MENÜ
İzmir
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR-İN
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
31 Mayıs 2017 Çarşamba

İZMİR-İN

“Hayal kurabilirsiniz, bu hayali gerçekleştirebilirsiniz. Her şeyin bir fareyle başladığını asla unutmayın .”

                                                                                                            Walt Disney

Bir rüya gördüm…

Rüyamda İzmir’ de Rock Festivali varmış. Metallica 8 yıl aradan sonra geçtiğimiz kış çıkardığı albümünün şarkılarını ve elbette ki Unforgiven ve Nothing Else Matters’ ı Bayraklı Arena’ da (Arena isimi değişmese de olur) canlı canlı söylüyordu. Öyle ki; hem müzik hem de James’in sesi ile İzmir’in Karşıyaka’dan Güzelbahçe’ye kadar bütün sahil şeridindeki binaların camları titriyordu. Durgun İzmir Körfezi’nin suyu bile hareketlenmişti adeta. Ama olsundu, Metallica’ nın konseri vardı. Coşmuştuk bir kere, kopmuştuk bir kere…

Şarkı aralarında İzmir’i çok sevdiklerini söylediler. Özellikle zeytinimize, zeytin yağımıza ve zeytin ağaçlarımıza bayılmışlar. Dünya Tasarım Başkenti yarışması içinde bize şans dilediler. Artık daha sık geleceklermiş İzmir’e. Bir ara öz çekim yaptık ve bende yer çekimine karşı koydum.

Rüya değil mi?

Gördüm işte…

Gezelim- görelim- bakalım- dokunalım- öğrenelim de bu hafta…

10 Haziran’ a kadar Çetin Emeç Sanat Galerisi’nde İzmir’in Suyla Gelen Kültürü isimli sergiyi ziyaret edebilirsiniz.

Ayrıca gazeteci ve çevre yazarı Ahmet Aydın Akansu Çevre ve Yaşam isimli beşinci kişisel fotoğraf sergisini 5 Haziran Dünya Çevre Günü İzmir Sanat Merkezi’ nde açıyor.  Sergi 15 Haziran’ a kadar açık ve tüm doğa- çevre dostlarını bekliyor.  

Ses Deneme 1- 2- 3-

Genco Erkal ve Tülay Günal’ ın “Güneşin Sofrasında Nazım ile Brecht” isimli müzikli gösterileri 31 Mayıs Çarşamba İsmet İnönü Sanat Merkezi’ nde.

31. Uluslararası İzmir Festivali başladı. Festival 1 Haziran – 4 Temmuz tarihleri arasında… Etkinlikleri buradan yazarım.

“Yarına Davet. Nazım Hikmet…” 2 Haziran Cuma akşamı Bostanlı Suat Taşer Tiyatrosu’ nda mezzosoprano Senem Demircioğlu, piyanist İklim Tamkan ve oyuncu Yetkin Dikinciler şiiri ve müziği birleştirerek aramızdan ayrılışının 54. yılında Nazım Hikmet’ i anarak, izleyicilere duygulu anlar yaşatacaklar.

3 Haziran Cumartesi günü İzmir Kültür Park Açıkhava Tiyatrosu’ nda Ahmet Aslan ve Cem Adrian var.

8 Haziran Perşembe günü Michael Jackson ve Whitney Houston başta olmak üzere birçok sanatçının vokalistliğini yapan Della Miles Bostanlı Suat Taşer’ de konser verecek.

Bu konsere bileti olanlar el kaldırsın (ben, ben, ben)

 Ve Perde…

Dünyada en çok oynanan komedi türündeki tiyatro oyunlarından Ahududu, 7 Haziran Çarşamba Bostanlı Suat Taşer Tiyatrosu’ nda, 8 Haziran Perşembe Bornova Açıkhava Tiyatrosu’ nda. Başroldeki oyuncular: Melek Baykal, Suna Keskin ve Nedim Saban.

Bilginize… 

“Salonumuzda Film Başlamak Üzeredir”

2 Haziran Cuma günü korku-gerilim türünde yerli yapım Nefrin, komedi- macera türünde Sahil Güvenlik, Fantastik- macera türünde de Wonder Woman vizyona giriyor.

Fantastik- korku- macera türündeki Mumya filmi için 9 Haziran’ ı bekleyeceğiz.

İyi bir kitap, iyi bir arkadaştır önerisinde bu hafta

Özlem Gürses Tatar’ ın herkesin gün geçtikçe mutsuzlaştığı ve yalnızlaştığı bu dünyada, başarısızlıktan, içimizdeki yetersizlik duygusundan, hata yapma korkusundan, çok isteyip becerememekten, yanlış kararlarımızın ödettiği bedellerden ve kendimizle yüzleşmenin zorluğundan söz eden Bazen Olmaz isimli kitabını tavsiye ediyoruz.

Haberler, haberler, haberler, haberler…

Cannes Film Festivali’ nde Fatih Akın’ ın Solgun isimli filmi Altın Palmiye’ yi alamadı ancak filmin başrol oyuncusu Diane Kruger “ En İyi Kadın Oyuncu” seçildi. Festivaldeki gururumuz Fatih Akın’ ın önümüzdeki yıl Altın Palmiye’ yi de kucaklamasını diliyoruz.

Türk sinemasının en bilinen yönetmenlerinden Yavuz Tuğrul 7 yıl aradan sonra tekrar yönetmen koltuğuna oturdu ve Yol Ayrımı isimli filminin çekimlerine başladı. Başrolde Şener Şen, Çiğdem Selışık Onat, Defne Kayalar, Mert Fırat ve Ruhsar Öcal var.

TRT Filmleri kapsamında çekilen Suda Balık filminin oyuncusu Nurşim Demir Fransa’ da ki Nice Film Festivali Uluslararası Yarışma bölümünde “ En iyi Yardımcı Kadın Oyuncu” ödülünü kazandı.

Efsane gruplarımızdan MFÖ 11 yıl aradan sonra “Kendi Kendine” isimli albümünü çıkardı.

Türkiye İş Bankası bu yıl 10. kez ilk ve ortaokul öğrencileri için “Karneni Göster Kitabını Al” kampanyasıyla bir milyon bilim kitabı dağıtacak. Yani karnenizle beraber en yakın İş Bankası şubesine gidiyorsunuz, karnenizi gösterip kitabınızı alıyorsunuz.

2055 yılında Geleceğin İşleri, Otomasyon, İstihdam ve Verimlilik Raporuna göre  mevcut mesleklerin %60’ı makineleşecekmiş. En az otomasyon % 27 ile eğitimde, en çok otomasyonda %73 ile konaklama ve gıda sektöründe olacakmış.

Geleceğin işleri demişken; Ülkemizde tamamen el işçiliği ile (yani 0 teknoloji ile) üretilen gururumuz parşömen kağıdı sadece Bergama’ da üretiliyor. Parşömenin geçmişi M.Ö. 190’ lara dayanıyor ve üzerindeki yazıların 3 asra kadar ömrü var. Bugün hala özellikle yabancı turistler tarafından daha fazla bilinen parşömeni 11 yıldır kendi el emeği ile üreten büyük usta Macit GÖNLÜGÜR der ki;  parşömen kağıdı ülkemizde hala fazla bilinmiyor ve bunu üreten kişiler olarak sayımız oldukça az. Tamamen kendi emeğimizle biz 20 günde ancak 45 kağıt yapabiliyoruz. Gençlerde meslek olarak bu işi maalesef fazla tercih etmiyor. Ancak elbette meslek olarak tercih edilmesine dayalı şartlarında (yani kazanç elde etmeye dayalı şartların) iyileştirilmesi gerekiyor.

Ancak “İnsanlık var oldukça parşömen yaşayacaktır” diyen Macit Gönlügür’ ün karşısında saygıyla eğiliyorum ve teşekkür ediyorum…

Yaptıkları çalışmaları sosyal medyadan pergamonparchment isimli hesaptan takip edebilirsiniz.

Ve öyle tahmin ediyorum ki Macit Bey bu işi (mesleği) gençlere sevdirecek…   

 Haberleri sunduk, gelişmelerle tekrar karşınızda olacağız. Şimdilik hoşça kalın…

Bir Dost Tavsiyesi

Hafta sonu Bostanlı’ da İro Cafe’ ye gittim, sahipleri Atlas Hanım ve Candemir Bey ile tanıştım. İtiraf ediyorum İro Cafe’ ye de aşık oldum. 25 kişilik iç mekan kapasitesiyle her gün bir etkinlik her gün bir etkinlik…

Her Pazartesi ücretsiz film, belgesel ve kısa film gösterimleri var. Ayrıca tek kişilik gösteriler, söyleşiler, mini tiyatro oyunları, mini konserler ve daha neler neler. Yapmayı istediğiniz ya da hayal ettiğiniz pek çok kültürel etkinlikler için de ilham kaynağı. Kitabıyla giden arkadaşlara ve Avrupa Bisiklet Şampiyonası’nda 800 kilometreyi geçen arkadaşlara kahve ikram ediyorlar.  Şube açmayı düşünmüyorlar ancak daha çok katılımcıyla- ziyaretçiyle beraber daha sesli organizasyonlar yapabilmek adına bir daha büyük bir etkinlik mekanı zamanla yapabiliriz düşüncesindeler.

Ayrıca İro Cafe’ ye gelin, eğer gelemiyorsanız bizin takip edin gibi bir sloganları var.

Ben çok beğendim, size de tavsiye ederim.

Out Köşesi:

Seyahat yazarı, tarihçi, sunucu ve rehber Saffet Emre Tonguç ve Ali Canip Olgunlu’ nun seslendirmesiyle beraber hazırlanmış Piri isimli uygulama da (akıllı telefonlarınıza ücretsiz indirebiliyorsunuz) İstanbul, Edirne, Konya, Kars ve Kapadokya var ancak İzmir yok.

Söz konusu uygulamada şehrin tarihi yerlerini yine söz konusu kişilerin sesli anlatımları eşliğinde dinleyerek geziyorsunuz, öğreniyorsunuz, hissediyorsunuz, dokunuyorsunuz, paylaşıyorsunuz, anlatıyorsunuz, bayılıyorsunuz, hayran kalıyorsunuz, aşık oluyorsunuz, ayrılamıyorsunuz, tekrar geleceğinize söz veriyorsunuz…

Bir dost ve arkadaşları olarak bu uygulamanın İzmir için de uyarlamış halini istiyoruz…

Son olarak!

Zeytinlikler yaşam kaynağıdır ve rant için zeytin ağaçlarına kıyılmasını istemiyoruz. İyi haberleri bekliyoruz.

Çünkü doğa en büyük ve en güzel MİRASTI…

Sizde İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine gönderebilirsiniz

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz