MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Büyükşehir Meclisi’nde 164 itirazın oylanması tartışma yarattı: Gelmediniz kardeşim, kaçtınız!
Yerel Yönetimler
12 Mart 2018 Pazartesi 20:22

Büyükşehir Meclisi’nde 164 itirazın oylanması tartışma yarattı: Gelmediniz kardeşim, kaçtınız!

Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan  1/25 bin ölçekli Nazım İmar Planları’na gelen 164 itiraz mecliste tartışma yarattı. AK Partili Kökoğuz, “Komisyonlarda bilgi alamadık. Bu maddeler kısa sürede oylanamaz” dedi. CHP’li Aydoğan ise “Gelmediniz kardeşim, kaçtınız” diye cevap verdi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi Mart ayı olağan meclis toplantısı Başkanvekili Sırrı Aydoğan idaresinde gerçekleşti.

Mecliste, Kiraz’da geçici olarak hizmet verecek olan atık tesisi, İZBAN’da uygulana yeni sistem ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan, 2030 yılına kadar olan 10-15 yıllık süreci organize eden 1/25 bin ölçekli Nazım İmar Planları’na gelen 164 itirazın oylanması tartışma yarattı.

OLUMSUZ ÖRNEKLERLE ÖNE ÇIKMAMAK LAZIM
Oturumu yöneten Aydoğan ilk konuşmasını 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü hakkında yaptı. Aydoğan, “Dünyanın neresine giderseniz gidin kadın daha üretendir. Hiçbir coğrafyanın kadını Türk kadınıyla mukayese edilemez. Türk kadını bunu ispatladı. Her zor şartlarda ailesinin yapısını sırtlamıştır. Son dönemde bazı olumsuzluklar oluyor ama Türk halkı kadına karşı saygılıdır. Kadına karşı başı önde eğiktir. Olumsuz örneklerle öne çıkmamak lazım. Kadınlara minnettarız. Türk halkı kadınlara gerekli değeri vermektedir. Bazı münferit olaylar bizden değildir” dedi.

KİRAZ’DAKİ TESİS POLEMİK YARATTI
Ödemiş’ten ara transfer alanına gelen evsel nitelikteki atıkların, 31 Temmuz’dan itibaren 14 ay süreyle Kiraz’da kurulan depolama alanına nakli ile ilgili başkanlıktan gelen önerge, AK Partili üyelerin tepkisini çekti. Meclis Üyesi Özcan Kaymak, önergeye karşı çıktı. Atıkların depolanacağı alana yakın bir bölgede hastane ve okul olduğunu belirten Kaymak, bu maddenin bir kez daha görüşülmesini istedi. AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan da, depolama alanının yer tespitinin yanlış olduğunu belitti. Tesisin burada faaliyete görmesi halinde bölgenin yüzyıllar boyunca çöpün etkisinden kurtulamayacağını savunan Doğan, maddenin geri çekilmesini istedi. Bu maddenin geri çekilmesini istiyoruz. Başkanvekili Sırrı Aydoğan ise AK Parti cephesinden gelen eleştirileri değerlendirdi. Projenin bittiğini ve yakında ihalenin yapılacağını açıklayan Aydoğan, buranın geçici bir depolama alanı olacağının altını çizdi. Aydoğan, atıkları Ödemiş belediyesinin işini görmek için buraya taşıdıklarını ifade etti. Ancak açıklamalar AK Partili meclis üyelerini ikna etmedi. Önerge, AK Partili meclis üyelerinin ret oylarına karşın CHP’li meclis üyelerinin oy çokluğu ile kabul edildi.

İTİRAZ YAĞMURU GELEN MADDELERİN KISA SÜREDE OYLANMASI TARTIŞMA YARATTI
Ayrıca oturumda Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan kentin 2030 yılına kadar olan 10-15 yıllık süreci organize eden 1/25 bin ölçekli Nazım İmar Planları’na gelen 164 itiraz tartışma yarattı. Belediyenin, 3 bölgede 13 ilçe ve 428 kırsal yerleşmeyi içine alan yeni nazım planı, konut, sanayi, tarım, turizm ve ulaşım gibi yerleşme ve arazi kullanım kararlarına gelen itirazların bir oturumda oylanıyor olması AK Parti tarafından tepkiyle karşılandı.  AK Partili Ali Kökoğuz, maddelerin çok sayıda olmasını ve kısa sürede oylanmasını eleştirdi. Kökoğuz, “Komisyonlarda bilgi alamadık. Kentin 50 yılını etkileyecek planlar bu kadar kısa sürede oylanamaz. Bu maddelere bu yüzden karşı oy veriyoruz” dedi. Bunun üzerine Aydoğan, “ Gelmediniz kardeşim, kaçtınız” cevabını verdi.

İZBAN’DAKİ SİSTEMİ ELEŞTİRDİ, ÖNERİ GETİRDİ
Oturumun dilek ve temenniler bölümünde konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, raylı sistemle toplu ulaşım hizmeti veren İZBAN’daki artı para uygulamasının vatandaşları mağdur ettiğini belirtti.  AK Parti grubu olarak öneri getirdiklerini ifade eden Doğan, “Bunun yerine otoyollarda uygulanan ücret toplama sisteminin getirilmesini öneriyoruz. 15 Şubat’tan itibaren İZBAN’da uygulamaya giren ‘Artı Para’ uygulaması kentte birçok vatandaşın mağduriyetine yol açtı. Halkımızın binlerce imza ile karşı çıktığı ve iptal davaları açıldığı sistem ile ilgili uygulama bazında sıkıntılar mevcut. Daha iyi hizmet sunmak adına görüşlerimizi paylaşmak isterim. Bunun yerine otoyol gişelerinde uygulanan ücret toplama sistemine geçilmesine öneriyoruz. Günde 1 milyonu aşkın İzmirlinin kullandığı İZBAN’daki bu sistem sıkıntılar getirdi. Bu durum açıkça parası olmayan binmesin demektir. Bu durum ne yazık ki kamu hizmetlerinin niteliğine aykırıdır. Sizlere Kocaoğlu’nun halkın istemediği hiçbir şey olmaz sözünü hatırlatmak istiyoruz. Gelin bu yanlış uygulamadan vazgeçin. Halkın karşı çıkmasına rağmen zorla dayatılan sistemin yerine daha uygulanılır bir uygulamayı hayat geçirelim” diye konuştu.

BELEDİYE İNAT ETMESİN
Doğan, “Dilerseniz bir gün beraber bir İZBAN istasyonuna gidelim ve bu kaosu canlı canlı birlikte yaşayalım. Tıpkı otobanlarda devletin getirdiği sistem benzeri bir uygulamaya geçilmesini öneriyoruz. İZBAN’a binen vatandaşlarımız girerken yine validatörlere kartını okutacak, ilk okutuşta herhangi bir ücret kesilmeyecek. Validatöre okutulan kartta ilk seferde bilgi olarak kişinin tam, öğrenci ya da 65 yaş emeklisi olduğunu belirtir ibare görüntülenecek ve para kesilmeyecek. Vatandaşlarımız çıktığı gişelerde kartını yeniden okuttuğunda gittiği mesafe kadar ödeme gerçekleştirecek. Yani kartını elektronik gişelerine okutacak olan yolcularımızın gittikleri kadar ücreti kartından kesilecek. Böylece elektronik ulaşım kartlarına 10 liralık yükleme zorunluluğu da ortadan kalkacak. Ayrıca kartında an itibari ile bakiyesi kalmayan vatandaşımız da mağdur olmadan yolculuğunu yapmış olacak. Yani kartında acil durumda bakiyesi olmasa bile yolculuğunu yapmış olacak. Sistem bu sayede kartında bakiyesi olmayan İzmirlilere avans vermiş olacak. Vatandaşa tanınan bu avans ile gerçekleşen borcu da kartını ilk dolum yaptığı esnada önceden sistemde yer alan kart bilgilerinden faydalanarak dolum cihazlarından ücret mahsup edilecek. Sistemde yapılacak ufak teknik değişikliklerle eksi bakiye getirilip 90 dakika uygulaması da sürdürülebilir. İzmirli hemşerilerimiz bu ilgiyi hak ediyor. Ayrıca hemşerilerimiz borçlarına sadıktır. İlk dolumda bu eksik ücretler telafi edilebilir. Belediye inat etmesin bu sistemi uygulamaya geçirsin” dedi.

CHP’Lİ ÇETİNKAYA: TCDD ZAM YAPILMASINI İSTEMİŞ MİDİR, İSTEMEMİŞ MİDİR?
Doğan’ın ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Bülent Çetinkaya söz aldı. Çetinkaya, “Benim anlayamadığım bir şey var. İZBAN şirketi benim bildiğim kadarıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları otaklığındadır. Genel müdürü de devlet demiryollarının atadığı kişidir. Bu yönetim kurulunda Devlet Demiryolları kısmı buna itiraz etmiş midir,  etmemiş midir? Zarar ediyoruz diyerek zam yapılmasını istemiş midir istememiş midir? Bu uygulamanın İstanbul’da da yapıldığını biliyoruz” diye konuştu.  

İZBAN KAMU KURULUŞUDUR
Doğan’ın eleştirilerine yanıt veren Başkanvekili Sırrı Aydoğan ise, “İZBAN bir kamu kuruluşudur ortağı kim olursa olsun eleştirilir. Sizin bu önerileriniz İZBAN Yönetim Kurulu tarafından değerlendiriliyor. Herhalde onlar yakında en uygun şekilde çıkacaklardır” dedi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Seydiköylü
 13 Mart 2018 Salı 10:33
Kartına yükleyecek 10 lirası olmayan vatandaş kendisini fakir düşüren hükümete hesabını soracak, belediyeye değil ! Kaldı ki ayrıca İzbann'ın % 50'si hükümete ait ve genel müdürü hükümet atıyor, siz neden Aziz başkana yükleniyorsunuz ki. Bir tane yorum görmedim ki hükümete çatsın !
 
 13 Mart 2018 Salı 09:48
Meraklı, senin 3-5 dediğin miktar ile günlük geçinen insanlar var. Asgari ücret ile çalışan birisi niye sürekli yüksek bakiye doldurmak zorunda ? Arsalar, bilmem neler satılıyormuş da kimsenin umru değilmişi nereden anladın ? Sen baştan normal ücretini al, sonra indiğinde tekrar kart okuttur.
 
 13 Mart 2018 Salı 08:58
Öneri güzel. Bu şekilde olması gerekiyor. Herkesin izmirimkartında 13.86TL olması gerekmiyor böylece. Şehiriçindeki vatandaş şehiriçine yine 2.86TL ile gidecek. Aziz Kocaoğlu bu yanlışında neden hala ısrar ediyor? İstanbulda uygulanıyor diye bu yanlış İzmirde de neden sürdürülüyor? Yanlış bir uygulamaki İzmirliler sürekli itiraz ediyor. Uygulama otoyoldaki gibi gittiğin kadar öde olmalıdır.
 meraklı
 12 Mart 2018 Pazartesi 22:44
Bazı yorumları okuyunca Neyzen Tevfik'in sözleri geliyor aklıma :) Fabrikalar, şirketler, arsalar, araziler, velhasıl her şey satılıyor aldırmıyor, üç-beş liralık depozitoyu kaldırmıyor :) Komik milletiz vesselam!
 İzban
 12 Mart 2018 Pazartesi 22:30
Vatandaşın İzban validatöre ilk kart okutuşta herhangi bir ücret kesilmeyecek; indiği durakta kartını tekrar okutmak zorunda kalacaksa yoğunluk yine olacak ! Bakiye yetersizliği tüm toplu ulaşımda kaos yaratır. Niye mi ? Diğer toplu ulaşım araçlarını kullananlarda yeterli bakiyesi olmadığın da İzban’ıı emsal gösterip otobüs,metro,tramvay ve vapur a binmeye çalışacak .Bu uygulama özellikle otobüs şöförlerini zor durumda bırakır. Sonuçta vatandaş borcum borç diyecek . Kartına dolum yaptırırsa borcunu ödeyecek .İzban da bugün uygulanan sistem daha adil ve hakkaniyetli ! Sayın Bilal DOĞAN eğer hak aramak istiyorsanız; 90 dk aktarma hakkında merkez kent, çevre kent ayrımcılığına son verilmesi için çaba gösterin ! Belediye merkez kent e sübvanse uyguluyor ! Çevre kent e ise yok !
 Kel başa şimşir tarak
 12 Mart 2018 Pazartesi 21:42
Şimdi bu akpli güzel bi öneri getirmiş değerlendirilir değerlendirilmez bilemem. Bu chpli Çetinkaya ne demiş, ne gevelemiş. Sanırım konuşmak istemiş laf olsun diye ama onuda becerememiş. Çare bulun çare...
 Değişmeli !
 12 Mart 2018 Pazartesi 21:13
İZBAN ücret sistemi değişmelidir. Ben her seferinde sistemi kullanacağım zaman yüksek bakiye yüklemek zorunda değilim. İlk binişte normal ücret kesilir , sonra indiğin istasyonda tekrar kart okutulup artı para alınacaksa alınabilir.
 volkan nicolas
 12 Mart 2018 Pazartesi 20:53
izban ortak kurulus neden belediye muhatab ediliyor anlamiyorum ama getirdikleri oneri gusel bunu izban mudurune iletsinler belediyeye degil
 Karşıyakalı
 12 Mart 2018 Pazartesi 20:38
Demek hala vahşi depolama yapılıyor İzmir de vay vay vay
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz