MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Şirinler ve dünya düzenine kısa bir bakış
Dr. Berna BRIDGE
YAZARLAR
21 Ekim 2021 Perşembe

Şirinler ve dünya düzenine kısa bir bakış

Çizgi filim ŞİRİNLER çocuklarımın küçükken izlediği ve çok sevdikleri bir diziydi. Bir tek benim çocuklarım değil, tüm çocuklar sevgiyle izliyordu. İyi yürekli Şirinler çok güzel bir dünya düzeninde yaşıyordu. Oysa, geçenlerde gelen bir yazı bu çizgi film dizisine siyasi bir anlam yüklemişti. Bu yazıyı burada sizlerle paylaşıyorum:

“Şirinler dizisi yıllarca Komünizm propagandası yapmakla "suçlanmış" ve Amerika'da bir dönem gösterimi yasaklanmıştır.Bunun nedeni; para olmadan komünal bir yaşam sürmeleri, Şirin babanın Karl Marx'a benzemesi ve kızıl şapka giymesidir.Şirinler köyünde herkes kendi işini yapar ve herkes aynı kıyafeti giyer.

Çizgi filmdeki Şirinlerin düşmanı Gargamel papaz cübbesi giyer ve dini sembolize eder. Altın ve para düşkünüdür (kapitalizm) ve onları yeme (misyonerlik) gibi pek çok gizli unsur bulundurduğu iddia edilmiştir.Şirinler çizgi filminin yaratıcısı Peyo bir sosyalisttir. Peyo, yaptığı çizgifilmle bir mesaj vermek ve emperyalist Amerika'ya karşı bu yolla propaganda yapmak istemiştir.

Şirinler köyünde hiç ibadethane bulunmaz. Kural ve kutsal yoktur. Para kullanılmaz ama herkes kendine gerekli olan şeyleri bedava edinir. Tembel şirin bile hiçbir iş yapmadığı halde bütün şirinlerle aynı standartlarda yaşamaktadır. (Tembellik hakkı) Şirin çileği tarlaları sadece bir şirine ait değildir. Bütün şirinler bu tarlalarda hak sahibidirler. Gargamel'in kedisi azman ise (orjinalindeki adı azrail'dir) ABD'nin peşinden ayrılmayan küçük ülkeleri sembolize eder.

Ayrıca şirinlerin İngilizce yazılımı "SMURF''tur. Bu da "Socialist Men Under Red Flag" yani "Kızıl bayrak altında yaşayan adamlar" anlamına gelir...”

Bu açıklamayı hayli ilginç buldum ama doğruysa da diziyi yapanı tebrik etmek gerekir çünkü gerçekten çok başarılı bir dizi olmuş ve çocuklara sosyalizmi sevdirmiştir. Kapitalist dünyada yaşamak göründüğünden daha zordur. Daha konforlu ve satın alınacak şeyler daha çok olsa bile insanların bu konforlara ulaşması için yarış içinde çok çalışması gerekir ve birilerinin konfor içinde yaşaması için köleleştirilen gruplar vardır. Bunların başında Afrika kıtasında yaşayanlar gelir.

Afrikalı zencilerin köle olarak satılması yani köle ticareti örneğin Liverpool ve Bristol kentlerini zengin yapmıştır. Örneğin ABD ve Güney Amerika ülkelerinde kırbaç altında boğaz tokluğuna çalıştırılan zenciler ise bu ülkeleri zengin etmiştir. Avrupa ve Kuzey Amerika konforlu zenginliklerini bu sömürü düzenine borçludur. Şimdilerde belirli şekillerde, alın teriyle değil, mirasla zenginleşmiş, aydın takılmaya çalışan kişilerde Afrika’ya lüks safari gezileri ve gezi kitapları moda olmuştur, Safari gezilerinin arka planı “Oralara gidecek kadar zenginim” gösterişidir çünkü TV’deki belgeseller gözle görebileceğimizden çok daha kaliteli manzaralar sunarlar.

Dünyaya daha dikkatle ve hassasiyetle baktığımızda gördüğümüz bu manzaralar iç burkultucudur. Bir kişinin gösterişli yaşamı Afrika’da veya başka bir yerde bir başka kişinin eziyet altındaki yaşamına işaret eder ama bu açılar pek dile gelmez. Ben bir yazar olarak Afrika, Asya ve diğer ülkelerin sömürgeleşme tarihini bu günlerde bir kitap şeklindeyayıma hazırlıyor olduğumdan karşıma çıkan bu Şirinler dizi film yorumlamasını sizlerle paylaşmak istedim. Kısa bir zaman sonra kitabımı da parça parça paylaşmak dileğiyle… 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Selçuk Karakülçe
 23 Ekim 2021 Cumartesi 18:16
kitabınızı da okuyabilmek dileğiyle.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz