MENÜ
İzmir 12°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP’li Engin’den kurultay çıkışı: Gerekli imzanın toplanabileceğine inanmıyorum!
Politika
18 Temmuz 2018 Çarşamba 14:21

CHP’li Engin’den kurultay çıkışı: Gerekli imzanın toplanabileceğine inanmıyorum!

İzmir İl eski Başkanı Engin, “Partililerimizin seçimden sonra ‘kurultay yapmalıyız’ çağrısı ne? Acelemiz ne? Biraz sabırlı olmaya ihtiyaç var. CHP bu geçici krizi aşacaktır. Ben gerekli imzanın toplanabileceğine inanmıyorum. İmza toplanırsa tabi ki kurultay olacak” dedi.

EGEDESONSÖZ- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl eski Başkanı Ali Engin, Sonsöz TV’de yayınlanan ‘Günaydın Ege’ programına katıldı ve Aslı Eren’in sorularını yanıtladı.

Eski Başkan Engin, partinin içinde bulunduğu olağanüstü kurultay tartışmaları ve start alan imza toplama hareketi üzerinden önemli açıklamalar yaptı.

Değişim vurgusu yapılmasını değerlendiren Engin, zamanlamanın kurultay için uygun olmadığını söyledi. Engin geride kalan sürece ve yeni döneme dair net ifadeler kullandı.

BEN EN FAZLA BUNA ÜZÜLÜYORUM!
Engin, “CHP önemli bir partidir. Yüz yıllık bir parti. Başarılı, hem geçmişte hem şimdi çok iyi kadroları var. Duyarlı hemen hemen Belçika,  Hollanda kadar bilinçli, eğitimli seçmeni var. Hep destek olan, baraj altında kaldığında bile inanmaya devam eden bir kitlesi var. Önemli bir parti böyle küçük fırtınalarla, yandaş medyayla, kriz çığırtkanlığı ile buharlaşıp yok olacak bir parti değil. Güncel politikayı istismar eden bir parti değil. Her dönem popüler sürdürülebilir bir parti. Buna şu anlık parti içi geçici sorunlar diyelim. Bize inanan, umut bağlayan 20 milyon seçmenin tedirgin olmamasını istiyorum. Seçmene rahatlıkla söyleyebilirim ki bize inanmaya güvenmeye devam etsinler. Demokrasisi güçlü tüm ülkelerde de doğru şeyler hep mücadelelerle zorluklarla kazanılmıştır. Yeryüzünde bir bedel ödemeden kazınılan hak yoktur.  Hukukta her zaman özgürlükçü bir ortam yoktur. Her zaman emek mücadelesi devam edecektir.  Bu da ikinci tura kalsaydık oyumuzu 25-26 milyona çıkarabilecektik demek oluyor. Ben en fazla buna üzülüyorum. CHP bu geçici krizi aşacaktır” dedi.

AKP, CHP’Yİ HALA TEHDİT OLARAK GÖRÜYOR
Engin, “Yandaş medyada neden bunu yapıyorlar? Neden İYİ Parti? Neden HDP’nin krizini yazmıyorlar? MHP’nin neden AKP’ye teslim olduğunu yazmıyorlar? İYİ Parti’nin neden az oy aldığını konuşmuyorlar, yazmıyorlar? Her parti bunun mantıklı açıklamasını yapacaktır zaten. Bakın CHP bunu sorguluyor. AKP, CHP’yi hala tehdit olarak görüyor. Kazanmalarına rağmen biz demokrasi temelli bir partiyiz” açıklamasında bulundu.

ACELEMİZ NE?
Engin, “İnce-Kılıçdaroğlu olayında da… Neden birisi kendine rakip olacak birini aday yapar? O da kendisine bu vefayı gösteren genel başkana karşı kendi söz verdi ben aday olmayacağım diye. Ancak şu an aklı olan biri bunu hissedebilir ancak CHP bunları da aşacaktır. Seçime beş yıl kalsaydı büyük kurultaylar tartışmalar dünya meseleleri tartışılırdı, uzlaşma olabilirdi ama seçime üç beş ay var. Aday belirlemeyle uğraşılacağına zaten yenilgiyle çıkılan bir seçimden sonra yapılabileceklere yönelmek gerekir. Yüzde bir ile kaybedilse bile bunun adı yenilgidir. Cumhurbaşkanlığını da kaybettik. Parlamentoda da çoğunluğu elde edemedik yine yenildik. Böyle bir olaydan sonra hemen pazartesi günü bazı üyelerimizin hemen sosyal medyada da kurultay yapmalıyız çağrısı ne? Acelemiz ne?” diye konuştu.

İYİ PARTİ’Yİ HEDEF ALDI: KURGUSU YANLIŞTI!
Bence burada en haklı olan seçmendir. Seçmen verdiği oya sahip çıkılmasını istiyor. Artık 20-30 yıl sonra iktidar olmak istiyor. Tabii ki parti yöneticilerinin o gece sonuçların hızlı açıklanması, açıklama yapılmaması büyük bir eksiklik, bunu konuşmalıyız ama HDP, İYİ Parti barajı açıldı. İYİ Parti de açıkladı. İttifak bitmiştir diye. Biz AKP’nin yerini dolduracak bir parti arıyorduk. İzmir Milletvekili Aytun Çıray’ın yaptığı bir açıklamada İzmir’in yüzde 33’ünü aldık diyor sürekli. Neden İzmir? Sürekli CHP seçmenini baz alıyorlar. Neden AKP değil? Bu iddianın kurgusu bile yanlış. MHP’den doğmuş bir parti AKP’deki MHP’lilerin oyunu bile alamadılar. Bence İYİ Parti’nin kurgusu yanlıştı. İnandırıcılığını da yitirdi. CHP Atatürkçü, laik, evrensel değerlere inanan insan haklarını savunan 100 yıllık herkesin partisi.  İnce de Kılıçdaroğlu da hep bundan bahsetti. Bir olmasa da her zaman seçmenin ikinci partisidir. İkinci tura kalsaydık yüzde 48-49 oy alacaktık buna inanıyorum. Bu, adaletsiz bir seçime girmenin zafiyetleridir. Şu an faizlerin artması seçim öncesi yapılan popülizmdir. İzmir, İstanbul Anadolu’daki her yer inşaat olacak, bedelli askerlikte çıktı. Bedelli askerlik önceden neydi? Belli mesleği olan yaşı geçmiş kişilerin yaptığı bir şeydi veya yurtdışında çalışan kişiler için kolaylıktı. Şu an 25 yaş için. Herkes o yaşta. 15 bin lira iyice işporta parası. Bu seçim yoksa nasıl kazanıldı diye sormak istiyorum. İmar barışını açarak da bu kanıtlanmıştır. Kaçak kat satarsınız, medyayı satın alırsınız, askerliği satarsınız, bütçeyi böyle böyle denk getirmeye çalışırsınız. Keşke 15 Temmuz’da olmasaydı ancak bunun olma sebebi de onlardır. Her yıl biz bu kutuplaşmayı böyle mi devam ettireceğiz? Bunlar bu orduya nasıl sızdı dendiğinde buralara bu imkanlar nasıl sunuldu dendiğinde siz FETÖ’cü müsünüz dendi. Trump bile beşlik çakıyor diyor ki en iyi sen yönetiyorsun çünkü benim gibi yönetiyorsun.  Bunun açılımı budur. Bu tespitlerin çok iyi anlaşılması gereklidir” açıklamasında bulundu.

MİLYONLARA YÖN VEREN SİYASETÇİLERİN SÖZLERİNİN ARKASINDA DURMASI GEREKLİDİR
“Öz eleştiri yapmamız gerekli” diyen Engin, “Maalesef bizim toplumumuzda bilmiyorum ve yanlış yaptım diyemiyoruz. Onlarca seçim yaptık. Hadi birinde ikisinde beceremedik artık sekizde dokuzda hata yapmamamız gerekliydi. Bu bir eleştiridir. Çıkıp özür dilenmesi gerekli kamuoyundan. Ancak o arkadaşımız şu arkadaşımız suçlu aranıyor. Çıkıp eksik yaptık denmeli. Hatayı başkasında aramamalıyız. Hele milyonlara yön veren siyasetçilerin sözlerinin arkasında durması gereklidir. Demokraside başka çare yok Burada topluma bir şey vaat ediliyor ve yerine getirilemiyorsa ya da açıklama yapılmalı ya da bu görev bırakılmalıdır. Toplumun aydınlatan daha geniş bakıp daha sabırlı olmamız gerekli. Rapor hazırlattırıyoruz. Yüzlerce binlerce seçim bölgesi 50 milyon seçmen var. Bunun analizi çıkacak ve kamuoyuna sunulacaktır” dedi.

İMZA VERDİN VERMEDİN DİYE YAN GÖZLE BAKANIN CHP’LİLİĞİNDEN ŞÜPHE DUYARIM!
Kurultay için zamana ihtiyaç olduğunu vurgulayan Engin, “Biraz sabırlı olmaya ihtiyaç var. Ancak aylarca tartışacak zamanımız yok. Eksikleri çözüp görüp yola devam edeceğiz.  Empati yapmamız gerekli, zaten demokrasi bir empati kültürüdür. Fikirler farklı olacak ki değerli olabilsin. Herkes aynı düşünürse sağlıklı bir fikir çıkmaz. Bende sürekli neden diye soruyorum, eleştiriyorum. Acaba bugün seçim sonrası partiyi böyle bir seçime, kurultaya götürmek ne kadar sağlıklıdır? Geleceğe yönelik ne olur bilemiyorum. Yakında yine hep birlikte olacağız. Bu sadece diğerleriyle aramızda ki ufak bir fark. Kimseye imza verdin vermedin diye yan gözle bakanın CHP’liliğinden şüphe duyarım. Zamanlama eksik, benimde eleştireceğim mücadele edeceğim şeyler var ancak şu an bu kurultayın yapılması partinin hayrına değildir. Ne gibi zararları olur? Tüzük kurultayına katıldım. Orada inanın saatlerce tartışılıyor. Bu tüzük de aceleyle yapıldı, hiçbir şey ifade etmedi. Yapmak için yapılmadı. Yazdığımız program bile Deniz Baykal döneminden kalma. 10-15 sene öncesinden. İnternet bile bu kadar yaygın değildi ancak günümüzde halen o kullanılıyor. Şu an ki olaylar yokken yazıldı. Bizim geniş bir zamanda parti programımızı değiştirmemiz gerekli. Muharrem İnce’nin söylediği en önemli şey olabilir bu konu.  Hızlı bir tüzük programı yapmamız lazım seçim sonrasında. Parti meclisi 60 kişiydi. Değişsin dedik 8 yıldır hala değişmedi. İl başkanına bile sormadılar. Eksiklikler var ama bu var diye AKP’nin tam da istediği dönemde bununla uğraşamayız” diye konuştu.

ZİHNİYET DEVRİMİ OLMALI!
Engin, “Yüzlerce parti kendi içinde sağlıklı tartışamadığı için kapatıldı. Bunun partiye bir zararı yok aksine besler sağlıklı bir tartışma. Biz gizli şeyler yapıp söylemiyoruz. Vatandaşın duymaması gereken hiçbir şey konuşmuyoruz. Hiç değilse il başkanına fikir sorulsun istiyor vatandaşlarımız. Bunları eksik yaptık yapıldı diye söylüyorum. Bunlar aile içi meselesi ama 15 milyon bir aileyiz biz. Elbet mahrem şeyler de var. Onları tenzih ediyorum.  Bizim yerel seçimden sonra önce bir program kurultayı gerekli 15 yıl önce bambaşka bir dünya vardı. Dünya çok farklı bir yere gidiyor biz halen üyelerin haklarını bile tartışamıyoruz. Öncelikle bir zihniyet devrimi olmalı. Yeni şeyler söylenmeli birçok alanda. Benden iyisi gelmesin değil benden iyisini bulmalıyız diye düşünülmeli. Gelişme de böyle olur. Tayyip Erdoğan’ın yaptığı çok doğrudur bu ülkede. Hep vasat adamlarla çalışmıştır bu ülkede. Bu sürdürülebilir bir şey değil. Becerikli vizyon sahibi değerleri olan insanları toplayıp çoğaltmamız gerekli. Yetmediği nereden belli aldığımız oylardan belli” dedi.

BAŞARI ÖYKÜSÜ OLAN İNSANLARIN BELEDİYE BAŞKANI OLMASI GEREKLİDİR
Yerel seçimlerde aday belirleme yönteminin ön seçim olması gerektiğini söyleyen Engin, “Ön seçim yapılmalıdır dedim. Bu kararı ben değil parti genel merkezi karar veriyor. CHP isterse ön seçim yapabilir. Benim şahsi fikrim aday belirlenmenin ön seçimle yapılması daha sağlıklıdır. Ön seçimle çıkan arkadaşlarımız da daha öncesinde hiçbir zafiyet görülmemiştir. Çalışkan vizyonlu kişiler olmuşlardır her zaman. İnsan çalıştırmayı bile insanlardır bunun böyle olması gereklidir. Bir başarı öyküsü olan insanların belediye başkanı olması gereklidir” diye konuştu.

BEN GEREKLİ İMZANIN TOPLANABİLECEĞİNE İNANMIYORUM
İmza hareketinin başarısızlıkla sonuçlanacağını belirten Engin, “Şimdi şunu ifade etmeliyiz İnce bizim temelden ve tabandan gelen değerli bir partilimiz. İkisine de bu iyi bu kötü dememiz partimize zarar verecektir. Muharrem İnce asla başkanımıza rakip olmam karşısına çıkmam ben vefasız bir insan değilim dedi. Bu çok önemli bir şeydir. Benim bildiğim Muharrem Bey çok vefalı bir insan bu sebeple sözünde durması gerektiğine inanıyorum. Bin 200 imza toplansa bile öyle bir şeye gerek yoktu. Ya da tek karar vermemeliydi. Bugünün koşullarında seçmene hoş görünmek için söylenmiş demek ki bu sözler. Bugün öyle yarın böyle konuşmamaya ihtiyacımız var. Bu şahsi bir şey değil yanlış anlaşılmasın. Milyonları ilgilendiren bir meseledir. Siyaset bir ülkenin geleceğini belirler. Her şeye rağmen CHP Türkiye’nin en demokrat partisidir. Ben gerekli imzanın toplanabileceğine inanmıyorum. İmza toplanırsa tabi ki kurultay toplanacak. Bu da en az 45 gün sonra olacak ve hem araya çok uzun bir zaman girecek hem de seçimlere çok az kalacak”  dedi.

BELKİ YENİ BİR LİDER ÇIKACAK, NİYE PARTİYE BU FIRSATI TANIMIYORUZ?
Engin sözlerini şöyle sürdürdü: Ben bu durumu partinin lehine görmüyorum. Yerel seçimden 8-9 ay sonra zaten kurultay yapılacak. Olağanüstü hale gerek yoktu zaten. Belki de bu sırada yeni bir lider çıkacaktı… Biz bu fırsatı partiye niçin tanımıyoruz ki? Sadece Muharrem Bey’e ipotek koyuyoruz. Genel başkanımız 8 yıldır belli başarılara imza attı hakkını da yemeyelim. Muharrem İnce aday olabildiyse Kılıçdaroğlu’nun iyi niyetindendir. Elbette eksiklikler var ancak bunlar da olağanüstü koşullarda değil olağan akışında konuşulmalıdır. AKP İzmir’de sürekli oylarını düşürdü. Bunu baz alırsak Binali Bey oylarını bir hayli düşürdü yüzde 28 oy alarak. Biz yeniden toplanıp geleceğe umutla bakacağız. Gerçekten kıt kanaat bir şekilde geçinirken bunları konuşmalıyız. İnce ve Kılıçdaroğlu yine meydanlara kol kola çıkacak. Herkes genel başkan olacak diye bir şey yok. Buna parti karar verecek. Her yardım eden milletvekili olacak diye bir şey de yok. Türkiye yine seçime giderken yine bir tarafta AKP ve CHP olacak. Ben yine büyükşehirleri kazanacağını düşünüyorum CHP’nin. Biz artık diğer bölgelerde hedeflerimizi yükseltiyoruz. Yerel seçimde de yine AKP-CHP yarışı halinde geçecek. CHP oylarını bir hayli arttıracak” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 GAZİEMİR ÇARŞI
 18 Temmuz 2018 Çarşamba 21:47
Tıpış! tıpış! kurultay o la cak tır....
 partili
 18 Temmuz 2018 Çarşamba 17:23
Yerel seçimlerde CHP de en yanlış aday belirleme sistemi ön seçimdir çünkü malesef üye birilerinin rızasıü, hatrı ile üye yapılıyor. Ağalar babalar istediğini yaptırıyor sonra sandıktan çıkan isim halkın önüne çıkıyor ve fiyasko. İyi bir araştırma yapılmalı halk kimi ister kimler bu işi yapabilir ve birden çok kriter olmalı.
 Kesin olur
 18 Temmuz 2018 Çarşamba 17:08
Kurultay kesin olur. Sayı artıyor.
 
 18 Temmuz 2018 Çarşamba 17:03
Ön seçim çözüm değil daha önceleri ön seçimlerin nasıl yapıldığını gördük .önseçim parası olan içindir .kimse bileğiyle bakmıyor parayı veren düdüğünü çalıyor .
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz