MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP İzmir’de kongre mesaisi: Gaziemir’de son durum ne?
Politika
23 Ağustos 2017 Çarşamba 15:38

CHP İzmir’de kongre mesaisi: Gaziemir’de son durum ne?

Partide olağan kurultay takvimi işlerken İzmir’de gözler ilçelere çevrildi. Gaziemir’de mahalle delege seçimlerinin ardından yaşanacak kongre sürecinde hangi yapıların oluşacağı merak konusu oldu.

Mehmet İŞLER/ EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) kongre takvimi işlemeye devam ediyor. İlçelerde delege heyecanı şimdiden başladı.

Üye listelerine gelen itirazların karara bağlanmasının ardından mahalle delege seçimlerinin Genel Merkez'den gelen erteleme kararıyla 10 Eylül’den itibaren başlayacağı kesinlik kazandı.

İzmir’de kıran kırana geçmesi beklenen yarış için gözler ilçe örgütlerine çevrildi. Kentte siyasetin hareketli geçtiği ilçelerden olan Gaziemir’de nasıl yapıların oluşacağı merak konusu oldu.

Gaziemir’de mevcut başkan Umut Tekin’in görevi bırakma yönündeki kararlı açıklaması sonrası geçmiş kurultayda Genel Başkan Adayı olan Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin ekibinin kolları sıvadığı iddia edildi.

İlçe başkanlığı yaptığı sürede eski partilileri küstürmeden konsensüs oluşturmaya çalıştığı bilinen Tekin’in yakın çevresine ‘Dışarıdan art niyetli bir müdahale gelmediği sürece kararımın arkasındayım’ dediği belirtiliyor.  Bu sebeple Tekin’in fikrinin değiştirmesinin çok düşük bir ihtimal de olsa bulunduğu öne sürüldü.

Ayrıca ilçede önemli bir denge unsuru da Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol… Başkan Şenol’un ilçe kongresinde etkin olmak isteyeceği de belirtildi.  Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara’da gerçekleştirilen zirvede ‘Belediye başkanları sürece dahil olmasın. Örgüt kendi seçimini yapsın. Ayrıca yerel seçimlerde de aday olmak isteyenler varsa kongre sürecinde kenara çekilsin’ talimatının ilerleyen süreçte ne derece etkili olacağı merak konusu oldu.

TEKİN’İN AKLINDA NE VAR?
Tekin’in ilçe başkanlığı yarışına dahil olmamasının sebebinin aklının bir köşesinde belediye başkanlığına, milletvekilliğine ya da il başkanlığına koyulacak adaylık olduğuna dikkat çekildi. Tekin’in aday olmaması durumunda dahi ilçede etkili olacağı ve Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol ile birlikte işaret edecekleri ismin ilçe kongresinde ipi göğüsleyeceği aktarıldı.  Tekin ile Şenol’un henüz bir istişarede bulunmadığı ve uzun süredir görüşmediği öğrenilirken ikilinin süreçte karşı karşıya gelebileceği ifade edildi.  Tekin’in olası belediye başkan adaylığı sonrasında Şenol’un da görevi bırakmak istememesi ikilinin arasında soğuk savaşın fitilini ateşleyebilir.  Fakat buradan bir ittifakın da çıkacağı belirtiliyor. Tekin’in belediye başkanlığı düşüncesinin gerçekleşmemesi halinde rotayı milletvekilliğine çevireceği ve Şenol’un desteğini isteyebileceği iddia edildi.  Çünkü yerel seçimlerde de Şenol’un Tekin’in yardımına ihtiyaç duyacağı öne sürüldü. Gaziemir’de uzlaşmalı bir sürecin yaşanacağına da işaret edildi. Eskilerin ismi ortaya atılsa da mevcut yönetimin içinden bir adayın çıkma ihtimalinin çok güçlü olduğu ifade edildi.  Örgütte, bir yandan ‘her mahallede tek liste çıkaralım’ önerisinin ortaya atıldığı belirtilirken diğer yandan ilçe kongresinde üçlü bir yapının bile yarışma ihtimalinden bahsediliyor.

KİMLERİN ADI GEÇİYOR?
Yalova Milletvekili Muharrem İnce’ye yakın siyaset yapan Ramazan Kaya’nın yakın çevresine, ‘Ben artık işlerimle uğraşıyorum. Kimseyle bir konuşmuşluğum yok’ dediği öğrenildi. Fakat Kaya ilçede önemli denge unsurları arasında gösteriliyor.  Her ilçede belediye başkanlarının etkisinden söz edilirken Gaziemir’de bu durumun daha sert hissedileceği öne sürüldü. Genelde partililerin ve delege yazılacak isimlerin çoğunluğunun belediyelerde personel olarak görev yaptığı bilinen bir gerçek. Bu oranın Gaziemir’de yüzde 90’lara vardığı kaydedildi. 

Bunun da Belediye Başkanı Şenol’un kongre sürecine aktif müdahale edeceğinin göstergesi olarak yorumlandığı belirtiliyor. İlçede İl Sekreteri ve Belediye Meclis Üyesi Birgül Değirmenci, eski ilçe başkanları Yüksel Demirsoy, Murat Sönmez, Seydi Aktaş, Özdinç Karasu, Şeref Bora, Belediye Meclis Üyesi ve eski ilçe Başkanı Elif Becek ile Büyükşehir Meclis Üyeleri Cem Koç ve Abdurrahim Nursoy önemli isimler arasında gösteriliyor. Ayrıca kongre sürecine Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol’un eşi Birsen Şenol’un somut bir şekilde müdahale etmesi bekleniyor. İlçede Belediye Başkanı Şenol’un destek vermediği birinin seçim kazanmasının mümkün olmadığı belirtilirken öte yandan muhalefetin oluşabileceği ifade edildi.

OLUŞABİLECEK MUHALEFET CILIZ KALABİLİR
Olası muhalif bir hareketin Tekin ya da Şenol karşısında cılız kalacağı vurgulanırken belediye başkanın ortaya atacağı ismin ipi göğüsleyeceği de belirtiliyor. Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun ‘Adalet Yürüyüşü’nden sonra belediye başkanları ve örgütlerin performansından memnun olmadığını söylemesi sürece yön verecek gibi görünüyor.  İzmir’deki mevcut ilçe başkanlarını belediye başkanlarının seçtiği ve yeni dönemdeki reflekslerin buna göre gelişeceği öğrenildi. Çünkü bu sürecin sonunda partinin oy oranının düşme tehlikesinin bulunduğu vurgulandı. Belediye başkanlarının sıkışmış durumda oldukları kaydedildi. Belediye başkanlarının bu dönemde bir yandan seçim kazanmak isteyecekleri bir yandan da kendi yönetmek istediği başkanı arayacakları öğrenildi. Bu nedenle Gaziemir’de İlçe Başkanı Tekin ve Belediye Başkanı Şenol arasında yol ayrımının olabileceği öne sürülüyor. Gaziemir’de belediyenin örgüt üstündeki ağırlığının bu denli olması ilçenin kıyıda kalması ve çok müdahalenin olmaması olarak yorumlanıyor. Burada örgütü şekillendirme görevinin tamamen belediye başkanına kaldığı dile getirildi.

TEKİN’E ISRAR KAÇINILMAZ!
İlçedeki tüm dinamikler dikkate alındığında Tekin’e göreve devam etmesi yönünde ısrar edilmesinin kaçınılmaz olduğu ifade edildi. Tekin’in istediği taktirde görevine devam edebilecek güçte olduğu istemediği taktirde işaret edeceği ismi de koltuğa oturtabileceği belirtildi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Hüseyin Gürbüz
 23 Ağustos 2017 Çarşamba 23:18
Koskoca Gaziemir ile ilgili hiç kimse yorum yapmamış, meyve veren ağaç taşlanır sözüne göre Gaziemir de durum içler acısı. Ortada meyve veren yok, yazık !
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz