MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Lider olmak ve siyaset
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
8 Mart 2023 Çarşamba

Lider olmak ve siyaset

Lider olmanın özellikleri bütün dünyada olduğu gibi bizde de konferans konusudur, başta gençler olmak üzere lider olmak isteyen herkese anlatılır. Arada bu köşede de yazmışlığımız vardır. Şu günlerde “liderin nitelikleri” yeniden tartışılırken eski notlarımıza baktım. Şimdi şu parametrelere bakın ve son günlerde yaşananlara “mihenk taşı” olarak uygulayın derim. (Mihenk: Altın ayar tespitinde kullanılan kalsedon taşıdır.)

Lider, ingilizce kökenli bir sözcük: “Lead” eden, öncülük eden, peşine düşülen anlamına geliyor.

Liderlik vizyon gerektirir:Bir lider, geleceğe yönelik bir vizyona sahip olmalıdır. İnsanlara ilham veren ve onları harekete geçiren bir lider, hedefleri belirleyerek, bu hedeflere ulaşmak için stratejiler geliştirmelidir.

Güvenilirlikgerektirir : Bir lider, sözünde durmalı ve güven vermelidir.

Lider, iyi bir iletişimci olmalıdır. İyi bir dinleyici olmalıdır. Siyasi lider üst düzeyde ikna becerisine sahip kişilere deniyor zaten.

Ekip çalışmasına yatkın olmalıdır. Başarılı bir lider, farklı düşüncelere ve bakış açılarına saygı duyar ve ortak hedeflere ulaşmak için iş-birliği yapar.

Problem çözme becerilerine sahip olmalıdır. Bir lider, karşılaştığı problemleri çözmek için stratejik düşünebilmeli ve acil durumlarda doğru kararlar alabilmelidir.

Değişime uyum sağlayabilmek çok değerlidir.

Halkın ihtiyaçlarını anlayabilmek… Ancak halkın ihtiyaçlarına duyarlı bir lider, halkın desteğini kazanabilir.

***

Siyaset 101 yapalım şimdi de:

Siyaset, toplumun yönetimini düzenleyen ve idare eden faaliyetlerin tümüdür.

Siyaset, bir ülkenin veya topluluğun sosyal, ekonomik ve politik durumunu şekillendirir.

Siyaset, toplumun farklı kesimleri arasındaki çıkarları dengede tutmayı amaçlayan bir süreçtir. Siyasi kararlar, halkın iradesine dayanmalı ve adaleti, eşitliği ve özgürlüğü sağlamayı hedeflemelidir. Demokratik bir siyasi sisteme sahip ülkelerde, siyasi kararlar halkın oy kullanmasıyla belirlenir.

Başarılı siyasi liderler, toplumun ihtiyaçlarını karşılayan ve toplumun refahını artıran politikaları uygulayarak ülkelerinin gelişimine katkı sağlayabilirler.

Kötü siyasi liderlik, bir ülkenin veya toplumun ekonomik kalkınmasını olumsuz etkileyebilir. Kötü yönetim, yolsuzluk, kaynakların kötü kullanımı ve adaletsizlik, ekonomik krizlere ve kaynakların israf edilmesine neden olabilir. Ayrıca, halkın güveninin kaybedilmesi, siyasi istikrarsızlık ve sosyal huzursuzluk gibi sorunlara da yol açabilir.

Kötü siyasi liderlik, demokratik değerlerin ihlaliyle de ilişkilidir. Demokratik kurumlar, liderlerin halkın iradesine saygı göstermesiyle ve hukukun üstünlüğüne saygı duymasıyla işlevseldir. Ancak, kötü siyasi liderler, siyasi kurumları baltalayarak, siyasi muhaliflerin susturulması ve basın özgürlüğünün kısıtlanması gibi uygulamalara başvurarak, demokratik ilkeleri ihlal edebilirler.

Sonuç olarak, kötü siyasi liderlik, bir ülkenin veya toplumun gelişimini olumsuz etkileyebilir. Başarılı bir lider, halkın ihtiyaçlarını karşılayan, adaleti ve eşitliği sağlayan, hukukun üstünlüğüne saygı gösteren ve demokratik kurumlara saygı duyan politikaları uygulayandır.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz