MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir-İN
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
7 Ekim 2020 Çarşamba

İzmir-İN

“İnsan fırsatların gelmesini bekler, fırsatlar da insanın gelmesini. Fırsatlar bekler, insanlar bekler. Kazanan hep mazeret olur. (Paulo Coelho)

Duyurularla başlıyoruz bu hafta. Ardından da İzmir’ de bütün bir hafta boyunca ‘nereden- ne zaman- ne var’ didik didik edip sunuyoruz huzurlarınıza ve hayatınızda bahanelere yer olmasın, mazeretler de hiç kazanmasın istiyoruz/ diliyoruz. 

İngiliz sokak sanatçısı Banksy, Claude Monet’ nin “Water Lilies” isimli eserini alışveriş arabası ve trafik konisi ekleyerek güncellemiş. Söz konusu eser 21 Ekim’ de Londra’ daki Sotheby’ s Müzayede Evi tarafından da online satışa sunulacakmış. Eserin 3 milyon- 5 milyon sterline satılması planlanıyor.

İtalyan sanatçı Maurizio Cattelan’ ın koli bandıyla duvara yapıştırılmış, 120 bin dolar değerindeki “Comedian” isimli muz eseri adı açıklanmayan birisi tarafından New York’ taki Guggenheim Müzesi’ ne bağışlanmış. Artnet’ te yer alan habere göre eser, müzeye orijinallik sertifikasıyla ve nasıl yerleştirileceğine ait bir talimatnameyle bağışlanmış ancak muz ve onu yapıştırmak için kullanılan bant bağışlananlar arasında değil. Aslında ‘Comedian’ eseri ile ilgili ilk bilgileri edindiğimde, eserle sanat kavramı arasında bağ kurarken ne yalan söyleyeyim biraz önyargılı düşünmüştüm ancak bugün sanatçı, eseriyle birlikte belli ki bir mesaj vermeye çalışıyor diye düşünüyorum. Hatta Bedri Baykam’ ı da gülümsemeden anmak mümkün değil. 

İlk resmi The Beatles kitabı “The Beatles: Get Back” ismiyle önümüzdeki Ağustos ayında yayımlanacakmış. Kitapta, “Let it Be” nin hikâyesi, grubun bir stüdyoda yaptıkları tartışma kaydının konusu işlenecek ve içerisinde Ethan Russell ve Linda McCartney tarafından çekilmiş ve daha önce görülmemiş fotoğraflar da yer alacakmış. Ayrıca aynı tarihlerde yönetmen Peter Jackson’ ın “Let it Be” isimli belgeseli de gösterime girecekmiş. Sevenleri için duyurduk.

39. İstanbul Film Festivali bu yıl İKSV’ nin internet adresleri üzerinden çevrimiçi gerçekleşecek. Ayrıca bazı sinema salonlarında da gösterime girecek. Bu yıl maalesef Filmekimi, İstanbul Film Festivali ile eş zamanlı olarak sadece galalı gösterimler olarak konuk olacak. Galalı gösterimler Cinemaximum Nişantası City’ s ve Kadıköy Sineması’ nda olacak. Bilginize. Bu yılki festivalde bana göre “Nomadland” filmini ayrı bir yere koyun, izleyin, kaçırmayın… Film Oscar habercisi iki festivalde (Venedik Festivali- Altın Aslan Ödülü ve Toronto Festivali- Halkın Seçimi Ödülü) önemli ödüller kazandı ve daha pek çok ödül toplayacak gibi. Ayrıca filmin yönetmeni Cholé Zhao’ nun adını çok duyacağız gibi.

Müzik dünyasından da haberlerimiz var. Etkileyici konser performanslarıyla tanınan Baba Zula yeni albümü “Hayvan Gibi” yi çıkardı. Albüm, grubun canlı olarak kaydettiği ilk stüdyo albümü ve direkt plak üzerine kaydedilmiş olmasıyla da dikkat çekiyor.

Gedik Üniversitesi ve Gedik Sanat işbirliğiyle Ekim 2020 ve Mayıs 2021 tarihleri arasında düzenlenecek Piyano Festivali dijital platformları üzerinden izleyici karşısına çıkacak ve festivalde Gülsin Onay, Iraz Yıldız, Özgün Ünaldı gibi pek çok değerli sanatçı konser verecek.

27. İstanbul Caz Festivali’ nin kayıtlarını 20 Ekim’ e kadar İKSV’ nin resmi internet sitesinden izleyebilirsiniz.

57. Antalya Altın Portakal Film Festivali 3- 10 Ekim tarihleri arasında çevrimiçi düzenleniyor. Ayrıca 3 Ekim- 30 Kasım tarihleri arasında Altın Portakallı Filmler seçkisinde yer alan bazı filmleri ücretsiz olarak internet siteleri üzerinden izleyebilirsiniz.

Ercal Kesal’ ın yönettiği “Nasipse Adayız” filmi bu yıl 27. kez düzenlenen Uluslararası Altın Koza Film Festivali’ nde “En İyi Film” ödülünü kazandı.

TRT2’ de Ekim ayı boyunca şahane filmler gösterimde. Bilginize.

Bu yıl pandemi sebebiyle çevrimiçi gerçekleşecek 8. Engelsiz Filmler Festivali, 12- 18 Ekim’ de ve ilk kez bir temayla düzenlenecek. Tema ise; “Normali Ararken” ve bu tema ile 23 film www.engelsizfestival.com adresinden ücretsiz olarak izlenebilir.

İzmir’ de Bu Hafta!  

Mabel Matiz 7 Ekim’ de, Fatih Erkoç 8 Ekim’ de, Duman 11 Ekim’ de ve Candan Erçetin 14 Ekim’ de Kültürpark Açıkhava’ da.

Arena’ da 7 Ekim’ de Can Gox sahne alacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ nin katkılarıyla Kolektif Hayal Gücü’ nün orkestra çalışmaları 7- 8 Ekim’ de Kültürpark Mogambo’ da.

Çok seçenekli tiyatro listemize gelince!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Deneme Sahnesi’ nin “Don Kişot’ un Rüyası” oyunu 8 Ekim’ de Karşıyaka Deniz Baykal Kültür Merkezi, 9 Ekim Seferihisar Kültür Merkezi, 10 Ekim Karaburun Belediyesi Salonu, 11 Ekim Güzelbahçe Belediyesi Tuncel Kurtiz Salonu ve 13 Ekim Menemen İsmet İnönü Kültür Merkezi’ nde perde açacak.

Çatı Katı Tiyatro’ nun “Bir Sana Bir Bana” isimli çocuk oyunu 7 Ekim’ de Çatı Katı Sanatevi Tiyatro Salonu’ nda. (Güzelbahçe)

Han Tiyatrosu’ nun “Kadınları Anlama Kursu” oyunu 7- 8 Ekim’ de Alsancak’ taki Ünal Gürel Sahnesi’ nde.

Tiyatrohane’ nin “Doğaçhane” oyunu 8 Ekim’ de ve “Kafamın İçindeki Sesler- Nihayet Bitti” oyunu 10 Ekim’ de Tiyatrohane’ nin Alsancak’ taki sahnelerinde.

Tiyatro Salt’ ın “İtirazım Var Masallara” oyunu 9 ve 10 Ekim’ de Sahne Salt’ ta.

Meddah Mutlu Polat’ ın “Bu Aşk Beni Öldürüyor” oyunu 9 Ekim’ de Torbalı Belediyesi Kültür Merkezi ve 13 Ekim’ de Seferihisar Kültür Merkezi’ nde.

İzmir Devlet Tiyatrosu’ nun Ekim ayı programı kapsamında 8- 10- 13 Ekim’ de Konak Sahnesi’ nde “Bir Düş Gibi (Cahide Sonku)”, 9- 10- 13 Ekim’ de Karşıyaka Sahnesi’ nde “Vahşet Tanrısı”, 19- 10 Ekim’ de Bornova Bozkurt Kuruç Sahnesi’ nde “Yıldızların Altında”, 13 Ekim’ de “İki Bekâr” ve 10 Ekim’ de Urla Sahnesi’ nde “İki Bekâr” oyunları sahnelenecek.

Tiyatro Peron’ un 9- 10 Ekim’ de “Dario Fo’ dan Klakson Borazanlar ve Bırtlar” oyunu Peron Sanat’ ta.

Tiyatrolog’ un “Karanlık Kutu” oyununu Alsancak’ taki sahnelerinde 10- 11 Ekim’ de izleyebilirsiniz. Ayrıca Öğrenci Oyunları Festivali kapsamında 8 Ekim’ de “Kocama Ne Oldu?” ve 9 Ekim’ de “Yaşamak İçin Çal” oyunlarını da İsmet İnönü Kültür Merkezi’ nde izleyebilirsiniz.

Bir sergi duyurumuz var!

Karaca Kültür Merkezi, 7 Ekim’ de Enis Aktaş anısına düzenlenen “Enis Aktaş Kişisel Sulu Boya Sergisi” ile sezona ‘merhaba’ diyor. Sergide sanatçıya ait daha önce hiç görülmemiş eserler yer alacak.

Bir seminer duyurumuz var!

Severek takip ettiğinize inandığım Kovan Yaratıcı Deneyim Merkezi’ nde 7 Ekim’ de 14: 00- 17: 00 saatleri arasında birbirinden çarpıcı 10 eserin öyküsü sanat tarihçisi Ayşegül Yüzel ile birlikte masaya yatırılacak. İsterseniz etkinliğe online olarak da katılabilirsiniz ve bunun için Kovan’ ın instagram sayfasından bilgi alabilirsiniz.

Vizyonda bu hafta!

Karaca Sineması’ ndaki “Yaza Veda Seçkisi” adıyla “Bir Ayrılık”, “Annem Hakkında Her Şey”, “Paris, Texas”, “Climax”, “Cesaretin Var mı Aşka?”, “Arizona Dream”, “Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi”, “Soğuk Savaş”, “Apocalypse Now”, “Buena Vista Social Club”, “Straight Story” 11 film 8 Ekim’ e kadar gösterimde. Bu seçki kaçmaz.

Bağımsız yönetmen ve öğrenci yapımı filmlerin gösterildiği Kısalar YouTube kanalında 9 Ekim’ de “Beşinci Gün” filmi gösterimde. Bilginize!

9 Ekim’ den itibaren “Barbarları Beklerken”, “Bir Psikopatın Günlüğü”, “Vahşi Dostum”, “Ölü Nöbeti”, “Aile Hükümeti” filmleri gösterimde.

Opera- Bale

İzmir Devlet Opera Bale’ nin Ekim ayı etkinliği kapsamında Konak Elhamra Sahnesi’ nde 8 Ekim’ de “Mozart Seçkileri” ve 13 Ekim’ de “Klarinet ve Dans” konserlerini izleyebilirsiniz.

Görüşürüz dünyalı her nerede yaşıyor ve yaşatılıyorsan.  

El sallayan sarı kafa emojisi. İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine e-mail gönderebilirsiniz

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz