MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
DTO’da ekonomiye bilimsel bakış
Ekonomi
30 Haziran 2015 Salı 16:22

DTO’da ekonomiye bilimsel bakış

DTO İzmir Şubesi, Piri Reis Üniversitesi’ni ağırladı. Üniversite rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan ve ekonomide duayen hocalar Prof. Dr. Taner Berksoy ile Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu’nun konuşmacı olduğu panelde yeni kurulacak hükümetin yürütmesi gereken ekonomi politikasından denizcilik sektörüne kadar birçok konu masaya yatırıldı. Panelde konuşan Berksoy, yeni kurulacak hükümetin ülkedeki risk ortamını dindirmesi gerektiğini söylerken, “Bu koalisyon geldiği sürece ömrü tahminim iki sene olacak böyle bir hükümet de ekonomide bir şey çözemez” dedi.
Onur DENİZ / EGEDESONSÖZ - İMEAK Deniz Ticaret Odası(DTO) İzmir Şubesi, geride bıraktığımız 7 Haziran genel seçimleri sonrası yürütülmesi gereken faaliyetler, yeni ekonomik faaliyetleri konu alan bir panel gerçekleştirdi.  



DTO İzmir Şubesi Haziran ayı meclisi öncesi gerçekleştirilen panele yoğun katılım sağlanırken, Piri Reis Üniversitesi(PRÜ) Rektörü  Prof. Dr. Oral Erdoğan, PRÜ Sosyal Bilimler Enstitü müdürü Prof. Dr. Taner Berksoy, PRÜ İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi Ekonomi ve Finans Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Toplantıda Türkiye ekonomisinden denizciliğe kadar birçok konu masaya yatırıldı.



YUNANİSTAN’IN EURO’DAN ÇIKMASI OLUMLU ETKİLER
Panelde ilk olarak Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu sunumunu yaptı. Dünya ekonomisinden notlar açıklayan Aslanoğlu, Amerikan ekonomisinin kriz öncesi durumuna geri döndüğü  ve hızlı büyüdüğünü söylerken Amerika’nın aksine çok yavaş büyüyen bir Avrupa olduğunu ifade etti. Aslanoğlu, yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle önemli bir yol ayrımında olan Yunanistan’ın durumunu değerlendirdi. Aslanoğlu, “Yunanistan  meselesi ciddi bir konu . yun ve ab çok farklı noktalardalar. Avrupa, Yunanistan’ın kemer sıkıp borcunu ödemelisin diyor, Yunanistan ise bize biraz daha zaman tanıyın, yapılandıralım ödeyelim diyor. Bu anlamda ciddi bir anlaşmazlık var ve görülüyor ki elinde sonunda Yunanistan’ın Euro’dan çıkması ve belki de diğer ülkeler için de muhtemel.  Bu AB’nin gelişmesi için önemli bir adım olur. Bu hamle ilk seferde Avrupa için, Yunanistan için, bizim ihracatımız için bir sorun yaratsa da; 3 sene sonrası için ciddi bir rahatlama yaratacaktır” diye konuştu.



YENİ HÜKÜMETİN RİSK ORTAMINI DÜŞÜRMESİ LAZIM
Türkiye ekonomisinin mevcut durumunu değerlendiren  Prof. Dr. Taner Berksoy, yeni hükümetin ülke ekonomisi ile ilgili öncelikle risk yönetimini sağlaması gerektiğini söyledi. Berksoy, “ Türkiye’de bir büyüyememe sorunu var. Bu sorun Türkiye’de de aynı şekilde yaşanıyor.  Krizden sonraki dönem kırılganlığı artmış bir Türkiye ekonomisi var. Yani Türkiye ekonomisi dıştan bakıldığında dik gibi görünse de tek bir darbeyle yıkılabilecek düzeyde. Türkiye şu an sadece konjonktürü konuşuyor, günü konuşuyor. İlerisi için bir çalışmamız yok. Türkiye ekonomisinin ilerlemesi için öncelik ekonomiyi düzgün tutacaksınız Biz kendi içerisinde alenen risk üretebiliyoruz. Bir başbakan çıkıyor basının karşısında merkez bankası müdürünü azarlıyor. Bunun sonucunda  para çıkışı yaşanıyor.  Seçimden sonra kırılgan bir koalisyon kurulacak. Bu koalisyon geldiği sürece ömrü tahminim iki sene olacak böyle bir hükümet de ekonomide bir şey çözemez. Burada yapılması gereken, hükümet kurulması sırasında yaşanan bu risk ortamının bir an önce dindirilmesi lazım. Ekonomi açısından öncelikli yapılması gereken budur” şeklinde konuştu.



GEMİ PİYASASINDA KONTROLSÜZ BÜYÜME VAR
Son olarak konuşmasını yapan PRÜ Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, Türkiye’nin denizcilik sektörüne ilişkin gelinen noktayı rakamlarla anlattı. Erdoğan, konuşmasında denizcilik için gerekli yatırımların ve kalkınmanın sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Erdoğan ayrıca önümüzdeki 10-15 sene içerisinde denizcilik sektöründe çok önemli gelişmeler yaşanacağını,  bundan 10 yıl sonra çok az bir kadro ile gemiler yürütülebileceğini söyledi.  Piyasa ile ilgili Erdoğan, “Şu an gemi piyasasında kontrolsüz bir büyüme var. ülke genelinde gemi üretimi artıyor fakat, gemilere yönelik talep azalıyor” dedi.
 
 
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz