MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir’in spor tercihine ihtiyacı var
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
18 Mayıs 2022 Çarşamba

İzmir’in spor tercihine ihtiyacı var

Önce Göztepe, ardından Altay küme düştü. Göztepe’ye kim kaç para verecek, Altay’da Büyük Mustafa neler yapabilir sorularını tartışıyor futbol camiası… Diğer İzmir takımları yerlerde sürünüyor, keza bölge futbol takımları da…

Niyetimi baştan yazayım, İzmir’in sporda yeni bir tercihe ihtiyacı var. Bence bu kentin ilk tercihi futbol olmamalı artık. Basketbol var, voleybol var, bisiklet var, yüzme var, sutopu var. Bu şehir tüm olimpik sporlara yatkın olduğunu Akdeniz Oyunlarında, Universiad’da 17 sene önce kanıtladı.

Neden mi? Çünkü futbol bu endüstrileşmiş haliyle  İzmir’e uygun bir iş halinden çıkmıştır. Bursaspor’a bakın 10 sene önce şampiyondu, yuvarlana yuvarlana nerelere düştü… Hakeza Eskişehirspor, Kocaelispor…  İzmir futbol takımlarının bunu yaşamasından korkarım.

Endüstriyel futbol dünyanın her yerinde olimpizm ruhuna aykırı bir sürü pis adamın içine doluştuğu nemalandığı bir hale gelmiştir. Sporun temizliği ile endüstriyel futbol yanyana düşünülemez hale gelmiştir. Çünkü hangi iş yaygınlaşırsa o endüstrileşir. Çünkü kapitalizm onun üzerine çöker. Başarısızlık varsa da kapitalizm vazgeçer.

Bakın futbol da seyircisi de değişiyor. Uzun süredir statta maç izlemedim, izleyenler anlatıyor, 100 kişi seyretmeye başlıyor maçı, maç biterken 15 kişiye iniyor. 90 dakika da çok uzun bulunuyor. Endüstrileşmiş futbol artık “opportunitycost (fırsat maliyeti)” hesabı yaptırıyor izleyiciye… Futbolun vasatı da çok izlenirdi eskiden. Çünkü az bulunan bir şeydi. Şimdi bakıyorumTRT-3 bazı maçları yayınlıyor… Gördüğüm boş tribünlere oynayan şehir takımları. Sonra reytinglere bakıyorum TV’de de kimse izlememiş. Vasatlık her yerde kaybetmeye mahkûm….

TV’de başından sonuna izleyebildiğim son maç Şampiyonlar Ligindeki Arsenal-  Liverpool maçıydı. Yüksek kalitedeydi. Bizden de baktığım son maç Beşiktaş-Altay maçı… Aradaki heyecan farkını anlatmak mümkün mü? Ama bizim neslin ilgisini çeken Arsenal-Liverpool maçı yeni nesillerin, Z kuşağının ilgisini çekmiyor. Şu anda dünyanın 1 numaralı ligi Premier Lig, hiç tartışmasız.

O yüzden Real Madrid, Barselona, Bayern Münih “Bir an önce Avrupa Süper Ligi’ni kuralım, şuradan 6 tane İngiliz takımını alalım, biz de onlarla bir araya gelelim, çünkü futbol ölüyor” dediler… UEFA şimdilik engelledi ama yakında ne olur bilinmez.

Dünyanın tartışmasız bir numaralı kulübü olan Real Madrid’in başkanı ne diyor sık sık? Florentino Perez tüm futbol dünyasını harekete geçmezlerse futbolun öleceği konusunda sık sık uyarıyor.

Futbolda uluslararası başarılar da önemli bir motivasyon kaynağı. Ama futbol kapitalistleri çeşitli dümenlerle “gariban” gözü ile baktıkları ülkeleri safdışı bırakıyorlar bir bir.

Şampiyonlar Ligi kurulduğunda her ligden bir takım geliyordu. Galatasaray-Manchester United maçından sonra seri başı sistemi de getirdiler. Şu anda 32 takım var, İngiltere’den ligin ilk dördü geliyor. Bir de Chelsea bir önceki sezonun şampiyonu olarak 5. Takım olabilir. 5 İngiliz takımının sürekli katılma ihtimali var. 2022-23 sezonunda Trabzonspor’un şampiyonlar ligine kalmaları çok zor. Türkiye şampiyonu iki ön eleme oynayacak.

Yani futbolun geçmişteki gibi bir ulusal moral motivasyon kaynağı olma ihtimali de yok.

İşte bu ve burada yazmadığım bir çok nedenle İzmir’de endüstriyel futbol gündemden çıkmalı. Olimpik sporlarla kentimiz ülkemize örnek olmalı… Bu saatten sonra İzmir’de futbola harcanan para sokağa dökülen paradır.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Para yoksa başarı da yok; başarı yoksa para da yok
 18 Mayıs 2022 Çarşamba 18:12
Voleybol, basketbol ... para yoksa bunlarda da hiçbir şey yapamazsın; üstelik gelir olarak da futbolun çok gerisindeler. Aziz Yıldırım zamanı spor kulübü olarak Fenerbahçe çok önemli işlere imza attı ama bir yere kadar. Sponsor olmasa o da zor. İzmir'de futbol gündemden neden düşsün? Statlar ne olacak? Futbola ilgi düştü de diğer sporlara çok mu arttı? Boş salonlarda maçlar oynanıyor. Kalite varsa izleniyor, yoksa hiçbir spor dalı izlenmiyor.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz