MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Siyaset üzerine hasbihal
Tayfun MARO
YAZARLAR
12 Mart 2022 Cumartesi

Siyaset üzerine hasbihal

Kapitalizmin tarihsel bir sistem olarak çökmekte olması, birçok kavramın içinin boşalmasına, anlam kaymalarına yol açtı. Bu durum, olan biteni anlamak ve anlatmak konusunda kargaşa yaratıyor.

Ben de yaşanmışlıktan yola çıkarak siyaseti yeniden tanımladım. Haliyle, siyaset üzerine kitapların yazdıklarını, akademisyenlerin söylediklerini değil de hayatın bana söylediklerini referans aldım; hazır kral çıplak iken...

Siyaset; kamu kaynaklarına çökmenin yöntemini kavramış ileri görüşlü yurttaşların örgütlendiği siyasi partilerde yaptıkları ve ettikleridir.

Bu nedenle, vatan, din, millilik, beka, sosyal adalet, hak, adalet, kalkınma gibi kavram ve olgular, devleti ele geçirmeyi meşru kılan argümanlardır.

Siyasetin devlete çökmenin bilimi, siyasal partilerin de çökmenin aracı olduğu koşullarda, siyasetçi nasıl tanımlanmalı, onu da okura bırakıyorum.

Bir rivayete göre de siyaset, aptalları yönetme sanatıdır. Bu tanım kimi aptallarda alınganlık yaratabilir ama insanlık vasatının aptallık olduğu bir gerçek; oran %90’nın üzerinde… Yok birbirimizden farkımız…

Ya siyaset bilimi!.. Doğrusu, siyasetin hayatımıza yaptıklarını ettiklerini bilim diye dayatarak zaten karışık aklımızla dalga geçilmesi hoş değil. Neyse, bilim aşkına susuyorum.

Seccade üzerinde yapılanı gericilik, koltukta oturarak yapılanı ilericilik olan siyasal mücadelenin kitlelere geri dönüşü, efendilere itaattir. Siyasal mücadeleler tarihinin özeti…

Yeryüzünde yaşayan 8 milyara yakın insanın 6 milyardan fazlası yoksul ve durum elan daha da kötüye gidiyor.

Bu acı bilgi karşısında, “kitlesel aptallık-yönetenler-siyaset” ilişkisinin akıl ve vicdan yitimiyle hemhal olduğunu düşünüyorum.

Sonuç olarak, kitleler ile muktedirlerin ilişkilerini düzenleyen siyaseti, topluma algılatıldığı gibi değil de yaşandığı gibi görmeyi denedim.

Sadece denedim…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Lombak-Ev(mikro) ekonomisi aslında ülkenin(makro) ekonomisi
 12 Mart 2022 Cumartesi 21:58
Hep diyorum. Lüks sınıf elektrik motorlu TOGG araba üreteceğimize çiftçiye elektrik motorlu traktör üretelim. Şarjını da tarlasına kurduğu güneş panellerinden yapsın. Tarlasını düşük maliyetle sürsün. Pazardan 3 liraya domates 2.5 liraya kabak alalım. Neden ekonomiyi yönetecek DEVA partisinden böyle projeler duymuyoruz?
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz