MENÜ
İzmir 12°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP'li Yiğit'ten Bakan Çelik'e 'yaşa takılanlar'ı sordu
Politika
27 Temmuz 2015 Pazartesi 11:33

CHP'li Yiğit'ten Bakan Çelik'e 'yaşa takılanlar'ı sordu

1999’dan beri çözülemeyen ve hemen her dönemde çözüm konusunda arayışlara konu emeklilik için yaş haddini bekleyenlerin mağduriyetleri TBMM gündemine taşındı.
CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit tarafından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk ÇELİK tarafından yazılı olarak yanıtlanması istenen önergede, daha önce defalarca çözüleceği belirtilen ve çoğu zaman bir seçim vaadi olarak kalan konuyla ilgili olarak hükümetin yaklaşımının ne olduğu ve çalışmaların hangi aşamada bulunduğu sorgulandı.
 
 Emeklilikte yaşa takılanlar konusu ülkemizde yıllardır çözülemeyen en önemli gündem maddelerinden biridir. Prim günü ve sigortalılık süresiyle emekliliği hak eden ancak 1999 yılında çıkartılan düzenlemeyle emeklilik yaşı 3 ila 17 yıl arasında uzayanların mağduriyetine bugüne kadar çözüm bulunamamıştır. Bir gecede emeklilik hakları ellerinden alınan ve emekli olmak için yaşı beklemek zorunda kalanlar, belirli bir yaşın üzerinde oldukları için yeni bir iş bulmakta da zorlanmış, ekonomik mağduriyetin yanı sıra sigorta güvencesinden de yoksun bırakılmışlardır.
 
Konu hükümet nezdinde sürekli gündemde tutulmuş, hemen her yıl konuyla ilgili yasal düzenleme hazırlığı içinde olunduğu dile getirilmiş ancak bugüne kadar somut bir adım atılmamıştır. İçinde bulunduğumuz dönemde de, bu konuda bir hazırlık yapıldığı ve daha düşük emekli aylığı bağlamak şartıyla isteyeni emekli etme formülü üzerinde durulduğu basında ve internet sitelerinde yer almıştır. Bu durum Anayasa’nın sosyal hukuk devleti ilkesine de aykırıdır. Bu bağlamda;
 
1)         Ülkemizde halen prim günü ve sigortalılık süresi dolduğu halde yaşı beklediği için emekli olamayanların sayısı ne kadardır? Resmi olmamakla beraber 100 binin üzerinde olduğu bilinen bu kişilerin emekli edilmesinin doğuracağı mali yük ne kadardır?
 
2)         1999 yılında çıkartılan yasanın geriye doğru yürürlüğünün olması ve emeklilik yaşının kimileri için 3, kimileri için 17 yıl uzaması, Anayasanın eşitlik ilkesiyle bağdaşmakta mıdır?
 
3)         Hemen her yıl gündemde olan, hazırlık yapıldığı söylem ve iddialarıyla yaşa takılanları bir umutlandırıp bir hayal kırıklığına uğratan bu sorunun kalıcı olarak çözüme ulaştırılması konusunda halen bakanlığınızda bir çalışma yapılmakta mıdır? Bu konuda bir takvim öngörülmekte midir?
 
4)         Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir çalışma yapıldığı ve bu çalışmanın içerik olarak emekli olmasına 2 yıl ve daha az süre kalanları kapsayacağı, maaşlarında yüzde 7 – 11 oranında kesinti yapılmasını kabul edenlerin emekli edileceği iddiaları ne kadar doğrudur? Bu çözüm, emeklilik için prim ve gün sayısını tamamlayanların elde ettikleri hakkın gaspı anlamına gelmemekte midir?
 
5)         Hem prim ödeme gün sayısı hem de sigortalılık süresini doldurmuş olan ama son şart olan yaş şartını yerine getiremeyenlere bir kez olmak üzere emeklilik hakkı tanınmasına yönelik kalıcı bir çözüm konusunda neden bir adım atılmamaktadır?
 

  Haberin Videosu

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz