MENÜ
İzmir 12°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İnsanı kendisine yasaklamak
Tayfun MARO
YAZARLAR
20 Mayıs 2021 Perşembe

İnsanı kendisine yasaklamak

Okumuşluğun değeri nedir?

Okudukları insanın hayatını dolaylıyor. Bu dolaylanma sonucu, doğrudanlığı bilgiyle cerh edilen hayatlar muktedirlere altın tepside sunuluyor.

Ve okumuşluğun hikmetinden sual olunmuyor.

İnsan tekini önemsiz kılarak toplumsal alana kapatan bilgi, toplum lehine kişinin kendini feda etmesini öngörüyor. Ne var ki “toplum lehine” dedikleri, toplumu efendilerin iktidar ilişkilerine odaklayan, tabi kılandır.

İnsanı kurumlar ve kurallar arasında kıskıvrak toplumsallaştıran uygarlık aleminde, “‘Ben’ buradayım, varım ve önemliyim.” diyebilen sıradan insan, makbul değildir.

İktidar zümreleri tarafından yönetilmeye muhtaç hale getirilen insan toplulukları,mülkiyet ve piyasaya dayalı tüketim kültüründen beslenerek sosyalleşiyor.

Ve bu sosyalleşme sürecinde ortaya çıkan gelişmeye de “ilerleme” deniyor.

O halde, sormak gerek;

Çağlar boyu gelişme ve ilerleme sonucu insanlığın geldiği yerde, insanın tükeniş emarelerinin bu denli güçlü bir şekilde ortaya çıkışı, ne demek oluyor?

Benim anladığım;yanlış yaşanmış zamanların faturası insanlığın önüne konmuş bulunuyor. Yani uygarlık çöküyor.

İktidarların gölgesinde sosyal gelişme sonucu toplumsal alanda insanın kendisine yabancılaşması, kurum ve kurallar marifetiyle insanın sosyal varlığı ile “Ben” arasına örülen duvarlar, sistem kuran aklın eseridir.

Sistem kuran aklın ürettiği bilgi, uygarlığın dini olan bilimin ayetleri gibidir. O bilgileri okumuş, yazmışinsan, uygarlık cemaatinin mürididir. Kutsal dava ise, tabiata hükmetmektir. Uygarlık kurmak böylece mümkün oldu.

Uygarlığa tutsakvekendisine yasak insana bu formasyon eğitimle veriliyor. Ve kendinde yabancı olarak varlığını sürdüren “Ben”, yaşamın kıyısında tutunabildiği kadar var olabiliyor.

Bu ontolojik sorun, insanın toplumsal esareti sonlanmadıkça zor aşılır.
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz