MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzinsiz SMS ve e-posta göndermenin cezası...
Burak OĞUZ
YAZARLAR
10 Kasım 2014 Pazartesi

İzinsiz SMS ve e-posta göndermenin cezası...

Sabah sabah ya da gecenin bir yarısı telefonun mesaj zili ötmeye başlıyor; hafta sonu olmasının bir önemi yok! ”A markası %50 indirim”, “B markası hediye çeki fırsatını kaçırmayın”, “C markası, hafta sonu keyfini çıkarın, size özel kampanyamızı kaçırmayın”,” D markası uygun fiyatlarla bedava ofis”; kampanyalar, markalar, oteller, bankalar, mesajların ardı arkası kesilmiyor!
Sabah işyerine gidip, kahvenizi yudumluyorsunuz ve tabi hemen e-postalarınızı kontrol etmek için bilgisayarınızı açıyorsunuz; O da ne! Onlarca hatta bazen yüzlerce lüzumsuz mail; ekranınıza düşüyor. İyi de benim iş yapmam, önemli maillerimi okumam ve cevaplandırmam gerekiyor, kimin umurunda; maillerin ardı arkası kesilmiyor! Tek tek silmeye başlıyorsunuz; kibarca da “lütfen beni mail listenizden çıkarır mısınız” diye rica edip mail de gönderiyorsunuz! Ertesi sabah yine aynı mailler sizi bombardımana tutuyor!

Lüzumsuz sms ve e-postalardan
kurtulmak mümkün değil, her gün ortalama 1 saat bunlardan kurtulmak için geçiyor, iş kaybınız cabası. Resmen Çin işkencesi.
5 Kasım 2014 tarihli Resmi Gazete ’de “6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun” yayınlandı. Artık sizden izin alınmadan sms ve e-posta göndermek kolay olmayacak. Cezası 50 bin Lira.

İlgili kanunda elektronik ticarette uyulması gereken kurallar ve karşılığında yaptırımlar açıklanmış. Bizim konumuzu ilgilendiren kısmı ise istenmeyen telefon mesajları ve elektronik postalar.
Kanun’un Madde 6/1. bendinde “Ticari elektronik iletiler, alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilir. Bu onay, yazılı olarak veya her türlü elektronik iletişim araçlarıyla alınabilir.” Denmektedir. 2. Bendinde ise “Esnaf ve tacirlere önceden onay alınmaksızın ticari elektronik iletiler gönderilebilir.” Denilmektedir. Burada kimlerin esnaf ve tacir olduğu nasıl bilinecek? Hangi e-pota adresleri özel, hangileri ticari olarak ayrılacak? Açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Önceden izin almadan gönderim yapılması halinde cezası bin ile 5 bin lira arasında olacak. Şayet bu gönderim aynı anda birden fazla kişiye gönderiliyorsa yani “toplu gönderim” yapılıyorsa ceza, on kat artırılarak 50 bin liraya kadar çıkacak.

Yapılan düzenleme ile alıcının elektronik iletiyi reddetme hakkı da getiriliyor. Hizmet sağlayıcı ret bildiriminin, elektronik iletişim araçlarıyla kolay ve ücretsiz olarak iletilmesini sağlamakla ve gönderdiği iletide buna ilişkin gerekli bilgileri sunmakla yükümlü. Ret talebin ulaşmasını müteakip hizmet sağlayıcı, üç iş günü içinde alıcıya elektronik ileti göndermeyi durdurmak zorunda. Bu kurallara uymayanlara 2 bin ile 15 bin lira ceza kesilecek.

Çağımız elektronik çağı; bilgisayarlar, akıllı telefonlar, internet hayatımızın her alanına girmiş durumda. Teknolojinin nimetlerinden faydalanmak gerekir ama hayatımızı zorlaştırmasına da izin vermemeliyiz.
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz