MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Hayatlarımız işgal altında
Tayfun MARO
YAZARLAR
11 Kasım 2022 Cuma

Hayatlarımız işgal altında

Erdoğan, “muhafazakâr devrimciyiz” dedi. Rövanşist politikalarını formatlıyorlar.   

Kılıçdaroğlu helalleşe helalleşe dolaşıyor. En son ABD’de görüldü. Döndü, Londra’ya gitti, temiz para aramaya… Almanya’ya da gidecekmiş… Uyuşturucu ve kara para ile mücadele etmeye karar vermiş… Galiba, baronların kafalarını koparacakmış…

AKP’ye geçen eski CHP Milletvekili Mehmet Ali Çelebi’ye rozet takan Erdoğan, tören sonunda tek çocukları olduğunu öğrenince, doktora yapan Çelebi’nin eşine, doktora değil çocuk yapmasını, söyledi.

Kadının asli görevi doktora değil, çocuk yapmak ya… 

Aynı günlerde, AKP’den istifa eden Ahmet Eşref Fakıbaba, milletvekilliğinden de istifa ediyor. Ve dürüstlüğü olağandışı bir durum olarak takdir görüyor.

Acı gerçek; Din ve etnisite gruplarının değer yargıları toplumu derinden etkilemeye başlayınca kamusal alanda normlar yerle bir oldu. 

Gündelik hayatın din ablukasında sürdürülmesi, islamcı muhafazakarların tercihi olmakla birlikte, bu tercihin kamusal alanda yaratacağı derin yarılma o çevrelerde bile endişe yaratıyor.

Şark zihniyeti ile garp zihniyetinin getirdikleri bir sentezde buluşamıyor. Uzlaşmak yerine kavga etmek tercih edilince, ortalık fırsatçı, ikiyüzlü vasatlara kaldı. Ve kural tanımadıkları için bütün köşeleri kolaylıkla tuttular.

Bu ülkede ahlaklı, ilkeli, karakter sahibi iyi insanlar var. Onlar kendi halinde, işinde gücünde insanlar. Ve ne yazık ki fena halde azınlıktalar.

Vasatlar rejiminde nihayet vasat altı günlere de geldik.

Soldan bir siyasetçi çıkıyor, baş örtülerini yasa yaparak ben daha iyi korurum, diyor… Sağdan hemen karşı ses yükseliyor, asıl anayasaya madde koyarak ben korurum, diyor.
 
Kadının yerine düşünen, davranan bir sağcı ve bir solcu siyasetçi… 
Başını örten/örtmeyen kadın sorunsalı en büyük dertleri…

Ve sorun çözmeye değil ama çatışmaya dayalı siyaset yaparak toplum üstünde kurulan tahakküm…

AKP ile yükselen islami yaşamdan cesaret alan din grupları, ne kadar cemaat, tarikat, tekke vs. varsa toplanmış gelmiş. Etnisite grupları ha keza… Kamusal alan normları can çekişiyor.

Gerçek yürüyor; Yüzyıllık toplumsal mutabakat çöktü çökecek…

Acı bilgi; Hayatlarımız bu sığ kimlik siyasetinin işgali altında…

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Lombak
 12 Kasım 2022 Cumartesi 14:16
Sosyoloji konusunda sanırım aşağıdaki yorumcuyla ender olarak ortak bir noktadayım.
 Hadi canım sizde!
 12 Kasım 2022 Cumartesi 14:09
Türkiye FETÖ benzeri tarikat, cemaat ... gibi yapılara asla teslim olmayacaktır. Değil 100 yıl, 1000 yıl da geçse bu değişmeyecektir. İran'da bile değişim başladı. Zorlamayla bu işler olmuyor.
 Tayyar ÖNDER
 11 Kasım 2022 Cuma 13:09
Tabi ki Hayatlarınız İşgal Altında Falan Değil... Sizlerin Sorunu Bu Toplumun Sosyolojisinden Bir Haber Olmanız... Yaşanan Olan Biten de Çok Basit Haliyle Anadolu Selanik'ten 100 Küsur Yıllık Alacağını Tahsil Ediyor Diye Açıklanabilir...
 Tayyar ÖNDER
 11 Kasım 2022 Cuma 13:05
Hayatlarınız Neden ... Sadece Bu Toplumun Sosyolijisinden Bir Habersiniz...
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz