MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İktidar yolun sonuna geldi de…
Tayfun MARO
YAZARLAR
25 Kasım 2021 Perşembe

İktidar yolun sonuna geldi de…

19 yıldır iktidarda olan Erdoğan yolun sonuna gelmiş bulunuyor. Kadrolarındaki dağınıklık ve kontrolden çıkan ekonomi öyle söylüyor. Tükenen iktidarın, savunduğu ekonomik modeli doğru dürüst anlatamaya bile mecali yok.

Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası sistemin iradesiyle dönüştürülme hikayesi 1980’de başladı. Ve elan sürüyor.

Merak edenlerin, değişim ve dönüşümün ne olduğunu tam olarak anlamak için, “24 Ocak Kararları”na bir göz atmasında fayda var. 

Sonuç olarak, kırk yılda, ekonomiden yönetim biçimine köklü bir değişim geçiren Cumhuriyet, milli burjuvazi ve sanayi toplumu hedeflerinden uzaklaştı. Batı normlarının yerini bir ölçüde islami normlar alırken, Gümrük Birliği ile sınırlı üretim, beton sermayesi, ticaret burjuvazisi üzerinde yükselen yeni ekonomik model, ülkeyi bu günlere getirdi.

Cumhuriyet’in geçirdiği değişim ve dönüşüm sürecinin iki siyasi aktörü var; Erdoğan ve Kılıçdaroğlu.

Küresel Dünya düzeninde, yeni rejimin iktidar ve muhalefet yapısı bu ikilinin liderliğinde inşa edildi. Ne ki bu yapı artık ayakta duramıyor.

Ve yolun sonu göründü… Hasar büyük, zaman daralıyor, toplum destabilize olabilir. Ülkeyi yönetmek için geniş tabanlı mutabakat aramak artık bir zaruret.

Önümüzde zor yıllar var. Millet bu zor yılların yükünü taşıyacak. Milletin kendisini bekleyen zorlukları ve yol haritasını bilmek hakkıdır.

Bu nedenle, kurtarıcı rolüne soyunmuş liderlerin iki dudağı arasında değil, sağlam metinlerde dile getirilen çözüm yollarına ihtiyaç var. Bu metinler, seçimlere giderken hazırlanacak Ortak Program, toplumsal mutabakatın yeni kamusal alan normları, yeni anayasa taslaklarıdır.

Siyasi partilerin oy almak için tercih ettiği kafakol ilişkilerinin bu defa millette pek karşılığı olmayacak.

Dahası, AB-ABD hattında siyasi tutum alan muhalefetin seçimleri kazanması halinde, iktisaden eli kolu bağlı iktidar, tam da yeni Dünya düzeni kurulurken, istenmedik ölçüde uluslararası sistemin kontrolüne girebilir. Türkiye’nin, yeni Dünya düzeninde üretimden alacağı payı ülke yararına büyütmek mümkün olmayabilir.  

Uzakdoğu’dan esinlendiği ekonomik modeli gerçekleştirecek kadar ömrü kalmayan iktidar için yolun sonu göründü…

Ama ülke için tünelin ucunda henüz ışık görünmüyor.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 TC misafir
 28 Kasım 2021 Pazar 10:04
İktidar bu ülkeyi bu rezilliğe sürüklediyse bunda zayıf ve beceriksiz muhalefetin payı da oldukça büyüktür. Yegâne kurtuluş, halkın tüm siyasilere asıl patronun kendisi olduğunu göstermesi, yaşanan her yolsuzluk, usulsüzlük ve adam kayırmada tepkisini en sert şekilde göstermesi ve sandığa gittiğinde aday dayatmasına en yüksek tepkiyi vermesidir. Vatandaş seçmeyi ve kontrol etmeyi bilmezse ülkenin başına kim gelirse gelsin kesinlikle düzelme olmaz.
 Lombak
 26 Kasım 2021 Cuma 17:55
İktidar partisi için ekonomik krizin seçimlere 18 ay kala olmasının 3 ay kala olmasına tercih edildiğini düşünüyorum. Jölelinin Tayyip''in emrine girmeden önceki videoları fikir verebilir. Batı kreditörleri yerine Çin gibi doğu kreditörlerinden gelecek para ile geçiş dönemi başlatılırsa, halkta karşılığı olmayan Atatürksüz CHP muhtemelen çakılacaktır.
 Tayyar ÖNDER
 26 Kasım 2021 Cuma 17:03
Sayın Yazar... Seçimlere Yaklaşık 18 Ay Var... Anlık Yaşanan Durumlara Bakarak 18 Ay Sonrası İçin Çok İddialı Bir Beyanda Bulunuyorsunuz...Siyasette Bazen 24 Saatin Bile Ne Kadar Uzun Olduğunu Hepimiz Biliyoruz... Bahse Konu Olan Kişi Şu An da Dünyanın En Tecrübeli Siyasetçisidir...18 Ay da Köprünün Altından Hangi Suların Nasıl Akacağını Bilmeden Böyle İddialı Öngörülerde Bulunmak İddialı Beyanda Bulunanlar Açısından İleride Bir Utanma Vaziyeti Yaratabilir...
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz