MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Olof Palme kurtuldu!
Rifat ÖZER
YAZARLAR
14 Ağustos 2022 Pazar

Olof Palme kurtuldu!

Gençliğimizin efsane ismi… Olof Palme!
1927’de İsveç Stockholm’de doğdu. Hollanda kökenli muhafazakar aristokrat bir aileden geliyordu…

Ama sağcı değildi… Öğrencilik yıllarında, sosyal demokrat derneklerde, öğrenci derneklerinde, İşçi eğitim derneklerinde çalıştı.
İsveç Sosyal Demokrat Partisine üye oldu.

Uluslararası konulara odaklandı…
Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan, Sri Lanka, Tayland, Singapur, Endonezya ve Japonya gibi… bir çok yerleri dolaştı.

Özellikle ABD’de sınıf ayrılığının ve ırkçılığın boyutlarını, Asya gezisinde sömürge ve emperyalizmin sonuçlarını gördü... Sosyal demokrat, muhafazakar ve liberaller arasındaki vergilere… bakış açılarını yaşadı.

Sonuçta katı bir sosyal demokrat oldu, çıktı!
Çeşitli bakanlıklardan sonra… 1969’da Parti Genel Başkanlığına ve Başbakanlığa getirildi.
Başbakanlık görevini, 1969-1976 ve 1982-1986 yıllarında da sürdürdü…

Devlet müdahalesini… sonuna kadar kullanarak ; gelir farklılıklarının azalmasını, kadınların iş hayatına katılmasını, çocuk bakımı da dahil sosyal hizmetler kapsamının genişletilmesini, eğitim düzeyinin artırılmasını, işyerlerinde demokrasinin… pekiştirilmesini sağladı.

Dış politikada aktif ve tarafsızlık politikası uyguladı… Küçük ve ücra köşede olan ülkesini, dünya sahnesine çıkardı. Kendisi de dünyaca tanınır oldu… ABD Başkan ve Bakanlarıyla kavga bile etti. Dünyadaki sol liderlerle ise, dost, arkadaş ve onlara örnek oldu…

Küçük ulusların geleceklerini ve haklarını savundu... ABD müdahalesine karşı Vietnam’a, ambargoya karşı Küba’ya yardım etti. Afrika’da ezilen halklara ve bağımsızlık hareketlerine destek verdi. Sığınmacılara kucak açarak İsveç’i… yabancı dostu bir ülke yaptı!

Ne yazık, 28 Şubat 1986 günü çoğu zaman yaptığı gibi, korumasız olarak sinemadan çıkıp, eşiyle metroya yürürken… sırtından vurularak öldürüldü. Bütün dünya da üzüntüye boğuldu!

***

Dünyanın bir çok ülkesinde… Meydan, cadde, bulvar, sokak ve parklara adı verildi… Türkiye’de de, Konya’nın Kulu İlçesinin 1972 yılında yapılan tek yeşil parkına… Olof Palme adı verildi. Çünkü, 1965 yılında İsveç’e giden ilk Kulu’lu göçmen işçilerini, ülkesine kabul etmişti!

Dikili’de de Olof Palme anıtı yapıldı. Karşıyaka’da bir parka da adı verildi.

***

Ne var ki, Karşıyaka’da Olof Palme’ye pek rahat da verilmedi… Rahmetli Gazeteci Vecdi Altay, Karşıyaka Belediyesinde Danışmandı. 2018 yılında aramızdan ayrıldı… Kitaplarından biri, 2003 yılında yazdığı “Reis Bey” isimliydi. Kitapta Palme’den de epeyce söz ediliyordu.

Olof Palme öldürülünce, o yıllarda Türkiye’de bir çok belediye başkanı, parklara onun adını verdi… Anısına seminerler, sergi ve etkinlikler düzenlendi.

Bostanlı Atakent çevresinde de bir parka, Büyükşehir Belediyesince Olof Palme adı verilmişti. Ancak bu isme bazı partiler, bazı kesimler… pek de sıcak bakmamıştı!

Karşıyaka Belediye Meclisinin 15 Şubat 1990 tarihli toplantısında muhalefet partilerinden birinin, bir önerisi oldu… İddia o ki, sakinler bu isimden rahatsızdı ; değiştirilerek yerine Bakü isminin verilmesi isteniyordu!

Oturumu Yöneten Belediye Başkanı Cihan Türsen, öneriye karşı çıkarak, “Olof Palme parkının isminin değiştirilmesine kesinlikle katılmıyoruz.” diyordu.

SHP Grup Başkanvekili Rifat Özer’de söz alarak :
Olof Palme ismi nedense kimi partiler için bir toplu iğne gibi… Devamlı bu isimden rahatsız oluyorlar. Oysa Olof Palme bütün dünyanın saygı gösterdiği, demokrat ve insan sevgisiyle dolu bir kişidir… Biz Olof Palme’ye duyduğumuz ve bütün dünyanın da duyduğu büyük saygı gereği, böyle bir öneriyle gelinmesini üzüntüyle karşılıyor ve bunu ret ediyoruz… diyordu.

Meclis üyeleri rahmetli Ahmet Bozkurt ve
Nüket Tuna’ da öneriye şiddetle karşı çıkıyor,
Ve öneri, meclisçe oy çokluğu ile ret ediliyor.
Olof Palme… Kurtuluyor !

İyi Pazarlar…
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz