MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Köy Köy Ege…
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
9 Haziran 2018 Cumartesi

Köy Köy Ege…

Yakın Kitabevi yine bir Ege kitabını yayımlamış… A. Semra Kadaifçioğlu’nun yazdığı Köy Köy Ege’yi işaretleyerek, notlar alarak okudum.

Önsözünü yazan değerli hocam Dr. Serdar Şahinkaya’nın dediği gibi “36 yazı 45 köy ve yüzlerce fotoğraf ki bir arada okuyucuyu adeta çarpıyor. Hele doğma büyüme İzmirli iseniz, yazılardaki yerlerin (bilgilerin) çoğunu 60’a merdiven dayamışken yeni okuyor, daha doğrusu yeni fark ediyorsanız…”

İzmir’in merkezde olduğu 200 kilometrelik bir yarıçaplı coğrafyada yani EGE’de meğerse ne hazineler varmış. Hazine dediysek, hemencecik dedektör arayışına girmeyin. Şaka tabiî ki…Mitoloji, tarih, arkeoloji, mimarî, tabiat, coğrafya eksenli insan, yapı, yerleşim ve manzara hazinelerinden bahsediyorum. Semra Kadaifçioğlu esasen yaman bir seyyah /gezgin.

Semra Kadaifçioğlu ciddi bir seyahat yazarı. Belki de Evliya Çelebi ile akraba. Bilemiyorum. Türkiye’de çok az insan gezdiği ve gördüğünü böyle içten ve ustaca anlatıyor… Yollar, köyler, çınarlar, zeytinlikler, kahvehaneler, mor tepeli dağlar, pırıltılı koylar, köpüklü dalgalar, keçiler, kuzular, çiçekler, böcekler…

Ve çocuklar, kadınlar yani insanlar. Hem de kızlı erkekli… İnadına dostluk, inadına komşuluk…Karpuz kollu yaz entarilerinden, kesme çiçekli başlıklara, iğne oyalı yazmalara, şalvarlara, kuşaklara, küplere, kazanlara, narlara…

Ve daha neler neler… Tanrıçalar, tanrılar, beyler, paşalar, ırgatlar…Dağ çiçekleri, eşkıyalar, efeler, zeybekler, kızanlar…Konaklar, yalılar, akarsular, dereler, göller, pul pul balıklar…İncirler, üzümler, zeytinler farklı bir ifade ile Ege’yi Ege yapanlar…Şaraplar, şuruplar, narenciyeler…Yosun kokan dalgalar, fısıldaşan taşlar, inci tanesi kumsallar…Tapınaklar, camiler, antik tiyatrolar…

Kütüphaneler, mektepler…“Mutluluk yolu”nun yorgun şimendiferleri… Türkmenler, Rumlar, Boşnaklar, Pomaklar, Arnavutlar, Yörükler, İngilizler, İtalyanlar, Levantenler… Otuz iki kısım tekmili birden Ege, Ege’nin Köyleri.

Okumalı efendim. Sırt çantanızdan, seyahat valizinizden, arabanızdan eksik etmemeli…
Yollara düşmeden yazarın rotalarından birini seçmeli. Bir dahaki sefere diğer rota ve rotaları.
Semra Kadaifçioğlu, aslında Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir. Mesleği ile ilgili çalışırken, bir yandan öykü, gezdiği yerleri paylaşma arzusuyla da gezi yazıları yazmaya başlamış. 2014 yılından itibaren yazma işine ağırlık vermiş. Halen çok sayıda portalde ve yayında gezi yazıları çıkıyor. Kitabı Yakın Kitabevi’nden edinebilirsiniz…

***

ARZU’NUN MUTLULUK REÇETELERİ

“Mutluluğun formülü, gerektiğinde önemsiz şeylerle meşgul olabilmektir” denir ya… Çok inanırım. Bu anlamda profesyonel hayatta çok önemli işlere imza atmış insanların kimilerine “daha önemsiz” gelen işlerle uğraşmalarını alkışlıyorum… İşte size bir örnek…

BAL ’80 mezunu değerli akademisyen arkadaşım Arzu Yorgancıoğlu’nun hoşluklarla dolu kitabı Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri elime yeni geçti. 32 yıldır hastalara şifa sağlayan Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, hobi olarak uzun yıllardır devam eden yemek merakını, eşsiz tariflerle hazırladığı "Arzu'nun Mutluluk Reçeteleri" kitabı ile taçlandırmış.
Kitabın bir de sosyal sorumluluk yönü var. Yorgancıoğlu, "Her tarifimin bir seveni oldu ve tarif için 100 TL bağışladı. Onların aldığı tarif, sayfada onların ismiyle çıktı. Kitapta ilgili sayfalarda yeşil yapraklarda isimleri yer alıyor. Daha kitap çıkmadan 4 üniversiteli kız öğrencimize burs oldu. Satıştan da yazara kalacak payı yine ÇYDD'ne bağışlayacağım ve öğrencilere destek olarak kullanılacak" diyor röportajında…

Kitap tipik bir Dünya Mutfağı örneği. Nezih Öztüre’den imzalısını aldım, daha sonra evlenmek üzere olan yeğenlerden birine kitabı armağan ettim, “ne istersen var bu kitapta, mutfakla mutluluğun alakası var unutma!” dedim. Hele bir evlensinler, kitaptan armağan edeceğim, kendi imzalı kitabımı geri alacağım… (Okudun mu Elif!)

Kitabın arkasında bir reçete var. Tek ilaç var: Sevgi… Kullanım şekli ise; Koşulsuz, Önyargısız…

Kolay bulunabileceğini sandığımız ama piyasada zor bulunan bir ilacı yazmış Arzu…

***

TATİL KAFASI…  Karneler alındı, 18 Haziran’a kadar ben de yazılara ara veriyorum. Gelecek bayramınızı şimdiden kutluyorum…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Zümrüt Duman
 10 Haziran 2018 Pazar 13:38
Sevgi ile yapılan her iş her yol mutluluğa çıkar Yakın kitapevşnden ege köylerini aldım diğer kitabı da hemen alacağım. Bizleri bunlarla buluşturduğunuz için çok teşekkürler
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz