MENÜ
İzmir 17°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
“Doğaya saygı aklın vicdanıdır”
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
17 Ocak 2017 Salı

“Doğaya saygı aklın vicdanıdır”

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün başlığa koyduğum sözünü çok anlamlı ve yol gösterici buluyorum. Sözün aslı  “Tabiata saygı aklın vicdanıdır”. Tabiatın günümüzde kullanıldığı kelime karşılığı doğadır. Bu yazımda çevre ile ilgili 3 önemli konuya değineceğim. Çiğli Belediyesi’nin ilk, orta ve Lise öğrencileri arasında açtığı çevre konulu resim yarışması, Fuar İzmir’de açılacak Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı ve Türkiye çapında nesli tükenme tehlikesi altında olan 45 bitki ve hayvan türünün koruma altına alınmasını yazacağım. Gelecek nesillere karşı sorumluluk hisseden, çevre sorunlarına duyarlı ve bilinçli bir insan yetiştirmek için en başta ailelere, sonra öğretmenlere ve yaşadığı kentin belediyelerine önemli görev düştüğünü sık sık dile getiriyorum. Bu sosyal sorumluluğu önemseyip çalışmalar yürüten kişi, kurum, kuruluş, belediyeleri yazmaktan onur duyuyorum. Atık pil ve atık yağ toplama konusunda da başarılı çalışmalar yürüten Çiğli Belediyesi, bu kez çevre bilincinin artırılması için ilk, orta ve Lise öğrencileri arasında ödüllü resim sergisi açmış.



Binlerce resim arasından 789 adedi değerlendirmeye uygun bulunmuş. İlkokul kategorisinde Rengin Küçükçanakçı, Meldanur Şener, Benan Yeşilyurt, ortaokul kategorisinde Sinem Karkoyan, Meslina Telli, Hatice Nur Koçal, lise kategorisinde ise Sena İlsu Ayhan, Taylan Yöntemer ile Selenay Üzüm ilk üçe girerek ödüle layık görülmüş. Aşağı da bazılarını paylaştığım resimlerde bakın çocuklar nasıl bir çevre özlemi çekiyorlar. 

İzmir’in Akzambak’ı ve 45 tür koruma altında
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, biyolojik çeşitliliğin korunması amacıyla, Türkiye çapında nesli tükenme tehlikesi altında olan 45 bitki ve hayvan türü için eylem planı hazırladı. Afyonkarahisar’da Eber Sarısı, Kahramanmaraş’ta Sümbül, İzmir’de Akzambak, Şanlıurfa’da Çizgili Sırtlan Trabzon’da Dağ Horozu, Gaziantep’te Fırat Kaplumbağası, Samsun’da Samsun Madımağı gibi nesli tükenme tehlikesi altında bulunan 45 bitki ve hayvan türünün kurtarılması için çalışma başlattı. 2017 yılının eylem planında İspir Çıngırağı, Gövrek, Balbaşı Sivri Çayı, Denizli Nakılı Testiotu, Ayaş Çançiçeği, Er Geven, Sığırkuyruğu, Sivas Engereği, Tüllüşah, Koyak Tülübaş, Has Tülübaş, Hatay Dağ Ceylanı, Akbez Geyik Böceği, Marmaris Semenderi, Kafkas Semenderi, Ağrı Kertenkelesi var. 2019 yılı sonuna kadar 100’ün üzerinde türün korunması sağlanacakmış. Dünyamız için önemli çalışmaları alkışlıyorum.

Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar kaçırmayın 
Türkiye tarım ve hayvancılık sektörünün en büyük ve en önemli buluşma noktasıdır bu fuar. 19 Ocak 2017 Perşembe günü açılacak ve 22 Ocak Pazar günü saat 17:00 sona erecek. Tüm dünyadan tarım ve hayvancılık sektör temsilcilerini biraraya getiren fuarın onur konuğu Avrupa Tarım Makina Sanayicileri Derneği Başkanı Richard Markwell ve Kosova Tarım Bakanı Nemli Karsıcı’yı olacak. Tarım makinaları, sera ve ekipmanları, tohum, fide, fidan, gübre, ilaç sanayi, sulama ve plastik sektörü, ambalaj, tarımsal enerji, hayvancılık, hayvancılık ekipmanları, arıcılık sektörü, tarım makinaları, traktör veterinerlik hizmetleri ile daha birçok teknoloji kuruluşu yer alacak. Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlara, Türkiye’de ilk defa düzenlenecek olan toplantı ve panellere katılmalarını öneriyorum.
 
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz