MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Rönesans’ta güvende misiniz? Emin misiniz?
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
2 Mart 2023 Perşembe

Rönesans’ta güvende misiniz? Emin misiniz?

Depremle ilgili gelişmeleri ilk günden itibaren daha güvenilir bulduğum yabancı medyadan izliyorum. Dünkü Financial Times en az 750 insanımızı kaybettiğimiz Antakya’daki Rönesans Rezidans’ın çökme nedenlerini binanın mimarisi, yapım aşaması ve sonrasından uydu fotoğrafları ve deprem şok dalgalarının bina ve zemin yapısı üzerindeki etkisini anlatan grafikerle incelemiş. Çok iyi bir gazetecilik örneği. Türkiye’de henüz bu ayrıntıda bir çalışmaya rastlamadım, bu medya da bizim kaderimiz.

FT trajediyi özetlemiş:Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta Türkiye’nin son yüzyılın en büyük depreminden sonra bile dimdik ayakta kalmalarını sağlayacak bir kural kitabına göre inşa edilmiş, 20 yaşından küçük modern apartmanlarda onbinlerce insan hayatını kaybetti. 2011 yılının sıcak bir yaz gününde, “cennetten bir köşenin” temel atma töreni için kentin tüm ileri gelenleri oradaydı. Eski bir zeytinlikten, antik Antakya’nın varoşlarını pırıl pırıl bir metropole dönüştürecek modern, lüks bir apartman kompleksi yükselecekti.Müteahhitlerden biri, Türkiye’nin güneyindeki bu bölgede lüks yaşam ve kaliteli inşaat için bir ölçüt oluşturan bir bina olan “farklı bir şey” vizyonuyla övündü törende.Ancak iPhone şeklindeki 249 daireli ve yüzme havuzlu dev bina Rönesans Rezidans12 yıl sonra bir moloz yığınına dönüştü.Devasa, parçalanmış iskeleti, 6 Şubat’ta şafaktan kısa bir süre önce Türkiye’nin güneyi ve kuzey Suriye’yi vuran güçlü bir depremde neyin ters gittiğinin kötü şöhretli bir anıtı haline geldi. Yıkıntılarında yüzlerce kişi kayboldu. Bir umut ışığı olarak ilan edilen Rönesans, Türkiye’nin inşaat sistemindeki çürümenin sembolü haline geldi.

İlk sorum: Batı Anadolu kıyılarında da zeytinlikleri kesip apartman dikenler ve dikecekler şimdi neler düşünüyor acaba?

12 katlı yapının yan tarafına çökmesine neden olan zayıflığın tam olarak ne olduğunu belirlemek için ayrıntılı adli tıp çalışması gerekecek. Ancak Financial Times tarafından toplanan mevcut kanıtları (mimari planlar, inşaat fotoğrafları ve çöküşün görüntüleri dahil) inceleyen dört yapı ve deprem mühendisi, temel tasarımından ve inşasından olası açıklamalara işaret etti.Rönesans kompleksi, bir yüzme havuzuna, mağazalara, bir spor salonuna ve 5 yıldızlı bir otelin ortak olanaklarına açılan 12 katlı, birbirine bağlı üç blok etrafında toplanmıştı. Sakinleri için bir “yaşam tarzı seçimi” olarak satılıyordu.

İkinci sorum: Bizim çevremizde de “yaşam tarzı seçimi” olarak lanse edilen yüzlerce bina yükseliyor. Bunları satın alanlar güvenliklerini denetliyor mu?

FT suçlamış: CHP’li Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, depremden bu yana Rönesans’ın sahipleri Mimar Mehmet Yaşar Coşkun ve İnşaat Mühendisi Hüseyin Coşkun’a sahip çıkıyordu. Savaş, Show TV’ye Coşkun’un “muhtemelen doğru inşa eden” bir “idealist” olduğunu söylüyordu. Mahkeme Belediye Başkanı gibi düşünmediği için tutukladı bu kişileri. Hatta yurt dışına kaçacakları da iddia edildi.

FT’nin bir başka iddiası da şu: Depremden birkaç gün sonra yetkililerin, inşaat ruhsatlarının ve denetim raporlarının saklandığı Hatay’daki şehircilik bakanlığının il müdürlüğünü yıkmaya başladığını söyleniyor. Tek katlı ofis o sırada ayaktaydı ve içeride kimse mahsur kalmamıştı.Avukatlar sonunda yıkımı durdurmak ve bazı malzemeleri kurtarmak için bir mahkeme emri alabildiler.

Hatay’da Orta Doğu Teknik Üniversitesi tarafından yapılan ayrı bir araştırmaya göre, hasar gören binaların çoğu 2000 yılından önce inşa edilmiş eski binalar. Sert kurallara rağmen, 2013’te açılan Rönesans da dahil olmak üzere 2000’den sonra inşa edilen 1.000’den fazla bina, 6 Şubat depremi sonucunda Türkiye genelinde çöktü veya ağır hasar gördü. Araştırmacılar, “Bu, bu binaların tasarım ve inşaat kalitesi hakkında daha fazla araştırma gerektiren önemli bir gözlem gibi görünüyor” dedi.

Üçüncü sorum: Çok katlı apartman ve gökdelenlerin en az 32 imza ile alınan projeleri İstanbul ve İzmir’de nerede saklanıyor? Mutlaka dijital ortama aktarılmalı. Kaybolmayacak bulutlara saklanmalı.

Önceki gün yazmıştım, müteahhitleri soruşturmak yetmez, belediye başkan ve teknik kadrolarının, mimar ve mühendislerin de özetle imza atan herkesin sorgulanması gerek. 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 
 2 Mart 2023 Perşembe 15:04
Özellikle bu bina neden konuşuluyor? Lüks diye mi?
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz