MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir Potansiyeli
Oya DEMİR
YAZARLAR
6 Temmuz 2018 Cuma

İzmir Potansiyeli

‘Her uygarlıkta ekonomi, politika, yasalar, din, eğitim birbirine bağlıdır; her biri ötekine dayanır ve oluş nedeni ötekilerine bağlıdır. Bütün bu güçler içinde ekonomi en önemlisidir, temel etmendir. Yapının temel direği, üreticiler olarak insanlar arasında var olan ilişkidir. İnsanların yaşama biçimini, geçimlerini sağlama biçimleri, belirli bir toplumda, belirli bir anda hüküm süren üretim biçimi, belirler.’ Leo Huberman

Son zamanlarda İzmir’de oldukça fazla konuşulan konulardan biri sanıyorum ‘İzmir’e Beyaz Yakalı Göç’. Bir şekilde hayatını, özellikle İstanbul’da devam ettirenler; artık İzmir’de kendilerine bir yaşam imkanı arıyorlar. Emeklilik dönemini geçirmek üzere İzmir’e gelenler dışında, eğitim ve kariyer planlaması için gelen ve beyaz yakalı olarak tabir edilenlerin sayısı günden güne artıyor. İzmir’in yatırımcılar özellikle yabancı yatırımcılar için bir potansiyeli olduğu konuşuluyor.

Birbirinden farklı alanlarda pek çok yetenek yıllardır İzmir dışına; yurtiçine veya yurtdışına gidiyor. Daha iyi iş, daha planlı kariyer hedefleri, farklı eğitim olanakları, daha canlı bir sosyal hayat... Farklı sektörlerde yapılan iyi işlerin arkasında bir İzmir’li olduğunu öğrediğimizde çok da şaşırmıyoruz.

Evet, İzmir’in bir potansiyeli hatta büyük bir potansiyeli var. Şimdi yatırımcılar bu potansiyeli değerlendirmek üzere tercihini İzmir’den yana kullanıyor. Yerel yönetimler, odalar, iş dünyası ve sivil toplum örgütleri bu yatırımları arttırmak üzere çalışmalar gerçekleştiriyor.

İzmir’in geleceği için projeler geliştiren EGİAD (Ege Genç İş Adamları Derneği) ‘Neden İzmir?’ konusunda yayınladığı ve somut verilere dayanan bir araştırma raporunun devamı olarak farklı projeler geliştirmek üzere çalışmaya başladı.

Bu kapsamda, restorasyonunu bitirip kullanıma açtığı Sosyal Kültürel Etkinlikler Merkezi SKEM’de gerçekleştirdiği organizasyonda; yatırımlarını İzmir’e taşıyan Allianz Türkiye CEO’su Aylin Somersan Coqui’yi İzmir iş dünyası ile biraraya getirdi. Allianz Türkiye’nin İzmir’e yatırım sürecinde ele aldığı kriterlerin, şehrin avantajlarının, bu çerçevedeki insan kaynakları planlamalarının paylaşıldığı toplantı; oldukça umut verici bir geleceğin İzmir’i beklediğinin bir işareti gibiydi.

EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Buğra İlter; İzmir’in ‘yaşanacak şehir’ mottosu ile revaçta olduğuna, çalışılacak ve yatırım yapılacak şehir olarak da pek çok açıdan ön planda tutulduğuna dikkat çekti. Özellikle kaliteli ve yetenekli işgücü ile yerli ve yabancı yatırımların çekilmesinde İzmir’in yaşam maliyeti, yaşam kalitesi parametrelerinin cazip seviyelerde olduğuna vurgu yaptı. İzmir’in insan kaynakları açısından ortaya koyduğu zengin profil, kültürel doku, sanayi ve hizmetlerde sektörel çeşitlilik, ihracata dönük üretim yapısı ile endüstriyel makine, kimya, gıda, içecek ile turizm sektörlerinin ön plana çıktığını, yenilenebilir enerji, bilgi teknolojileri ve iletişim, havacılık ve savunma sanayisinin de hızla yükselen sektörlerin başında geldiğini belirtti. Genç, dinamik ve eğitim düzeyi yüksek bir işgücü potansiyeline sahip olan İzmir’in, yatırımcılara üniversite, araştırma ve teknolojik alt yapı, teknoparklar, melek yatırım ağları, organize sanayi bölgeleri gibi olanaklar sunduğu bir bölge olmasının önemini vurguladı. 

İzmir için oldukça önemli olan kampüs yatırımını gerçekleştiren Allianz Türkiye CEO’su Aylin Somersan Coqui 1100 kişi kapasiteli operasyon merkezini; büyüme öngörüleri, iş sürekliliği odağı, riskleri yönetme refleksi ve sürdürülebilirlik yaklaşımları nedeniyle İzmir’de kurduklarını belirtti.

35 ülkeden 183 firmayla, çektiği yabancı sermayeli firma sayısında ikinci sırada olan İzmir; lojistik avantajı, vergi ve teşvik avantajları, %25’i yüksek eğitimli olan kalifiye ve yetenekli iş gücü ve yüksek eğitimli kadın nüfus oranı ve diğer özellikleri ile ön plana çıktığını da ayrıca vurguladı.

27 Nisan 2018 tarihinde de açılışı yapılan kampüs projesinde; % 80 oranında Türk şirketleri ve tedarikçileri ile çalışılırken bunun % 75’ini Ege Bölgesi’nden firmalar oluşturdu. Allianz Kampüs’te yeni istihdam edilen 413 kişinin  % 81’i İzmir çevresinden. Halihazırda Allianz Türkiye’de çalışan 210 kişi görevlerine yeni operasyon merkezinde devam etmek üzere Türkiye’nin dört bir yerinden İzmir’e taşındı. Alsancak’taki Allianz Türkiye Ege Bölge Müdürlüğü‘nün de Allianz Kampüs‘e taşınmasıyla birlikte Allianz Kampüs’te açılış günü itibariyle 665 kişilik istihdam rakamına ulaşıldı. Yıl sonuna kadar devam edecek yeni işe alımlarla istihdam rakamı 770’e çıkacak. İşe alınan 413 kişinin alındığı pozisyonlara toplam 43bin başvuru yapıldı. Adaylarda minimum ön lisans mezunu olmaları şartı arandı.

Telefon mülakatı, genel yetenek testi, yüz yüze mülakat, kişilik envanteri, İngilizce sınavı, insan kaynakları departmanı değerlendirmesi aşamalarından geçen yeni mezunların işe alımları, İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı işbirliğiyle yapıldı.Allianz’ın seçtiği adaylar, Allianz Türkiye Akademi’nin düzenlemiş olduğu ve İŞKUR işbirliğiyle hayata geçirilecek iki aylık eğitim programına katıldı.İki yazılı sınavda 100 üzerinden minimum 70 puan almaları beklendi.

Sürdürülebilirlik ilkelerine uygun bir şekilde, yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak, çevre ve çalışan dostu bir mekân olmasına özen gösterilen ve 27 milyon avro’luk yatırımla hayata geçirilen Allianz Kampüs’te; çağrı merkezi, elementer operasyonlar, hayat ve emeklilik, müşteri hizmetleri, hasar, provizyon ve risk değerlendirme bölümleri yer alıyor.

Oldukça büyük bir yatırım ve İzmir’in gerçek potansiyelini ortaya koyması açısından da ayrıca çok önemli. İzmir’e bir beyaz göç var. Alışkanlıkları, yaşam biçimini, sahip olunan değerleri, İzmir ruhunu ne kadar etkiler bilmiyorum ancak ekonomik açıdan kalkınan şehirlerin pek çok alanda çok yararlı projelere imza atacağı bir gerçek.

İzmir’e yatırımlar devam ederken, sorulması gereken bir başka önemli soru ise; bu yatırımlar acaba kentin dezavantajlı bölgelerinin kültürel alt yapısını, eğitim düzeyini, yaşam kalitesini daha iyiye çıkarabilmek için nasıl bir katkı sağlayacak?  Bu bölgelerin gelişimi için yatırımcılar özel projeler geliştirmeyi planlıyor mu?

NOT : EGİAD tarafından açıklanan rapora aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://www.egiad.org.tr/wp-content/uploads/arastirma-raporlari/ekonomik-demografik-gostergelerle-izmir.pdf

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz