MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir Masası kurulabilir mi?
Ender ALDANMAZ
YAZARLAR
8 Mart 2023 Çarşamba

İzmir Masası kurulabilir mi?

Türkiye bir yandan seçim sathına girerken bir yanda da 10 kentte yaşanan büyük felaketin yaralarını sarmaya çalışıyor.

Türkiye seçim sathına depremde dahi uzlaşamayan siyaset aktörleri ile giriyor. Deprem ile başlayan siyasi kutuplaşmanın önümüzdeki günlerde daha fazla derinleşeceği görülüyor.

Bu arada depremden etkilenen 13 milyondan fazla vatandaş ise can havli ile göç ediyor, hayata tutunmaya çalışıyor.

Doğal afeti ile ekonomisi ile ülkede sessiz bir alt üst oluş yaşanıyor.

Türkiye bir yandan doğal afet yaşarken bir yandan da afetlere hazırlık konusunu tartışıyor.

En önemli gündem maddesi ise İstanbul ve İzmir’de beklenen büyük deprem ve kentsel dönüşüm konusu…

***

İzmir’in siyasi atmosferi ise ülkenin siyasi atmosferine göre daha ılıman bir seviyede… Toplumsal yaşayışta kentli kimliğin ön plana çıkması, ticaretin hızlı akışı ve yaşam tarzı konusunda gösterdiği hassasiyet ve hoşgörünün hakimiyeti sebebiyle İzmir kutuplaşmanın hızla arttığı ülkede bir soluk alma alanı haline dönüşmüş durumda…

İzmir, siyasi olarak Erdoğan iktidarına her seçimde tavır aldı ve kesintisiz direnç gösterdi. Ancak kentin bu güçlü direnişi siyasi arenaya pek yansımadı. Siyaset daha çok Ankara, İstanbul hattında kendi ritmini buldu. İzmir’in siyaset arenasında çok fazla isminin geçmemesi de “ılıman bir tavır” olarak değerlendirilebilinir.

Kentteki ılıman hava kentte siyaset yapan figürlerden beklentileri de bu minvalde artıyor. 2020’de yaşanan büyük depremin yanı sıra tsunami, sel ve orman yangınları gibi doğal afetlerle karşı karşıya kalan kent, siyasi ayrım gözetmeksizin özellikle bu konularda ortak bir tavır alış bekliyor. Diğer yandan kentte siyaset yürüten figürler de tabii ki kendi politik faaliyetlerini yürütüyor ancak arka planda sıkı dostlukların olduğu da görülüyor, biliniyor.

NACİ GÖRÜR’ÜN ÇAĞRISI
Türkiye büyük bir afet yaşadı. Halk büyük bir dayanışma gösterdi. Ancak bu dayanışma siyasi alanda kendini bulamadı. Kurulamayan Türkiye İttifakı aslında pek ala İzmir’de kurulabilir. Ancak niyet önemli tabii…

İzmir, deprem riski açısından İstanbul’dan sonra en riskli kent durumunda… Deprem Bilimci Naci Görür’ün “İzmir afetler konusunda sözünü söylemeli” çıkışı çok önemliydi. Çünkü İzmir’in yapı stoğu oldukça eski ve kent bir depreme hazır değil. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kentsel dönüşüm konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne çağrı yapsa da ve bu konuda Büyükşehir’in samimi çalışmaları olsa da tek başına hiçbir kurumun bu yükün altından kalkması mümkün görünmüyor.

ENDİŞEYİ SİYASET KURUMU GİDERİR
Sessiz sedasız gibi görünse de kentte ciddi bir korku ve endişe hakim… Kimse evinden emin değil, bir afet durumunda herkes başının çaresine nasıl bakacağını düşünüyor.

Bunu giderecek ise siyaset kurumu… Siyasi tartışmaları bir kenara bırakarak deprem riski altındaki İzmir için sıkı bir hazırlık konusunun bir masa etrafında çözülmesi gerekiyor. Hükümetin, yerel yönetimin, iş dünyasının ve odaların oluşturacağı bir konsensüsle afete hazırlık yönünden harekete geçilmesi mümkün olabilir. Başka türlüsü ise iyi niyetten öteye geçmeyen, yetersiz bir çaba olarak kalacak ve bunun faturası da bugün yaşadığımız gibi çok ağır olacaktır.

***

Toparlarsak;

-İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in bütçenin yüzde 10’unu kentsel dönüşüm meselesine ayırması değerlidir ama yeterli değildir. Dönüşümün hızlanması konusunda merkezi hükümetin kentteki temsilcileri ile yerel yönetimin dönüşüm konusunda Ankara’da ciddi bir lobi yapması gerekiyor.

-Lobinin yapılabilmesi için ise bir İzmir Masası’nın kurulması ve ciddi bir konsensüs oluşması gerekiyor. AK Parti’nin, yerel yönetimin, iş dünyasının ve odaların dahil olduğu bir masada kentin doğal afete hazırlanması konusunda herkes elini taşın altına koyabilir. Başkan Soyer, AK Parti’nin İzmir'deki temsilcileri, iş dünyası ile odaların kentsel dönüşümdeki sorunların ortak çözümü konusunda adım atması gerekiyor.

-Bu masa kurulacak ise ilk olarak Bayraklı’daki depremzedelerin yaralarını tartışmasız bir şekilde sarması gerekiyor. Mesela hükümet tarafından depremzedelere verilen 0,87 faiz oranlı 600 bin TL’lik kredi desteği evlerin 3 milyon TL’ye yükseldiği bir ortamda bir şey ifade etmiyor. Yine emsal davaları depremzedeleri zor durumda bırakıyor. Büyükşehir’in Halk Konut çalışması da dava sebebiyle durmuş durumda… Bir uzlaşı masası kurularak ilk önce deprem mağdurlarının yaralarını sarılması şart… Dönüşüm konusunda ilk yapacağımız iş kendi yaramızı sarmak olması gerekiyor.

-Bunun sorunun çözümü üzerine kurulacak bir İzmir Masası’nda geniş çaplı bir planlama ile kentsel dönüşümü kentte hızlandırması gerekiyor. Bunun için özellikle merkezi yönetimin iteklenmesi şart… Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bu konudaki açıklamasının fırsata dönüştürülmesi gerekiyor.  Burada da iş Büyükşehir-AK Parti uyumundan geçiyor. İlk mesajlar ve temenniler sıcak. Kimi açıklamalar var, yerel yönetime dair eleştiriler var. Ancak bu siyaset içinde dozajı kabul edilebilecek türden eleştiriler... Önemli olan Türkiye’yi bir rol model olacak masanın kurulması ve İzmir’in kendine has dokusunu siyaset sahnesine taşıması büyük bir dönüşümün de işaret fişeğini yakabilir. Burada da Bayraklı depremzedelerinin sorunlarının çözülmesinin yanı sıra bir diğer adım Buca Cezaevi’nin planlanması konusu olabilir.

Sonuç olarak, Türkiye Masası enkaz bölgesinde kurulamamış olabilir. Ancak İzmir uzlaşıcıdır ve pekala Türkiye’ye örnek olabilir. Prof. Dr. Naci Görür deyimiyle İzmir, İzmirliğini yapmalı ve başını kaldırmalı. Koşullar ise hiç olmadığı kadar da uygun. Bu adımı siyasetçiler, yerel yönetim, iş dünyası ya da odalardan birisi atmalıdır. Daha büyük veballer ödenmeden…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Turgay
 8 Mart 2023 Çarşamba 20:26
Izmir de belediye başkanları berbat temizlikten tut sehircilik ten imar alt yapı merkezlerde ki parklar ve caddeler heryer bitik durumda bu izmir i tanımayan ızmirli olmayan başkanlarından kaynaklanıyor hükümet ne proje yapsa mahkemeler de itirazlari çok itirazı severler ama civi de cakamazlar izmir kayıp bir şehir büyükşehir değil hindistan arka mahallesi görüntüsü var izmir i begenmiyirsaniz gidin diyenlerde izmirli değil sahte çevreci ideolojik tipler olduğu ve bunlara mahkemeler de itiraz hakkı verildiği sürece izmirde hiç bir şey olmaz
 Vatandaş riza
 8 Mart 2023 Çarşamba 19:29
Sayın Ender bey,Izmirin resimini anlatmışsınız izmir'de birlik beraberlik en zor yapılır,çünkü yerel ve genel idare her zaman muhalefet halinde gelişiyor,en son ECEVİT hükümeti sırasında o zaman Ahmet Piriştina büyük şehir belediye başkanı olarak merkezî hükümetten gerekli olan donanım ve yatırımlar için ödenekler aldı ve akıllıca kullanılarak izmir'e nefes aldırdı,ne yazık ki erken vefat etti yatırımlar kaldı,ama kalabalık heyetler halinde Ankara genel merkeze ziyaretler devam ediyor,Tarkan konserleri ve sosyal medyada olan başarılı görünümleri alanda hiç yok tarım ziraat gibi söylemleri bir hayli çok ama ne ürün ne de mahsülü vardır,özellikle büyük maliyetler gereken kentsel dönüşüm merkezî hükümetten gerekli olan ekonomik yönden yardımlar alınmazsa bir arpa boyu yol alınmaz resimin kalan bölümü de bundan ibarettir...
 aytekin keskin
 8 Mart 2023 Çarşamba 18:48
ulkenin bunca yaşadığı karmaşa içinde çözüm odaklı yaklaşmanız dolayısıyla tüm depremzedeler adına teşekkür ederim. ıhtıyacımız olan güvenli konut ve barınma hakkında hazırladığımız bilgilendirme çalışmalarını tarafınıza göndermek isterim.. ilginiz ve yaklaşımınızmiçin teşekkür ederim.. aytekin keskin izmir depremzedeleri dayanısma derneği genel sekreteri
 Lombak
 8 Mart 2023 Çarşamba 16:11
Burada 15 yıldır yorum yazarım. Konu İzmir'de kentsel dönüşüme gelsin hemen belediye bütçesiyle olacak iş değil. Millet senden hemen herşeyi dönüştürmeni istemedi son 24 yılda. Bir yerden bir başla bakalım dedi. Bir işin ucunu tut ve başla. Belki 10-15 semt çoktan dönüşmüş olurdu. Bunlar da kazanım hanenize yazılırdı. Ama sizde nerdeeee??? Elinizde Kocaoğlu döneminden kalma bir Uzundere konutları. Ona da teşekkür ederim bu arada. Belediye Kanunu'nun 73. maddesi açık. Çorbada bir tuzunuz olsun yav! Ama kredi derecelendirme notunuz A+++++++
 BALLIKUYULU VATANDAŞ
 8 Mart 2023 Çarşamba 16:08
KENTSEL DÖNÜŞÜM KONUSUNDA BELEDİYE İNAT ETMESE BİR KISIM YERLERİ HÜKÜMETE DEVRETSE BURALARA TOKİ GİRSE NE GÜZEL OLACAK FAKAT İNAT ÇEKİŞME HEP BEN YAPTIM O YAPAMADICILIK YOK MU BİRAZ İZMİR İÇİN İZMİRLİLİK DÜŞÜNCESİ İLE DAVRANSALAR İZMİRİN EN AZINDAN BİR KAÇ YIL İÇERSİNDE YÜZDE OTUZA YAKINI DÖNÜŞÜR. İNATI BIRAKIN İZMİR İÇİN İZMİRLİ İÇİN SADECE ÇALIŞIN BİRAZDA OLSA..
 
 8 Mart 2023 Çarşamba 12:18
İzmir'i dönüştürmek sadece belediye bütçesi ile olacak bir iş değil. Yüzde 10 değil de 50 ayırsa diğer işleri kim yapacak?
 Ahmet Aydın AKANSU
 8 Mart 2023 Çarşamba 12:12
Kardeşim önemli bir konuya dikkat çekmişsin eline yüreğine sağlık
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz