MENÜ
İzmir 16°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İnsan hayatının ne kadar ucuz olduğunu gördüm!
Mehmet KARABEL
YAZARLAR
13 Şubat 2023 Pazartesi

İnsan hayatının ne kadar ucuz olduğunu gördüm!

Telefonda yutkunarak konuşuyor…

Yaşadığı acı…

Sesine yansıyordu…

Tek cümle…

Belki de anlatacaklarının özeti oldu:

“İnsan hayatının ne kadar ucuz olduğunu görüyorum şu an; Allah, bi’daha milletime bu gördüklerimi yaşatmasın…”

Bu kahreden sözlerin sahibi…

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko’ydu…

10 güzel şehrimizi…

Harabeye çeviren yüzyılın depremi için…

Partisi O’nu Diyarbakır’da görevlendirmişti…

Gördüklerini anlatırken…

Belki de…

Yaşadıklarının acısıyla…

En son söyleyeceğini ilk nefeste dile getirdi:

“Beş günde çok acıya tanık oldum… Omzumda hüngür hüngür ağlayan depremzedeyi asla unutmayacağım… Daha acısı var… Enkazdan bir kadını kurtarıyorlardı… Beline kadar çıkarılmıştı ki; tam o sırada artçı depremle sarsılmaya başladık… Talihsiz kadın o şoka dayanamadı oracıkta son nefesini verdi… Görevliler bir gömlekle cesedin üstünü örttüler…”

***

Milletvekili Beko anlatıyor; yer Diyarbakır:

“Sayın Cumhurbaşkanı depremden etkilenen ailelere 10’ar bin lira destek verileceğini, TOKİ’nin de bir yıl içinde evleri yapacağını söylediğinde cenazelerin neredeyse tamamı enkaz altındaydı… Kentin önde gelen sivil toplum örgütleri, odalar ve kent platformu bu sözlere tepki gösterdi… İşte tam o sırada acının öfkeye dönüştüğünü gördüm…”

***

Bir başka devasa enkazın başında yaşadıklarını ise…

İzmir Milletvekili Kani Beko, şu sözlerle özetledi:

“Yerle bir olmuş her apartmanın başında yükselen çığlıklar gecenin sessizliğini yırtıyordu…  Kimileri ise umutlarını yitirmiş sessizce gözyaşı döküyorlardı… Birbirine karışan Türkçe ve Kürtçe ağıtlar yürekleri parçalıyordu...”

***

İzmir Milletvekili Beko, AFAD’ın ilk gün 10 şehirde olmadığını…

Kızılay’ın ise iki gün sonra ortaya çıktığını iddia etti:

“Vatandaş, deprem sabahı doğal olarak Devlet’i aradı ama bulamadı... Belediyeler kendi imkanlarıyla enkaz kaldırmaya çalışıyordu… Geç kalmanın bedeli ağır oldu…”

Sesi titriyordu vekil Beko’nun…

Sözlerini şöyle noktaladı:

“İnsan hayatının bu kadar ucuz olduğu başka bir coğrafya yok... Her doğal afet ya da maden kazası hatta pandemide şahit oluyorduk, ölümleri "fıtrat" veya "kader" diyerek normalleştirmeyi alışkanlık haline getiren bu iktidara… Biz tek can için çırpınırken yardımlar üzerinden kavga üreten bir anlayış bu... İnsanların acılarını küçümseyen, yavrularını kaybetmiş yüreği ezilen insanların sızısı devam ederken arkasını dönen bir anlayış bu… Daha ne diyeyim?”

***

Bitiriyoruz…

Kani Beko’nun deprem bölgesindeki önemli bir izlenimiyle…

“Diyarbakır'da yıkılan binaların bazılarında kolonların (taşıyıcıların) kesilmesi nedeniyle hasar ve göçme olduğunu ve binaların özellikle bu nedenle de yıkıldığına tanık olduk… Buna son İzmir depreminde de şahit olmuştuk... Özellikle bazı işletmeler bunu yapıyor... Bir deprem coğrafyasında yaşadığımızı unutmamalıyız... Kolonları kesmek bindiğimiz dalı kesmekten farksız bir eylem…”

Nokta…

Hamiş: CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, SonSöz’den önce diyor ki: “TBMM kürsüsünde ilk fırsatta şunu soracağım: Deprem vergisi ilk çıktığı yıldan bu yana 34,5 milyar dolar para toplandı… Paranın nereye gittiği bilinmiyor ama o parayla bugün en az 500 bin yeni konut yapılabilirdik…”

Sonsöz: “Bir ülkeyi tanımak istiyorsanız, o ülkede insanların nasıl öldüğüne bakacaksınız… / Albert Camus – Fransız yazar ve filozof…”

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz