MENÜ
İzmir
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İngiltere’nin yeni başbakanı
Dr. Berna BRIDGE
YAZARLAR
7 Eylül 2022 Çarşamba

İngiltere’nin yeni başbakanı

İngiltere’de önceki gün Başbakan seçilen Liz Truss farklı çıkışlarıyla gündeme gelen bir siyasetçi. Önceki siyasi hayatı ve radikal söylemleri onun bazen eleştirilmesine neden oluyor.

Truss’ın Kraliçe’nin elini öpüp bağlılığını bildirmesi gerekiyor, Kraliçe yaz aylarını İskoçya’da Balmoral kalesinde geçiriyor. Truss uçakla Balmoral Kalesi’ne gidip elini öpecek. Kraliçe de ona başbakanlık görevini verecek, her salı akşama doğru da Kraliçeye haftalık bilgilendirme yapması gerekecek.

‘KRALİYETİN KALDIRILMASINI SÖYLÜYORDU’

Truss gençliğinde liberal demokrat parti üyesiymiş, ailesi ise sol görüşlü.Truss “Liberal Demokrat Parti üyesiyken, kraliyetin kaldırılmasını söylüyordu. İngiliz medyasında bazı gazeteler, bu şekilde nasıl Kraliçenin elini öpecek, nasıl her salı rapor verecek diye sorular sordu.

‘RUSYA KARŞITI DURUŞ SERGİLEDİ’

23 Haziran’da Truss Türkiye’ye gelip Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’la görüştü. İngiliz gazeteleri Truss’ın Türkiye ziyaretini, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya girişi ve tahıl koridoruyla ilgili bir elçi göreviyle yaptığını yazdı. Truss’ın Türkiye temasları için gazeteler “Geldiğinde Türkiye ile ticaret hacminin artırılması, Türkiye ve İngiltere’nin, Avrupa NATO’sundaki en büyük ikili olduğunu ve enerji ve savunmada işbirliğine gidilmesi gerektiğini söyledi.” ifadelerini kullandı. Hükümetin resmi sitesi olan gov.uk’de çıkan haberde ise Truss’ın Çavuşoğlu görüşmesinde Putin’in dünyayı açlıkla tehdit ettiği iddialarını dillendirdiğini yazdı.

TÜRKİYE’NİN HOŞUNA GİTMEYEN TEKLİF

Liz Truss’ın “yasa dışı göçmenleri Türkiye’ye yollama” fikrini de hatırlatan gazetelerden Financial Times’ta çıkan haberde Türkiye’nin bu öneriden hiç hoşlanmadığı yazıldı. Daha önce Boris Johnson’ın Ruanda ile böyle bir anlaşma yaptığını belirten gazete, yasa dışı göçmenlerin tek yön biletle Ruanda’ya gönderilmeye çalışıldığını söyledi.

Truss’ın İngilizlere verdiği sözlerin içinde, “Vergiyi düşürmek, ekonomiyi canlandırmak ve enerji krizine çözüm bulmak”… Fakat bunların detayları net değil. Perşembe günü açıklanması bekleniyor..

‘RADİKAL SÖYLEMLERİ VAR’

Truss, radikal söylemleriyle seçim sürecinde çokça konuşulmuştu. Truss “şahin” olarak nitelendiriliyor “’Nükleer silah düğmesine basarım’ gibi söylemleri var. Bu yüzden radikal bir kişilik olarak değerlendiriliyor.

‘THATCHER’A BENZEMEYE ÇALIŞIYOR’

Truss’ın üçüncü kadın Başbakan olması akıllara 1979 yılında Birleşik Krallık Başbakanı olan “Demir Leydi” lakaplı Margaret Thatcher’ı getirdi. Truss Estonya ziyaretinde tankın içerisinde poz verdi. Bu poz Thatcher tarafından da verilmişti. Basında Truss’ın Thatcher’a benzemeye çalıştığı yazılıyor. Fakat Truss bunu kabul etmiyor.

‘DEMİRDEN YAPILMIŞ RÜZGÂR GÜLÜ’

Truss’ı, Başbakan olduktan sonra bazı ülkeler tebrik ederken bazıları olumsuz karşıladı. Hindistan, İrlanda Cumhuriyeti, Almanya ve Polonya hükümetlerinin Twitter’dan Truss’ı tebrik etti. Rus basınında ise Truss’la ilgili olumsuz yorumlar yapıldı. Rusya’da, İngiltere için Truss’ın Başbakan olmasını “felaket” olarak yorumlandı. Truss için “Demirden yapılmış rüzgâr gülü” tanımlamasının yapılıyor. Bunun nedeni için sık sık fikir değiştirdiğinden kaynaklandığı yazılıyor. Truss’ın, Kraliyete önce karşı çıkıp ardından geri adım atması ve Brexit’e karşı çıkıp sonra Brexit’i desteklemesi Rus basınında rüzgâr gülü olarak yorumlamasına neden oldu.

Rusya’da Amerikancı “Rus muhalif” Aleksey Navalyn taraftarları ise Truss için olumlu yorumlar yaptı, İtalyan basınında da Truss için “robotik” yorumunun yapıldı.

İSTİFASINI KRALİÇE’YE SUNDU

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Kraliçe 2. Elizabeth'e istifasını sundu.

Johnson, İskoçya'da Kraliçe Elizabeth'le görüşerek istifasını sundu. Johnson'a, eşi Carrie Johnson da eşlik etti. Görüşmenin yaklaşık 40 dakika sürdüğü belirtildi.

Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Johnson'ın istifasının Kraliçe tarafından kabul edildiği bildirildi.

Johnson'ın ardından yeni Başbakan Liz Truss, Kraliçe'den yeni hükümeti kurma görevini almak üzere Balmoral Kalesine gitti.
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz