MENÜ
İzmir
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir ile Eskişehir'i karşılaştırmak komik...
Mehmet KARABEL
YAZARLAR
9 Ağustos 2017 Çarşamba

İzmir ile Eskişehir'i karşılaştırmak komik...

Çok değil, özellikle bir yıldır "akıllıca" yönetilen bir "algı" prim yapmaya başladı...

Siyasi tercihi ne olursa olsun, şu sırada herkes "İzmir-Eskişehir Kıyaslaması" yapıyor...

Üstelik, bilip bilmeden...

Hatta Eskişehir'i hiç görmediği halde...

Doğma büyüme bir İzmirli bile, "Vallahi görenler söylüyor, Eskişehir, İzmir'den daha güzelmiş" demeye başladı...

Bu, sistemli bir çalışmanın ürünüdür...

Kuşkusuz her kentin kendine özgü "zirve yapan" özellikleri vardır... O şehirde yaşayanlar bu "efsane" özelliklerle gurur duyarlar... Siz hiç bir Aydınlı'nın, "Biz Efe'yiz, Balıkesir'e beş basarız" dediğini duydunuz mu?

Kentler arasındaki yarış, olsa olsa "En Yaşanılanılabilinir Şehirler" başlığı altında değerlendirilir...

Kaldı ki...

Kenti kent yapanlar, öncelikle yaşamak için o şehri seçenlerdir... Ören yerleri gibi zenginlikler arkadan gelir... Ancak filmin "esas oğlan"ı yine de belediye başkanıdır..

Peki, o zaman neden İzmirliler'in bir kısmı açık açık "Eskişehir Hayranı" kesiliverdi?

Anlatalım...

Öncelikle "İzmir-Eskişehir Kıyaslaması" yapmak bence yanlış...

Çünkü...

Eskişehir, bozkırın ortasında "tabak" gibi şehir... Döşe tramvayın rayını, son durağı gör! İzmir öyle mi? Dağlar denize dik... Hatay Caddesi'nden Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'na yürüyerek inmeye kalksanız yokuşta-merdivende "tıknefes" olursunuz...

Neymiş, denizi olmayan Eskişehir Porsuk Çayı'na plaj yapmış... Iyi de en çok 30 dakikada İzmir'in Urla, Çeşme, Seferihisar, Karaburun, Mordoğan'da harika plajlar var; niye gitmiyorsun?

Sonra...

Eskişehir ile İzmir'i yönetmek bir mi?

Birinin 14 ilçesi 850 bin nüfusu var; diğerinin 30 ilçede yaşayan 4.5 milyon hemşehrisi...

Eskişehir'in içinden bir Porsuk geçiyor; İzmir'de Körfez'e 30'a yakın dere pislik taşıyor... Bunlar nasıl temizlenir bi'düşünsenize...

Ayrıca...

İzmir'de toplanan çöp'le, Eskişehir'den çıkan günlük evsel atık miktarı aynı mı?

Tabii ki, İzmir'in "şehircilik adına" tonla eksiği var ama...

Bu, "Benim şehrim seninkini döver" mantığı ile hayata geçirilen "Hangi şehir daha güzel?" gibi kısır ve zoraki bir "yarış"ı gerektirmiyor...

Eğer CHP'li başkan Kocaoğlu'nun "yoğurt yeme" stilinden mutlu değilsek, gereğini sandıkta yaparız...

Ama, aynı partinin iki reisini "kent güzelliği" gibi göreceli bir konuda "kantara çıkarmak" ne kadar doğru...

Görüyorum ki...

Bu zoraki "Eskişehir Hayranlığı", korkarım ki, CHP'li olup da Aziz Kocaoğlu'ndan zerre kadar hoşlanmayan bir kesimin icadıdır!

Aksini düşünen "Eskişehir Sevdalısı" Izmirli varsa, bir yıllığına "Bozkır'ın Başkenti"nde yaşamayı denesin... Bir ay dolmadan İzmir'e döner, bununla da kalmaz, bu şehrin kaldırımını öper! Demedi, demeyin...

Sonsöz: "Kuzguna yavrusu Şahin görünse de, başka İzmir yok, kıymetini bilelim..."

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 coşkun
 10 Ağustos 2017 Perşembe 08:35
bu tip bir yazıyı izmir ile istanbul , istanbul ile ankara , ankara ile izmir kıyaslandığında da beklerim. Ayrıca izmir şehircilik anlamında eskişehir ve birçok anadolu kentinden geri kalmış durumdadır. Çorum dahil batısındaki 18 ilde iş gereğiyle bulundum, mardinde de askerlik yaptım mardinin eski mardini izmire şehircilik anlamında ders verir.
 
 9 Ağustos 2017 Çarşamba 22:03
Avrupa şehri mi? :) ülkemizde hiçbir şehir şehircilik olarak Avrupa' nın gelişmiş şehirlerinin yanından bile geçemez. Bizdeki şehirleşme, yapı stoğu bildiğin çöp.
 
 9 Ağustos 2017 Çarşamba 19:26
Eskişehir i beğenenler gidip orada yaşayabilir, kimseyi zorla tutan yok.
 
 9 Ağustos 2017 Çarşamba 17:20
İzmir'in coğrafi konumdan kaynaklanan güzel özellikleri ile ESKİŞEHİR den üstün olması meselesi değildir söz konusu olan. ESKİŞEHİR gibi bir Bozkır şehrinden bile harika bir Avrupa şehri ,bir kültür başkenti meydana çıkarmaktır. Buda YILMAZ Hoca'nın başarısıdır. Şehrin büyük ya da küçük olması bir şey değiştirmez. Büyük şehirlerinde gelir kaynakları daha fazladır.Bir de dağları denize dik olsaydı neler olurdu neler.Btür kıyaslamalar yerine iyi çalışmalar taktir edilmeli..
 Siyaset mi şehircilik mi?
 9 Ağustos 2017 Çarşamba 16:48
Chp İzmir‘e Bayraklı ve Karabağların ilçe olması için yıllar önce teklif vermiş Tbmm arşivlerinde dururken Ak Parti bazı yeni yerleri il ve ilçe olması için kanun teklifi hazırlarken mesleği "Şehir Plancısı" olan Ak Parti il başkanı bu iki ilçenin sınırlarını çizmiş. Hem siyasi parti il başkanı hemde şehir plancısı bundan iyisi can sağlığı.Bu 2 yeni ilçeyi Ak Parti alır ise Konak ve Karşıyaka‘dan alan alınacağı için Chp zayıf kalır büyük 4 ilçe Ak Part‘nin olur.Şehir yaşayanları özelliklede bu iki ilçede yaşayan tüm insanlar parti ayırımı gözetmeksizin ilçe sınırlarına hala tepki gösteriyorlar.Şehir planlamak mı, siyaset mi?
 Kim İzmir‘li?
 9 Ağustos 2017 Çarşamba 16:12
İzmir; toplu ulaşımda ülkede rakibi yok, isteyen araştırabilir. İzmir‘i eleştirmeye başlayanlar aslında bu şehire sürekli çelme atmaya uğraşıp başarılı olmayanların sözcülüğünü yapmaya uğraşıyorlar.Ben İzmir‘den gideceğim diyene İzmir "Aman ben yaptım sen etme demiyor" gitmek isteyene güle güle gelene de hoşgeldiniz.İzmir‘de küçük çocuğu olan Süt Kuzu‘su projesini biliyor, dağıtımdaki görevliler biliyor, bu şehirde yaşayanların çoğu bilmiyor, medya yazmıyor ama geliri bilmem kaç bin dolar olan ülkenin (dünyanın öteki ucundaki) üniversiteleri biliyorüzerinde çalışıyor..Kim İzmir‘li ?
 Kaldırım kıyaslamak !
 9 Ağustos 2017 Çarşamba 15:36
Ankara'ya , Eskişehir' e gitmesek yollar, kaldırımlar süper zannedeceğiz :) fotoğraf yükleme imkanı olsa buraya 2 fotoğraf koyarım bir Allah'ın kulu cevap veremez. Komik olmayın. İzmir' de şehircilik süper diyen yok ancak ufak bir şehirle kıyaslama yapmak komik. Ufak şehirlerin ufak sorunları olur, 2 tramvay yaparsın , 2 kentsel dönüşüm yaparsın şehir süper olur. İstanbul, İzmir, Ankara gibi şehirlerde özellikle İstanbul'da binbir çeşit geçmişten gelen sorunlar var. 20-25 milyon insan buralarda yaşıyorlar. Şehirlerin yıpranma oranı daha yüksek. Öyle 2 günde yapılan kaldırımlar dökülüyor canım diye kendinizi de kandırmayın. IZBAN istasyonları kötü diye buraya defalarca yazdım ancak İZBAN yapılırken belediyenin ekonomik gücü yoktu. Daha hala İZBAN'ın kredi borçları ödeniyor. Metro istasyonları da dünyadaki örneklerine bakılırsa vasat ama her şey paraya bakıyor. Eskişehir'de dandik bir tramvay var. Git sor bakalım Eskişehirli memnun mu ? Sık gelmez , trenler normal tramvay gibi geniş değildir , kapasitesi azdır.
 Komedi !
 9 Ağustos 2017 Çarşamba 13:44
Ne kadar komik insanlar var. Adam İzmir Eskişehir'in tırnağı olamaz demiş. Yahu Eskişehir'e belediye otobüsünü bile İzmir Büyükşehir Belediyesi "hibe" etti. Eskişehir de Fuar İzmir gibi bir kompleks var mı ? Adnan Saygun Sanat Merkezi gibi bir yer var mı ? ihalesi yapılan opera binası gibi bir sanat merkezi var mı ? Doğal yaşam parkı gibi bir park var mı ? Metro var mı ? Havaalanı var mı ? İzmir nasıl bir köy ki Türkiye' nin en büyük havaalanı , fuar alanı , doğal yaşam parkı İzmir' de. En çok arıtma İzmir' de. Bu nasıl köy ? Eskişehir'in Çeşmesi , Alaçatısı var mı ? Tarım, hayvancılık , sanayi alanında Eskişehir İzmir' in yanına dahi yaklaşamaz. İzmir hazineye her yıl 40 milyar üzeri vergi verirken Eskişehir neyi veriyormuş ? :) neyle neyi kıyaslıyoruz?
 
 9 Ağustos 2017 Çarşamba 13:19
Havuz mu temizliyorsun da öyle körfezde hemen yüzeceksin? Körfez temizliği için büyük kanal projesi , arıtma tesisleri yapıldı. Ve son olarak üzerinde uzun yıllardır çalışılan körfeze kanal açma projesinin ÇED raporu durumu da çözüldü. Artık iş ihale aşamasına geldi. Körfez için belediye yıllardır milyarları buraya gömdü ancak yine de vizyonsuz denebiliyor. İnsan hayret ediyor. Körfez temizliği için yapılan ve yapılacak olan projeler örnektir, dünyanın en önemli çevre projelerinden biridir.
 vizyonsuz şehirmiş
 9 Ağustos 2017 Çarşamba 13:15
eh be birader sen gerçekten izmirde mi yaşıyorsun?Avrupa değerlendirme kuruluşları beğenir,istanbuldan izmire göç olur,dereler temizlenir,atık tesislerimde bir numara olur,raylı toplu taşıma projeşeri tavan yapar,her taraf parka dönüştürülür,çiftçiye üreticiye en çok destek olan belediye seçilir,körfez projesinin kimler tarafından engellendiği bellidir,kendi olanaklarıyla hükümete rağmen bunca yatırım başarılır ve biri çıkar aymazca vizyonsuz şehir der.El insaf birader!
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz