MENÜ
İzmir 22°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İlerleyelim derken…
Tayfun MARO
YAZARLAR
20 Haziran 2024 Perşembe

İlerleyelim derken…

1800’lerden günümüze sanayi devrimiyle ortaya çıkan modern devlet ve modern hayat, duvara dayandı. Emperyal hevesler… Emek sömürüsü… Tüketimin dayanılmaz hazzı… Kent kültürü… Devletler ve sınırlar… Büyük buluşlar… Dev şirketler… Büyük para operasyonları… Parayla para kazanmanın dayanılmaz çekiciliği… Turizm cennetleri… Nefes kesen askeri tatbikatlar… Ağzından çıkan tek sözcükle milyonları ölüme gönderen liderler… İki kere dünya ölçeğinde savaş… Modern toplum… Bilgi toplumu… Hız çağı… Ve nihayet, aptal toplum…

Acı bilgi; Bu hengameden yükselmekte olan sanal dünyanın büyük insanlık tasavvuru yok.

Bir avuç muktedir, yapay zekâ ile kontrol edeceği yeryüzü yaşamında, toplumun ve insanın yerini yeniden tanımlayacak.

Değişim başladı. Gelin görün ki toplumlar, bu netameli değişimi nasıl ele almak gerektiğine dair net bir fikre sahip değil. Durum, körün fil tarifini andırıyor.

“Dijital devrim” veya “yapay zekâ” diye söze başlamak çok revaçta. Sanal dünyanın kuruluşunu ifade eden kavram, terim ve olgular artık gündelik hayatımızda. Kendimizi sinyaller evreninde bulacağımız günler çok uzakta değil.

Yürüyen gerçek; Sanayi üretiminde, tarımda, hizmet sektöründe kullanılan yazılımlar, akıllı sistemler, insan emeğine olan ihtiyacı azaltmaya başladı. Fabrikada üretimin işçisiz, tarımın köylüsüz, hizmetlerin elemansız yapılacağı günler uzakta değil.

Burada tartışılması gereken, yeni toplum, akıllı devlet, akıllı şehir, yeni siyasettir. Sanayi toplumunun getirdiği normların içi boşaldı.

Öte yandan, yapay zekanın yatay süreç yönetimi, akıllı sistemlerin hiyerarşik yapıları ortadan kaldırmasını sağlıyor. Her türlü keyfilik ve yolsuzluk imkânsız hale geliyor. Blockchain, insan müdahalesini önlüyor.

Yanı sıra, yapay zekâ imkanlarıyla algı operasyonları güvenlik sorunu yaratıyor.

Ve komplo teorisinin kritik sorusu; Yapay zekâ kontrolü ele geçirebilir mi?

Bir çeşit kavram fetişizmi yaratarak insanı ürküten tartışmalar yapmak yerine, sorunları anlaşılır dille ifade etmek ve problematiği doğru saptamak lazım.

Dijital devrim üzerine anlaşılmaz şeyler söylemek çare değil. İkide birde “yapay zekâ” demek hakeza çare değil. Öncelikle, dijital devrimi anlamaya ihtiyaç var.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 İleri teknoloji
 20 Haziran 2024 Perşembe 15:48
İzmir merkez ilçelerindeki metro , otobüs , vapur ve tramvaylarda 120 dakika ücretli aktarma hakkı VAR . İzmir çevre ilçe otobüslerinde aktarma hakkı YOK . “ Kırsalda oturan vatandaşlarla şehir merkezinde oturan vatandaşlar arasında kira , harcama gibi farklılıklar var . Biz bunu adil bir şekilde uyguladığımızı düşünüyoruz . “ Bir de yapay zekaya sormak lazım , o nasıl düşünüyor . Mesela toplu ulaşım bayramda ücretsizdi ,İzmir merkez ilçe , İzmir çevre ilçe eşitlendik , ücret ödemedik . Bayram bitti , eşitlik bozuldu . Madem ki kırsalda kiralar ucuz , harcamalar az bayramda kırsala da toplu ulaşımı neden bedava yapıyorsunuz , teknolojiyi kullanın sizin kiranız ucuz deyip alın ulaşım bedelini . Merkez ilçelerde bedava yapın olsun, bitsin .
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz