MENÜ
İzmir 22°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İkinci aydınlanma ihtiyacı
Engin ÖNEN
YAZARLAR
23 Haziran 2024 Pazar

İkinci aydınlanma ihtiyacı

Neo liberal dalga ve İslamcılığın paralel yapı olarak yükseldiği dönemde, İslamcı ve liberaller, İkinci Cumhuriyet fikrini ortaya atmışlardı. Ama Fransa örneğindeki gibi, Cumhuriyetin evrimsel dönüşümünü ifade etmiyordu bu öneri. Mevcut Cumhuriyeti ret etmeye dayanıyordu.

Atatürk öncülüğünde ilan edilen Cumhuriyet’in tek dil, tek din ve halka rağmen yaklaşımı demokratik bulunmuyor ve hatta dinsel ve etnik kimliklere göre farklı hukuklar bile gündeme getiriliyordu.

Askeri vesayete karşı bir liberalleşme anlayışını içeren bu akım dinci vesayetin yükselişi ile sönümlendi.

Modern bir Cumhuriyet yurttaşa dayanır. Eşitlik ilkesini içerir. Dolayısıyla inanç ve geleneği değil, hukuku, sözleşmeyi esas alır. Hatta gelenek ve inançla çatışmadan bunları yapamayacağı için modernleşme, insan aklına dayanan Aydınlanma ilkesine başvurmak zorundadır. Aydınlanma modern toplumun inşası için dünyanın her yerinde kurumsal din ile çarpışır, mücadele eder. Laiklik bunun ürünüdür.

Dini inanca dayanan bir toplum eşitlikçi olamaz, bilim ve teknoloji geliştiremez ve toplumsal hayatı akıl ilkelerine göre düzenleyemez. Dini inanca göre yönetilen hiçbir toplumda eşitlik ve özgürlük yoktur.

İslam için bu daha bariz bir durumdur. Çünkü hiçbir reform yaşamamıştır. Köle, cariye, çocuk yaşta evlilik, kadının miras hakkı, çok kadınla evlenme hakkı gibi meşruiyetini Kuran’dan veya Peygamberin hayatından alan birçok eşitsizlik alanı Cumhuriyetin ilanı ile ortadan kalkmıştır.

Bir süredir Youtube’da izlediğim Daimond Tema adlı genç, bir süredir bunun mücadelesini veriyor. Kendime örnek aldığım tek kişi Atatürk’tür diyor. Kanaat veya hurafe ile değil bilgi ile konuşuyor. Türk toplumundaki dindarlığın en büyük sorunu, anlamını bilmedikleri kitaba ve dualara inanmalarıdır diyor.

Atatürk’ün Kuran’ı Türkçeye çevirtmedeki temel kaygısı da buydu. Arap dini diyordu ve Türk Aydınlanması önünde engel olarak görüyordu Arapça ibadeti...

Şimdi Daimond Tema adlı genç, başta Bakanlık olmak üzere birçok dinci ve şeriatçı çevre tarafından linç edilmek isteniyor. Ölüm ile tehdit ediliyor. Neden? Şeriatı savunan bir genç ile yaptığı münazarada, karşısındakinin şeriatını ne kadar bilmeden savunduğunu ortaya koyduğu için. Şeriatı savunan bir kişiden İslam’ı yazılı kaynaklarını ve tarihi olayları daha iyi bildiği için.

“Arapça kutsaldır” diyen Özgür Özel’in kulakları çınlasın, bu kutsallık sayesinde cehalet yükseliyor ve düşünce özgürlüğü yok edilmek isteniyor. Şeriatı savunan bir genç, Şeriata karşı çıkıp laikliği savunan bir genç ile bilgi ve düşünce olarak baş edemediği için hakkında yakalama kararı çıkarılıyor. Ama Anayasa suçu işleyip, şeriatı savunan genç hakkında hiçbir işlem yapılmıyor.

Bu vahim durumu Cumhuriyetçi ve laik muhalefet ıslık çalarak izliyor. Çok yazık. Kendini feda eden akılla ve bilgiyle şeriata karşı laikliği savunan bu genç aydından utanmamız lazım...

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Az Bilmiş
 27 Haziran 2024 Perşembe 19:14
DÜZELTME. 23 Haziran tarihli Saat: 13:20 yazımda 2. bölümde Şeriat ile ilgili olarak açıklamamda konunun uzmanı olmadığımdan dolayı hatalıdır. Allah (C.C.) den af ve mağfiret diliyorum. Doğrusu ise Sayın hocamız Halil KONAKCI nın YouTube kanalında dün yayınlanan (Şeriat ne demektir.? Şeriat İslâm demektir. Kuran demektir.) adlı videosunda vardır. Okuyuculardan da özür diliyorum. Haddini aştım. Allah beni af etsin.
 İZMİRLİ
 24 Haziran 2024 Pazartesi 09:57
Engin Hocam, kaleminize sağlık. Her zaman dediğim gibi. Bizde sıkıntı iktidar kaynaklı değil. Onların rengi zaten belli. Bizde sıkıntı muhalefet, yani kuzu postuna bürünmüş kurt/Atatürkçü, laik, halkçı görünüp de bunlardan zerre nasiplenmemiş muhalefet ! (Biz bir elmanın iki yarısıyız !)
 Az Bilmiş
 23 Haziran 2024 Pazar 21:03
Az önce YouTube da Sayın Halil KONAKCI hocaya (İzmir'' li Eşrefpaşa'' lı) onun bu konu hakkındaki videosunu dinledim. Ulan diye diye cevap veriyor. Lütfen izleyiniz. Sayın ÖNEN. KONAKCI taşı geldiğini koymuş.
 Az Bilmiş
 23 Haziran 2024 Pazar 16:36
Bir yerde düzeltme yapma ihtiyacı gördüm. Ev de yazarken seslendiler dikkatim dağıldı. Şöyle ki: İNÖNÜ nün CHP sinin zamanında "Türkçe ezan ve ibadet yöntemiye geçeçilerek halka eziyet edilmiştir." olacaktır. Büyük yanlış yapılmıştır. Sonrasında ise İnönü bunun faturasını MENDERES e kesmiştir. Askere kullanarak yapmıştır.
 Az Bilmiş
 23 Haziran 2024 Pazar 13:20
Sayın ÖNEN. 1-Yazınızı okudum. Lâf salatası olmuş. Tekrar tekrar okudum. Neresini düzeltsem dedim. Çok çok anlam hataları (anlamsızlık) mantıksızlıklar var. Cümle cümle tahlil yapsam en az 10 sayfa A4 kağıdından fazla yorum yapmam gerekir. Bir kaç fikrimi yazayım. Dinimiz Arap dini değildir. Bir kere İslam dini tüm insanlığa gelmiştir. Dili RAB cadır. RAB demek Rabbimiz demektir. Rabbimizin dili demektir. Rabbimiz, Allah (C.C.) demektir. Biz insanlar RAB ca derken, hızlı söylerken sanki A+RAB+CA gibi telefuz ediyoruz. Peygamber Efendimiz (SAV) yaşadığı dönemde bozuk düzene düzeltmek için görevlendirilmiştir. O cahiliye döneminde kız çocukları diri diri toprağa gömüyorlarmış. Putlara tapıyorlarmış. Vs. Vs. 2- ŞERİAT demek din demek değildir. İslam dinide ŞERİAT değildir. Şeriat gidilen yol demektir. Yani yöntem demektir. Şeriat yönetimi de doğru bir yönetim modeli değildir. Eski tarihlerde uygulamışlar ama günümüzde geçerli değildir. En sağlıklı olanı insanların kendi iradesi ile seçtikleri yani CUMHURİYETDEMOKRASİ yönetimidir. Gazi ATATÜRK doğru bir iş yapmıştır. Dinimizi yanlışlardan kurtarmak ve korumak için döneminde 1924 yılında Diyanet İşleri Başkanlığını hayata geçirmiştir. Dinimiz daha iyi anlaşılsın diye Elmalılı Hamdi YAZIR hocaya Türkçe meal yazdırtmıştır. Fakat Atatürk'' ten sonra İNÖNÜ döneminde dinimize darbe vurulmuş Türkçe ezan ve ibadet yasaklanmış halka eziyet edilmiştir. Atatürk laikliğe getirmiş ama Laikliğe İnönü çiğnemiştir. Maden Laiklik var dı da neden İbadeti Türkçe yaptınız. Laiklik kısaca şu demektir. Din ve devlet işlerinin ayrılması yani Devletin DİN işlerine karışmaması demektir. Ama DİN devlet işlerine karışır. Din bir insanın doğumundan ölümüne kadar herşeyini karışır. Yani müdahildir. (İnananlar için.) Son olarak insanlar laik olmaz, istesede olamaz. Kurumlar laik olur. Şayet bir insan ben laik+im derse o kişi dinden çıkar. Dinsiz olur. Herkes kendi bilir. CENNET orada, CEHENNEM orada.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz