MENÜ
İzmir
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Neden bu zeytin düşmanlığı?
Kemal ANADOL
YAZARLAR
17 Kasım 2023 Cuma

Neden bu zeytin düşmanlığı?

Atatürk 1929 yılında Yalova Millet Çiftliğini ziyaret eder. (Bugünkü Yalova Bahçe Kültürü Araştırma Enstitüsü) Bakımsız ve verimsiz hale gelen dört bin zeytin ağacının perişan görüntüsünden etkilenir. Burasının örnek bir zeytinlik hale getirilmesi talimatını verir. İtalya’dan Petrini adında bir uzman getirtilir. Petrini Bursa ilçelerinde zeytinci köylerde kurslar açar ve üreticileri bilinçlendirme çalışmalarına başlar. Ayrıca İtalya’ya iki yıllığına elemanlar gönderilir. Gelen genç uzmanlar “Zeytin Bakım Memuru” görevlisi olarak atanırlar ve köylere yayılırlar. On beş günlük kurslarda başarılı olanlara “Ustalık” belgesi verilir. Ancak çiftçiyi eğitmek zordur. İlk zamanlar köylüler ağaçlarının budanmasına karşı çıkarlar. Ağaçlar Jandarma eşliğinde budanır. Ertesi yıl faydası görülünce üreticiler arasında “Önce benim ağaçlarım budanacak” kavgası başlar.

1937’de İzmir Bornova’da “Zeytincilik İstasyonu” kurulur. İstasyon bugün “Zeytincilik Araştırma Enstitüsü” olarak çalışmalarını sürdürmektedir. 1939 yılında zeytinin ekonomik olarak değer kazanması için 3573 sayılı “Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Araştırılması Hakkında” yasa çıkarılır. Dekar başına en az on yabani zeytin aşılayan ve bakımını sağlayan köylülere Ziraat Bankası tarafından kredi verilir. Beş yüz ağaçtan az olmamak üzere yabani zeytin aşılayanlarla, aşılı zeytinlere bakım yapanlara Tarım Bakanlığınca nakdi armağanlar verilir. Genç Cumhuriyetin çıkardığı bu kanun dünyada tektir. Zeytin ağacı için yasa çıkaran başka ülke yoktur. Bu proje hayata geçirilmiş ve Türkiye milyonlarca zeytin ağacı ve sofralık ve yağlık zeytin üretimiyle dünyanın ilk beş ülkesi arasında yerini almıştır. AKP iktidarı ilk yıllarında ülkemizin Avrupa Birliği’ne girmesi durumunda konacak kotaya karşın zeytin dikimini teşvik etmiş sonradan bu işin peşini bırakmıştır. Bırakmakla kalmamış madenlere ve taş ocaklarına verdiği “ÇED gerekli değildir” izinleriyle zeytinliklerin düşmanı haline gelmiştir. Muğla’da Akbelen köylülerinin devlete karşı zeytin ağaçlarını koruma kavgası bugün de devam etmektedir.

Oysa dışarıda borç arayan iktidarın başını zeytin ağaçlarına çevirmesi gerekmektedir. 2021’de 555 bin 853 ton üretilen sofralık zeytin üretimi 2022’de %32 artışla 735 bin 678 tona yükselmiştir. 2021’de 235 bin 727 ton olan zeytinyağı üretimi 2022’de %79 artışla 421 bin 717 tona ulaşmıştır.

Yeraltında altın arayanlara verilen ruhsatlar yerüstünde altın değerindeki ağaçları yok etmektedir. Her dönemde iktidar 3573 sayılı yasayı delmek için girişimde bulunmaktadır. Kamuoyundan ve zeytin üretişinden gelen baskılar bu girişimleri geri çevirmektedir.

***

Ülkemizde zeytin hasadı başladı. Dünyada zeytin üretiminin azaldığı bir dönemi yaşıyoruz. Zeytin ve zeytinyağı üretimi daha da önem kazanıyor. Ankara’da ise Yargıtay’la Anayasa Mahkemesi arasında yapay bir kavga çıkartan iktidar, selden kütük kapar gibi yeni bir Anayasa’yı ülkenin gündemine sokmayı başardı. Partiler, medya ve hukukçular yoğun biçimde bu konuyu tartışıyorlar.

Bu arada tam bir “Cambaza bak” uygulamasıyla karşı karşıyayız. Vakıflar Genel Müdürlüğü Edremit’te zeytincilik faaliyetlerine son vereceğini açıkladı. Bu ne demektir biliyor musunuz? Genel Müdürlüğün Ayvalık, Burhaniye, Havran, Küçükkuyu, Altınoluk, Edremit’i içine alan hatta, on dört bin dekar üzerindeki 165 bin zeytin ağacındaki tehlike çanlarının yükselen sesi demektir! Bu bölge “Ayvalık Vakıf Zeytinlikler İşlet Müdürlüğü” eliyle yönetiliyordu. Bu müdürlük yukarıda andığımız 3573 sayılı yasa gereğini yerine getirmek amacıyla 1940 yılında kurulmuştu. 2023 yılına girdiğimizde ise zeytinyağı fabrikası kapatılırken işletme müdürlüğü için tasfiye kararı alındı.

Zeytin üreticileri ve yöre halkı endişe içinde. Söz konusu alanların rant amacıyla birilerine peşkeş çekileceği kuşkusu giderek artıyor. İşletmenin kapatılması iyi niyet alameti değildir. Ülkemiz ekonomisi

ve dışsatımı için büyük önem taşıyan zeytin ve zeytinyağı üretimi yeni markalarla dünya piyasasına girme çabası içinde iken bu kararın anlamı nedir? 1940 yılından bu yana 83 yıldır bakım ve üretimi sürdüren bu vakıf en kritik bir dönemde neden piyasadan çekiliyor? 14 bin dekar üzerindeki 165 bin zeytin ağacı kimlere bırakılacaktır? Yöre halkı, yerel yönetimler, kanaat önderleri bu kararın gözden geçirilmesini istiyorlar.

***

Kurultaydan sonra yenilenen CHP’ne büyük görev düşüyor. Bir grup başkanvekilinin yönetiminde zeytin bölgesi ve uzman milletvekillerinden oluşan ekip durumu el koymalı, halkın nabzını tutarak zeytin gündemine aktif müdahale etmelidir. Daha önceki yıllarda CHP Grubu zeytin, narenciye, bağcılık seferleri yaparak üreticiyle birlikte olmuştu. Bugün, tam da hasat döneminde tüm bölgeyi ve üreticileri kucaklayacak bir “Zeytin seferi” halkta karşılık bulacaktır. Ankara’da Anayasa tartışmaları yapılırken CHP körfezdeki “Yangından mal kaçırma” girişimine “Dur” demelidir.

Ekim 2017’de yazdığım bir dörtlükle konuyu noktalamak istiyorum:

Dünyada barışın simgesi zeytin / Kutsal kitapların meyvesi zeytin / Mutlu bir yaşam arıyorsan eğer / Sihirli ilacı çaresi zeytin.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Kemal Arı
 23 Kasım 2023 Perşembe 19:11
Yerüstünün, yeraltından daha kıymetli olduğunu bildikleri halde , ülkemizin kaynaklarını bile bile yok etme projesidir. Halkım uyan artık.Titre ve kendine gel diyenler nerede?
 GüvenAydoğmuş
 18 Kasım 2023 Cumartesi 21:32
Zeytinci aileden geliyorum.Marmara,Ege ve gueydoğiu zeytinliktir.Her zetin sğacı snıt yaşındadır.Ulusal sorundur.Gündrme gelmesini kutluyorum
 Hüseyin Yalçın
 18 Kasım 2023 Cumartesi 20:21
Rabbim; Ülkemi bu İktidardan en kısa zamanda ömür boyu kurtarsın. Yoksa ülkemiz nüfusunun %90''nı bu gidişle fakirleşecek. Ülke %10 Zenginin Çiftliği haline gelecek. Ben bugüne kadar seçim vaadiyle, memuruna %90-%100 zam veren iktidar, memur emeklisine %25 zammı uygun bularak ayrıştırmştır. Ayrıca memur ve memur emeklisi arasında ek gösterge uygulamasında bazı mesleklerde 600, bazılarında 1200 arasında artırma yaparak meslekler arasında uygun olmayan değerlendirmelerle ayrıcalıklar sağlamıştır. İktidar ve destekleyicileri, halkın her sesine kulak tıkamamalı aksine kulaklarını açmalıdır. Muhalefet de, Zeytin üreticisine destek olmalı Üreticide Zeytin''ine bu nedenle sahip çıkması, çok ama çok önemlidir.
 Murat Yakar
 18 Kasım 2023 Cumartesi 12:48
1950 den beei igne oyasi isler gibi sabirla bu guzel yurdun parcalanmasi icin calismalar 73 yildir devam etmektedir..finali yapma gorevi mevcut iktidara verilmistir..bi gun uyanacagiz ama is isten gecmis olacak.. Gecmis olsun...
 RABBİM SİZDENEBEDEN RAZI OLSUN İNŞALLAH
 17 Kasım 2023 Cuma 22:19
SİZİN GİBİLERİNE HER DAİM İHTİYACIMI, VAR RABBİM BU ÜLKENİN YAR VE YARDIMCISI OLSUN İNŞAALLAH RABBİM SİZDEN EBEDEN RAZI OLSUN İNŞALLAH.
 Mehmet Sarıtaş
 17 Kasım 2023 Cuma 20:48
Zeytin alanlarımızı ve zeytin ağaçlarımızı korumak, cephede yurt savunmasının bir türevi. Zeytin ağaçlarımızı savunmak, yurdumuzu savunmaktır; çocuklarımızın ve ülkemizin geleceğini savunmaktır, doğayı ve barışı savunmaktır. Kemal Anadol''un konuyla ilgili yazısı, birikim ve bilgeliğin yetkin bir örneği. Konuyu, sorunları ve çözüm yollarıyla ortaya koymuş, stratejik ve taktik kapsamda yol göstermiş. Sayın Anadol, yüreğinize, kaleminize ve elinize sağlık. Saygılarımla. Dr. Mehmet Sarıtaş
 TURKAN
 17 Kasım 2023 Cuma 20:16
Bu ülkemiz için korkunç bir karar .niye zeytinimize el uzatıyor lar .yeter bu ihanetler
 Mustafa Öztin
 17 Kasım 2023 Cuma 18:52
Aynen katılıyorum... Gün kaybetmeden örgütsel ve toplumsal yapılmalı...
 EROL YEŞİLPINAR
 17 Kasım 2023 Cuma 18:09
URLADA 45 ZEYTİN AĞACIM VAR ARAZİMDE..ONLARI 40 YIL ÖNCE BEN DİKTİM VE ONLARA GÖZÜM GİBİ BAKIYORUM..ONLAR BENİM EVLATLARIM..SAĞ OLASIN KEMALCİM YAZDIKLARIN İÇİN...
 Sevil
 17 Kasım 2023 Cuma 15:03
Foça''da yaşayan, Girit mübadili iki ebeveynin üçüncü kuşak çocuğuyum deyince sanırım Zeytin ve zeytinyağı nın bende neyi ifade ettiğini tahmin edersiniz. Bu kısa açıklamadam sonra Kemal Bey yazınızın gündemin tam da ortasına denk geldiğini ve o kadar isabetli olduğunu iliklerime kadar hissediyorum. Umuyorum ki yine zeytinin merkezlerinden biri olan Manisalı Özgür Özel parmak bastığınız bu konuya ciddi şekilde eğilerek muhalefetin gücünü ortaya koyar. Zeytin bu memleketin sadece bir ağacı, meyvesi değil , geçmişi ve de geleceğidir. Kaleminize, yüreğinize, emeğinize sağlık Kemal Anadol
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2023 Ege'de Sonsöz