MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Karşıyaka Dayanışma Platformu
Oya DEMİR
YAZARLAR
5 Nisan 2021 Pazartesi

Karşıyaka Dayanışma Platformu

‘Bir insan için en zor şey, her gün insan kalabilmektir.’ Cengiz Aytmatov

Nisan ayı ile birlikte bahar geldi. Bahara rağmen, yeni başlayan her gün birbirinden farklı iyi ve kötü şeyleri bir arada getiriyor. Bütün dünyayı saran COVID-19 işsizlik, eğitimde, sağlıkta, gelirde, adalette ve aşıda eşitsizlik gibi pek çok sorunun da günden güne artmasına neden oluyor. Artan sorunlar karşısında ise yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ortak akıl ile çözümler üretmek ve hayata geçirmek için çaba harcıyor. 

Karşıyaka Belediyesi tarafından Eylül ayında kurulan Dayanışma Platformu; bu zor günlerde önemli bir çözüm noktası olarak çalışmalarını sürdürüyor. Yaşadığımız topraklarda, kültürümüzde; topluma kimlik kazandıran en önemli özelliklerden biri olan yardımlaşma ve dayanışma bir kez daha iyilik yapmanın önünde bir engel olmadığını gösteriyor.

Pandemi koşullarına uygun olarak geçen gün gerçekleştirdiğim ziyarette Karşıyaka Belediyesi STK Birim Sorumlusu Hatice Çınar ile hem sivil toplumun geleceğini hem de Karşıyaka Belediyesi STK Birimi ve Dayanışma Platformu çalışmalarını yakından öğrenme şansı yakaladım.        

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın fikri ile kurulan Dayanışma Platformu günümüz dünyasında her geçen gün çok daha fazla önem kazanan sivil toplum ve gönüllülük çalışmalarının planlı ve örgütlü bir çatı altında ne kadar büyük ve önemli şeyleri gerçekleştirebileceğini bir kez daha ortaya koyuyor. Platform, 180. gününde 110 sivil toplum kuruluşu ve 109 bireysel yardımsever ile gelen ihtiyaç taleplerini karşılamaya devam ediyor.  

Sistem çok işlevsel, bir web sitesi (karsiyakadayanismasi.org), WhatsApp hattı (90 549 260 02 24) üzerinden ihtiyaç sahipleri kira, fatura, erzak, kırtasiye vb. ihtiyaçlarını platform yetkilileri ile paylaşıyorlar. Aynı zamanda destek olmak isteyen kurum ve kişilerde bu iletişim araçları ile başvuru yapabiliyor. Karşıyaka Belediyesi Dayanışma Platformu’nun bir köprü görevi gördüğü bu çalışmada, en önemli noktalardan bir tanesi kişisel bilgilerin gizli tutulması.   

Yurtiçi ve yurtdışından da pek çok destek alan platform ihtiyaç sahiplerinin; gerçekten ihtiyaç sahibi olup olmadığını titizlikle inceliyor ve daha sonra sisteme kayıt ediyor. Destek vermek isteyen kişiler ise bir kod ile sadece medeni durumu, iş durumu, geliri ve ihtiyaç alanlarının yer aldığı bilgileri inceleyerek tercih ettiği yardımı yapabiliyor. Kira yardımları ise bireylere değil ev sahiplerine ödeniyor. Yapılan çalışmalar yine web sitesi ve sosyal medya araçlarıyla kamuoyu ile paylaşılıyor. 

İhtiyaçlı olmak, yardım istemek her insan için oldukça zordur. Karşıyaka Dayanışma Platformu; bu bilinç ile, pandemi şartlarında zor günler geçiren kişileri ‘görünür kılmadan’; şeffaf, güvenilir ve ulaşılabilir bir sistem ile destek olmayı başarıyor. 

‘Birlikte daha güçlüyüz’ ana fikri ile ihtiyaçlara cevap veren Dayanışma Platformu’nda belediyenin farklı birimlerinden uzmanlar, stajyerler ve gönüllüler büyük bir sorumluluk bilinci ile hiç durmadan çalışmalarını sürdürüyor.   

Destek ve dayanışma kadar önemli olan bir başka konu ise Karşıyaka Belediyesi’nde de bir Sivil Toplum Birimi kurulması. Çok önemli çünkü; değişen dünya düzeni içerisinde; yerel yönetimlerin planlı bir strateji ile sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde olması kentlerin daha yaşanabilir olmasının vaz geçilmez bir adımı. 

Bu açıdan, pek çok STK’nın yer aldığı Karşıyaka ilçesinde, bu kuruluşlar arasında; iletişimi kuvvetlendirmek, ihtiyaç duyulan alanlarda eğitimler vermek, ortak etkinlikler ve projeler gerçekleştirmek, yapılan çalışmaları paylaşmak, yerel yönetimler ile sivil toplum arasındaki ilişkileri güçlendirmek ve toplumsal sorunlara kalıcı çözümler üretmek üzere ulaşılabilir bir birimin olması ve bir strateji ile çalışması ayrıca oldukça önemli. 

Sorunların değil çözümlerin parçası olmak isteyen her kurum ve birey karsiyakadayanismasi.org

adresi üzerinden bu büyük dayanışma hareketine destek olabilir…   

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz