MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ülke çıkış arıyor
Tayfun MARO
YAZARLAR
6 Mayıs 2022 Cuma

Ülke çıkış arıyor

Cumhuriyet’in yüzyıllık birikimiyle hesaplaşmayı oyun zanneden İslamcılar, yirmi yıllık iktidarlarında Cumhuriyet’i dönüştürmek için devletin bütün kurum ve kuruluşlarıyla oynadılar. 
Ve ortadan kaldırdığının yerine ne getireceğini ve nasıl bir yapı oluşturacağını bilemeyen iktidar, ülkeye yıkım üstüne yıkım yaşatıyor.

Türkiye, uluslararası sistemin dengeden çıkmasıyla başlayan bunalımın yanı sıra, içeride sorunlu yönetimin yol açtığı büyük hasarla da baş etmek zorunda.

İslamcı siyaset ve neo liberal ekonomi kadrolarının iş birliğiyle ortaya çıkan garabet sonucu, akıllara ziyan günler yaşıyoruz. Tabii ki bu iş birliğinde “yetmez ama evet” diyen solun, Kürt milliyetçiliğinin önemli rolünü de not etmek gerekir.

Ve tam da millet akıllara ziyan günlerin getirdiği koşullar altında ezilirken, Millet İttifakı, altı siyasi partinin katılımıyla bir masa kurdu. Hedef, toplumsal mutabakatı yeniden inşa etmek.   

Yürüyen gerçek; Liberal ekonomiden kontrollü piyasa ekonomisine geçmek artık bir zorunluluk. Sosyal devlet, olmazsa olmaz koşul. Dünya ölçeğinde kamunun yeniden güçleneceği bir dönem geliyor.
Nedenine gelince, serbest piyasanın yarattığı hasarı ancak devlet müdahaleleriyle kontrol altına almak mümkün.

Millet İttifakı’nda varılacak mutabakattan bir revizyon kararı mı çıkar, yoksa restorasyona mı karar verilir, bunu göreceğiz.    

Ancak, güçlü iç cepheyi amaçlayan ortak bir program yapılmadığı sürece, toplumsal mutabakat çok zor. Güvenlik kaygısı, yoksulluğun önüne geçme potansiyeli taşıyor.
Ülkenin destabilizasyon sürecinde, Kürtlerin ve Ermenilerin oluşturduğu muhalefet hattına Arap mültecilerin eklemlenmesi fazla zaman almayacak gibi… 
Ve bu hattın ortak düşmanı olarak gösterilen Türkler… 
Batı, bu oyunu sevdi.

Türkiye’nin etkili bir ortak programa ve güçlü bir iç cepheye ihtiyacı var.

Hiç olmadığı kadar zor zamanlardayız. Ülke kaosa sürükleniyor.

Günün önemine binaen hatırlamakta yarar var. Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan’ın idam kararı Meclis’te oylanırken, Adnan Menderes, Hasan Polatkan, Fatin Rüştü Zorlu’nun idamının rövanşı gerekçe olarak kullanıldı. “Üçe üç!” sloganı, toplumda derin ayrışmanın işaret fişeği gibiydi.

Ölümleri yarıştırmak ve kendi katillerini kutsamak, insanlığa sadece acı ve göz yaşı getirdi.

Duru bir akılla düşünmeye gerçekten ihtiyaç var.   

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Ne istedilerse verdiniz be!
 9 Mayıs 2022 Pazartesi 11:44
FETÖ konusunda CHP'yi talimat almakla suçlayanlarda gram utanma yok. Araplaşma yok, Türkleşme varmış. Bırak güneyi, büyükşehirlerin hali ortada. Elini kolunu sallayan geliyor. Mevcut hükümetin ekonomiyi getirdiği durum da ortadayken muhalefet eleştiriliyor. Şaka gibi!
 Lombak
 7 Mayıs 2022 Cumartesi 23:36
Yazıyı okuyunca yine bütün toplumsal kavramları çarpıtan Zizek aklıma geldi. 6lı masanın ekonomi bakan adayı kim? Babacan mı? Öyleyse ekonomi programı kontrollü piyasa ekonomisi olabilir mi? Babacan ekonomisi, AKP ekonomisinin devamı demektir. Etnik gruplara gelince. TRT kürdi, 24 saat yayında. Hakeza Zaza TV 'de öyle. Kürtçe çizgi film kanalları, Barzani kanalları yayında. Türk Ermenilerine yayın yapan Luys Tv yayında. Türkiye'deki katoliklere yönelik misyoner tv kanalı SAT7 Türk yayında, Irak Türkmenlerine yönelik Türkmeneli tv yayında. Türkiye'deki Suriyelilerle Zeytindalı ve diğer harekat bölgelerine yönelik başta MİSK TV olmak üzere 4 tv kanalı yayında. Sorun neredeymiş anlamıyorum? Türkiye güneye doğru genişliyor. Gerçek bu. Sınırımızda Kürtler olabilir. Ama hinterlandı Türktür. İran sınır köyleri Kürt olabilir ama ardı Tebriz Türktür. Irakta sınır köyleri Kürt olabilir ama ardı Kerkük Türk ve Araptır. Suriye sınırında Kürtler olabilir ama Türkler de vardır. Genişliyoruz. Olan bu. Araplaşma yok. Türkleşme var.
 Tuhaf işler!
 7 Mayıs 2022 Cumartesi 03:28
Nisan 2022'de açılan çok sayıda twitter hesabı bundan sonra oyum Zafer Partisine diye tweetler atıyorlar. Hepsi de görüntüde Atatürkçü kişiler, hep CHP'ye oy vermişler ( tesadüfe bak!) ve slogan da 2023'de gönderiyoruz. Ekşi sözlükte de aynı hesaplar sürekli İmamoğlu aleyhinde yeni konular açıp, sürekli bir şeyler yazıyorlar. Bu partinin kuruluş amacı nedir? Muhalefet bir araya geliyor, ortak bir çıkış aranıyor, bunlar başka alemde. Tek politikası gelenleri göndereceğiz. Sonra? 5-10 milyon kişiyi nasıl göndereceksin?
 Tuhaf işler!
 7 Mayıs 2022 Cumartesi 02:20
Mültecileri göndereceğiz diye yola çıkanların sosyal medya destekçileri sabah akşam İmamoğlu'yla yatıp, İmamoğlu'yla kalkıyorlar. Ne iş? 3-5 sosyal medya fenomeni sürekli İmamoğlu'yla uğraşıyor. O kadar bariz belli ki! en popülerleri de bu "yayıncı" arkadaş. Yayın dedikleri de bunlar. https://www.youtube.com/watch?v=9SfXQLd_nbI Seni bulacağım oğlum diye şov yapan, muhalefete sallayan "genel başkan" Bahçeli'nin tweetleri sonrası tek kelime edemedi. Bana söylememiştir diyor. Bana mı dedi? Nasıl bir tiyatro dönüyor?
 Tayyar ÖNDER
 6 Mayıs 2022 Cuma 16:30
Her Satırınız Çelişkilerle Dolu... Hem Deniz Gezmiş ve Arkadaşlarından Bahsedecek Hem de Batı ve Atlantik Ötesinden Gelen Talimatlara Göre Karar Alan Altılı Masa'dan Medet Umacaksınız...Biraz Mantıklı Olun Lütfen...
 alsancak sakini
 6 Mayıs 2022 Cuma 13:00
avrupaya git bakalım nasıl batmış görmek istiyorsan biraz avrupaya çıkın bu ülke bugünleri atlatır
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz