı diğer çalışmalarının yanı sıra gerçekleştirmeye başladığı Hasat Hibe Programı ile pek çok açıdan sivil alana ve özel sektöre iyi bir örnek model sunuyor.

Umut ile izlediğim Hasat Hibe Programı inanıyorum ki zaman içinde çok daha fazla projeye destek olacak. Kim bilir belki sivil alan ve özel sektör de faaliyet gösteren farklı kurumlar bu modelden ilham alacak. Belki de çözümün parçası olmak isteyen ama ne yapacağına henüz karar vermemiş kurumlar bir araya gelecek ve Cevdet İnci Eğitim Vakfı öncülüğünde her sorun alanını bir kurumun alacağı şekilde bir yapı ortaya çıkararak, sürdürülebilir destek modellerini yaygınlaştıracak…

Siz de bu umut verici yolculuğu takip etmek isterseniz…

Cevdet İnci Eğitim Vakfı ve Hasat Hibe Programı ile ilgili detaylı bilgiler için : https://www.incivakfi.org/

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz