MENÜ
İzmir 20°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bana tuhaf gelmiyor, biliyorum!
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
9 Temmuz 2023 Pazar

Bana tuhaf gelmiyor, biliyorum!

Haber şöyle; “Ödemiş, Tire, Bayındır, Beydağ ve Kiraz’da yaşanan fırtına, sağanak yağmurlar ve ceviz büyüklüğündeki dolu yağışları araçlara, tarım arazilerine büyük zarar verdi”.

EVET YAZ MEVSİMİN ORTASINDA!

Bir de “İzmir'in Dikili ilçesinde hızı saatte 65 kilometreyi bulan fırtına, daha sonra denizin ortasında hortuma dönüştü. Bazı tekneler battı, bazıları parçalandı, sahillerde denize giren, güneşlenen insanlar ne yapacaklarını bilemediler”.

Videoları bana izletenlerin şaşkınlığı yüzlerinden okunuyordu.

Ancak bana tuhaf gelmiyor artık.

Çünkü 40 yıllık gazetecilik hayatımın 24 yılını çevre yazıları yazıp, TV ve radyo programları yaptığım için olacakları biliyorum.

VE BUNLAR DAHA BİR ŞEY DEĞİL. Belki de yüzlerce kez yazdım, anlattım.

Hatta küresel ısınma yani dünyanın aşırı ısınması, daha anlaşılır haliyle iklim krizinin nedenlerini, zararlarını ve alınması gereken önlemleri içeren bir kitabım ‘Küresel Isınma Masal Değildir’ çok yakında yayınlanacak.

Verimli toprakları ile ünlü Ödemiş, Tire, Bayındır, Beydağ, Kiraz ve Dikili de yaşananları öğrenince Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Örgütü’nün (IPCC) 2013 yılında yayınladığı uyarı dolu raporu aklıma geldi.

O RAPORDA YAYINLANANLAR BİR, BİR GERÇEĞE DÖNÜŞMEYE BAŞLADI.

Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada. İtalya’da milyonlarca ev yağmur suları altında kaldı. Şu sıralar İspanya’da yaşanıyor. Sağanak yağmur felaketleri bir, bir ülkeleri dolaşıyor.   

2013 yılındaki o raporun en çarpıcı tarafı şurasıydı. Dünyanın değişik ülkelerinden 257 bilim insanının görev aldığı ve acil önlemler başlığı altında hükümetlere gönderilen raporda “Küresel Isınma çok ciddi boyutlara ulaştı. Yağmur yağışlarının yoğun olduğu bölgelerinde çok daha yağışlarla büyük felaketler yaşanabilir, dünyanın kurak bölgelerinde ise çok aşırı kuraklıklar yaşanıp bitki ve yaban hayatının nesli tükenme noktasına gelebilir. Her ülkenin acilen karbon salınımını düşürmesi gerekir” uyarısı vardı.

Bu çok önemli konuyu en az 15-20 yazıp, hazırladığım programlarda gündeme getirmiştim.

Ülke yönetenleri dahil milyonlarca insanın dikkate almadığı ve adeta masal gibi dinlemesi üzerine kitabımın adını da ‘KÜRESEL ISINMA, MASAL DEĞİLDİR’ koydum.

KARBONDİOKSİT SALINIMI AZALTILMAZSA!

Eğer bu doğal felaketleri önlemek istiyorsanız. Önce ülkelerin sonra büyük sanayi kuruluşları ve her bir insanın KARBON AYAK İZİNİ AZALTMASI gerekiyor.

Bununla ilgili broşürler dağıtıyorum, okullarda söyleşiler düzenliyorum, konferanslara davet ediliyorum.

Karbon ayak izini küçültmek isteyenler internetten (Google) adımı soyadımı yazıp broşürlerime ulaşabilirler. Veya [email protected] adresimden isteyebilirsiniz.

İnsanoğlunun felakete sürüklediği gezegenimiz dünyayı aşırı ısınmadan (Küresel Isınma) kurtarmamız gerekiyor. Başta ülkeler ve tüm insanlar bu mücadeleyi vermek zo-run-dayız.

BAŞKA DÜNYA YOK…

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz