MENÜ
İzmir 20°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yaşasın Cumhuriyet!
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
29 Ekim 2021 Cuma

Yaşasın Cumhuriyet!

Fransa'da yayımlanan bir gazetedeki, “Devrin yüksek şahsiyetleri kitaplarda, konferanslarda Türkiye'nin asla değişmeyeceğini ve değişmeden öleceğini ilan etmişlerdi. Halbuki ölmeden değişti. Hem de kökünden ve baştan aşağı değişti. İnançlar, gelenekler, yöntemler yıkıldı. Son döküntülerini de yabancı zırhlıları ve kapitülasyonlar gibi memleketten sürüp attılar. Türkiye, ruhunu değiştirmişti..." yorumu, Türkiye'nin başardığı dönüşümleri çarpıcı biçimde anlatır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin bu hale gelmesinde Atatürk'ün kişilik özelliklerinden olan zamanlama ve planlama yeteneğinin unutulmaması gerekir… Atatürk düşünce alış-verişine her zaman önem vermiş, her şeyi derinlemesine tüm ayrıntılarıyla düşünmüş, araştırmıştır. Doğru zamanda, doğru kararlar almış, koşullar oluşunca bunları Türk halkının desteğiyle uygulamıştır.

Büyük Atatürk’ün Akla, bilime, yurt sevgisine verdiği önem, yüzlerce yılda gerçekleştirilmesi olanaksız işleri kısa sürede yaşama geçirebilmesinin yolunu açmıştır.

Yunanistan eski Başbakanı Venizelos, Atatürk'ü 1934 yılında Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterirken bakınız ne demiştir: “Bir ulusun yaşamında bunca kısa sürede, bunca köklü değişikliklerin başarıldığı pek enderdir. Bu olağanüstü çalışmaları Atatürk'e, sözcüğün tam anlamıyla 'Büyük Adam' sanını kazandırmıştır.”

Geçen 98 yılda ülkemizde ve dünyada yaşanan büyük sıkıntılara, ekonomik, toplumsal ve siyasal değişim ve dönüşümlere karşın Türkiye Cumhuriyeti, temel niteliklerinden, Atatürk ilke ve devrimlerinden ödün vermeden günümüze ulaşmıştır. 

Türkiye Cumhuriyeti, bugün, kimi olumsuz koşullara ve geçici olduğuna inandığım sıkıntılara karşın, büyük bir inançla koruduğu ve güçlendirdiği demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti nitelikleriyle, bölgesinin ve dünyanın önemli devletlerinden biridir.

Günümüzde, otoriter bir liderin başında olduğu ve tek başına karar aldığı yönetim modelinin geçerliliği kalmamıştır.

Amerikalı siyaset bilimci Prof. Lowry diyor ki; “Dünyada kadınların toplumdaki rolüne Mustafa Kemal kadar duyarlılık gösteren pek az önder vardır. Kadınlara eşit haklar tanınmasını isteyen duygu ve düşüncelerin bütün uygar dünyada gerçekleşeceğini yarım yüzyıl önceden öngörmüş olması O'nun benzersiz bir önder olduğunu gösteriyor.”

Bugün 98. Yıldönümünü kutladığımız Laik Demokratik Cumhuriyetimiz kadınların da büyük çabasının sonucudur…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz