MENÜ
İzmir 12°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ölümcül bir küf türü dünyaya yayılıyor
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
16 Nisan 2019 Salı

Ölümcül bir küf türü dünyaya yayılıyor

Kimse nasıl durduracağımızı bilmiyor… Bu bir siyasi yazı değildir. Antibiyotiğe dirençli mikroplar günümüzde ciddi bir tehdit haline geldi. Şimdi ise mikroplar dışında yeni bir tehditle karşı karşıyayız…

Yalnızca ABD’de her yıl 23 bin kişi antibiyotiğe dirençli mikroplar nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bu mikroplar o kadar hızlı evrim geçiriyor ki mevcut tedaviler onları durdurmak için yeterli değil.

Antibiyotik direnci dendiğinde akla hemen bakteriler gelse de, bundan fazlası var. Günümüzde ilaçlara dirençli küf enfeksiyonları da önemli bir endişe sebebi. Bu bir siyasi yazı değildir.

Küf nedir? Bu sorunun cevabını verelim şimdi. Küfler, gözle görülmeyen mikroorganizmaların alt sınıflarından biri. Tıpkı diğer alt sınıflar olan bakteri ve mayalar gibi yararlı türleri kadar zararlı türleri de bulunuyor…Mesela ben küflü peynirlere bayılırım.

Ama öyle anlaşılıyor ki çok da tehlikeli türleri var bu küflerin. İlaçlara dirençli küf türünün adı Candidaauris. Bu küf küresel ölçekte yayılıyor ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından “acilen önlem alınması gereken tehdit” olarak sınıflandırılıyor. 2009 yılında ilk kez Japonya’da görülen bu tür, ABD, Kolombiya, Hindistan, Güney Kore gibi ülkelere de yayılmış durumda.

Şubat 2019 itibariyle ABD’de teyit edilmiş 587 vaka olduğu biliniyor.

Kimler risk altında? Candidaauris isimli küf, bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişileri tehdit ediyor. Dünyanın farklı bölgelerinde sağlık ocaklarında ve hastanelerde bu hastalığa rastlanmış durumda.

Bu küfün yetkilileri endişelendirme nedeni, mevcut ilaç tedavileri ile önlenemiyor oluşu. CDC’ye göre duvar ve mobilya gibi yüzeylerde haftalarca canlı kalabiliyor. Bu küfün ilaca dirençli türlerinin bulaştığı kişiler, hastalığın tedavi edilemez oluşu nedeniyle kısa bir süre sonra yaşamını yitiriyor.

Ölümcül bu küf nasıl ortaya çıktı?Bazı araştırmacılar bu türlerin tarım ilaçları ve anti-küf tedavi yöntemleri nedeniyle ortaya çıkmış olabileceğini düşünüyor. Bu fikrin nedeni, antibiyotiğe dirençli küf türlerinin dünyanın farklı bölgelerinde benzer zamanlarda ortaya çıkmış olması. Bilim insanları bu küf türlerine bir önlem geliştirene kadar korunmak veya tedavi için yapılabilecek bir şey bulunmuyor.

SlowFood düşüncesi de zaten tarım ilaçları ile mücadeleyi öne çıkarıyor. Tarım ilaçlarının tedavi ederken verdiği zararlara dikkat çekiyor…

Bu bir siyasi yazı değildir.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Cucumber
 19 Nisan 2019 Cuma 01:35
Savulun manav geliyor. Bu zirai bir yazı değildir.
 Lütfü Demircioğlu
 17 Nisan 2019 Çarşamba 19:18
Nedim Bey çok siyasi bir yazı olmuş. Ben anladım. Ne demek istediğinizi. Hedefteki İzmirlilerde anlamışlardır merak etmeyin
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz