MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Baykal’a da 'yurtdışında parası var' demişlerdi…
Mehmet KARABEL
YAZARLAR
5 Aralık 2017 Salı

Baykal’a da 'yurtdışında parası var' demişlerdi…

Bilir misiniz ki…

Bizim memlekette sık sık dile getirilen…

“Kaderin Garip Cilvesi” tanımına…

Başka hiçbir yabancı dilde rastlayamazsınız…

Kenarından köşesinden bu tanıma yaklaşanı vardır ama…

“Kaderin Garip Cilvesi”ni sadece biz seslendiririz…

Okuyacağınız yaşanmış öykü…

Tam da bu tanıma uygundur…

***

Hep birlikte yakından takip ediyoruz…

Şu sıralarda…

Siyaset toz-duman…

Chp Lideri Kılıçdaroğlu, İngiltere’nin burnunun dibindeki “Man Adası” ile Türkiye arasındaki para hareketini banka dekontlarını göstererek açıkladı… Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yakınlarının “Man Adası”nda kurulan şirkete para gönderdiklerini öne sürüyordu… Erdoğan da bu belgelerin asılsız olduğunu iddia etti; Kılıçdaroğlu’nu ispata davet etti… Hatta bi’adım ileri gitti; “Kanıtlarsa Cumhurbaşkanlığını bırakırım" dedi… Tartışma hala bu ülkenin en sıcak gündemi…

***

Merak ettim… Cumhuriyet Tarihi’nde buna benzer bir olay var mıydı acaba… CHP’de beş dönem milletvekilliği yapan hukukçu-yazar İzmir eski Milletvekili Kemal Anadol’a sordum… Kemal Bey, siyasi kimliği ile edebi kimliğini birlikte sürdüren bir vekildir… 10 kitap yazdı bugüne kadar… CHP Tarihi’nin en uzun soluklu Grup Başkanvekilidir… Tam sekiz yıl… O rekor hala kırılamadı… Bülent Ecevit, Erdal İnönü ve Deniz Baykal gbi liderlerle çalıştı… Özetle, yürüyen “siyasi tarih” gibidir… Kemal Anadol, “Kaderin garip cilvesi…” diyerek söze başladı; az bilinen, hatta unutulmuş, üstünden 13 yıl geçmiş bir olayı hatırlattı…

***

“Yıl; 2004… Mart ayının başlarında esrarengiz bir belge elden ele dolaşmaya başladı… Yaklaşan CHP Kurultayında Baykal'ı devirmeye hazırlanan muhalifler bu belgeyi örgütlerde dolaşıma sokmuşlardı bile... CHP karşıtı yandaş basın organları da hevesle duruma müdahil olmuşlardı… Her gün bu belgeden söz açan haber ve yorumlara tanık olunuyordu…”

Dayanamadım sordum; “Neydi bu belge?”

Anadol, 13 yıl öncesine döndü…

“Rapora göre Deniz Baykal ve kızı Aslı Baykal'ın İsviçre Bankalarında gizli hesabı vardı… Bankanın ve gizli hesabın adı da veriliyordu: Zurich Credit Suisse Bank'ta ENİGMA adlı hesap… Bu hesaba Aslı Baykal adına yedi milyon dolar yatırıldığı, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan'ın kardeşi Tacit Özkan'ın bu hesaba para gönderdiği, bu bilgilerin telefon dinlemeleriyle ortaya çıkacağı ileri sürülüyordu… Parti içi muhalifler bu raporun (Baykal'ın sonu) olacağını seslendiriyorlardı…”

Peki, Baykal ne yaptı bu durumda? Bu iddialar gerçekten CHP’nin ve Baykal’ın sonu anlamına gelmez miydi? Kemal Anadol, tane tane anlatmaya devam etti…

“Baykal, İsviçre'de veya dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir yabancı para hesabı ortaya çıkarsa gereğini yapacağını açıkladı ve bu savları haber yapan gazetelere dava açtı… Ardından, avukatı Şahin Mengü (Manisa eski Milletvekili) Ankara Dördüncü Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada adı geçen şifreli hesabın sözkonusu bankada bulunup bulunmadığının Adalet Bakanlığı aracılığı ile İsviçre'den sorulmasını istedi… Yanıt kısa süre Adalet Bakanlığı Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğüne gönderildi… Yazıda; Zürich Bölge Mahkemesi’nin adı geçen bankanın üç yıllık kayıtlarını incelemesi sonunda, anılan bankada ENİGMA isimli bir hesabın veya Deniz ve Aslı Baykal'a ait herhangi bir hesabın bulunmadığı bildiriliyordu…”

***

Anadol, “Sonra neler oldu?” diye başlayan sorumu beklemeden devam etti:

“Deniz Baykal gazete aleyhine açtığı davayı kazandı… Esrarengiz raporu diline dayayanların sesi bir daha duyulmadı…”

Baykal’a bu kadar yakındınız… Sormadınız mı, “Bu rapor neden bu zamanda ortaya çıktı?” diye… Anadol, “Sordum tabii ki…” diye karşılık verdi ve noktayı koydu:

“Baykal, bu belgenin Irak işgalinden sonra kurulan Pentagon Özel Planlar Bürosu tarafından hazırlanan bir rapor olduğu yolunda duyumlar aldığını söyledi… Bu büro o tarihlerde böylesi raporlarla üzerine tepkiler çeken bir ilginç kuruluştu…”

“Ya bugün? Ne yapılmalı bu son olayda?” Kemal Anadol, gün görmüş bir siyasetçiydi; sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Bence, karşılıklı, hakarete varan polemikler yerine devreye hukuk sokulmalı… Gerçekler bu yolla ortaya çıkarılırsa hem ülkemiz, hem taraflar için hayırlı olur hem de tartışmalardan yorulan insanımız sağlığına kavuşur…”

Bu hikayeden sonra, noktayı Mevlan’dan özlü bir sözle koyalım...

Sonsöz: “Can ararsan can olursun… Av için yemek ararsan yemek olursun… Neyi ararsan o olursun…”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 konuk
 5 Aralık 2017 Salı 21:57
Provokatör Sn. Karabel gene döktürmüş :) Kendisi İzmir'i de İzmirlileri de iyi bilen, tanıyan bir gazeteci olarak dediklerine hemen kimsenin katılmayacağını bile bile yazmış :) Kendisnin gerçek düşüncelerinin bu olmadığını düşünmesek bir daha yazılarına dönüp bakmayacağız! Yazının son sözünü ben yazayım: balık baştan kokar! Günün sorusu, Çağlayan'a 0 50 milyon Avro'yu yedirmeyeceklerine göre, nereye gitti o rüşvetler? Uçan sineği takip edebilen ABD'nin nereye gittiğini bilmediğini mi düşünelim saf saf? Daha yeni başladı gösteri, maalesef devam ettikçe bu ulusun, devletin ne kadar küçük düşürüldüğünü göreceğiz korkarım!
 Zagor
 5 Aralık 2017 Salı 18:21
Yani yazarimiz diyorki, bosuna ugrasmayin.Birakin hersey oldugu gibi kalsin. Yolsuzluklarin, rüsvetin üstü örtülsün. Yoksa birileri sizi ham yapar.Vatandasda kendine verilene razi olsun, konusup durmasin. Oh ne ala Memleket.Medyamiz buysa.....
 Zafer Zafer
 5 Aralık 2017 Salı 17:16
Sn.Anadol, san ki meLmekette hala hukuk kalmış gibi konuşmuş; devreye hukuk sokulsa ne olacak ki? Olacağı şu: Beraat kızım Melahat...
 Ortüşmemiş
 5 Aralık 2017 Salı 15:20
Eski bir olay ile son yaşanan harmanlanmaya çalışılmış ama örtüşmemiş.Her birey ticaret yapabilir ama ticaret yapan çocukların gemilerinde kendi ülkesi yerine başka ülkenin bayrağı varsa, çocukların deniz nakliyat şirketlerinin merkezi kendi ülkesi yerine deniz ticaretinde sicili temiz olmayan ülkelerde ise tek kelime ETİK değildir.Şehitlerimizin kanını temsil eden şanlı Türk Bayrağımız asılı değilse gerisi hikaye.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz