MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Şu ‘Kültürpark’ nasıl kurtulur?
Erkan SEVÝNÇ
YAZARLAR
17 Haziran 2020 Çarşamba

Şu ‘Kültürpark’ nasıl kurtulur?

Yine mi Kültürpark?

Evet, yine Kültürpark…

Bıkmadan, defalarca konu yapacağım kentin merkezindeki bu güzel parkı...

Corona nedeniyle mecburen üzerine ölü toprağı serpilmişti...

Ama aybaşında kısıtlamalar tedrici olarak kalkmaya başladı…

Kültürpark’taki üretici pazarı yeniden buluştu bizlerle…

***

Kültürpark İzmir şehir merkezinde 1936 yılından beri hizmet veriyor… Dönemin belediye başkanı Behçet Uz öncülüğünde kurulan Kültürpark, İzmir merkezde gezilecek yerler arasında ve kentin akciğeri…

Atatürk’ün cumhuriyetin ilk yıllarında diğer ülkelerle olan ticari ilişkilerin güçlendirilmesi hedefine hizmet etmesi amacıyla kurulmasını istediği Kültürpark 420 bin metrekare alana yayılıyor... İzmir Enternasyonal Fuarı’na ev sahipliği yapan park, Sovyetler’in Gorki Parkı’ndan esinlenerek yaratıldı…

***

Moskova’daki Gorki Park’ın geçmişi, 1753 yılına uzanıyor… Sovyet Devrimi’nden sonra 1923 yılında parkta fuar da kurulmasına karar verildi. 109 hektar alana yayılan park uzun süre herkesin uğrak alanı oldu. Zamanla ortamın kalitesizleştiği, gençlerin taşkınlıkları ve ileri alkol tüketimi ile halk gelmemeye başladı… Ancak yeni Rusya yönetimi parkı tekrar dizayn ederek, “Parkın yeni halini görmekte yarar var” reklamlarıyla halkla parkı tekrar buluşturmayı başardı… Parkın artık resmi adı, “Gorki Kültür ve Dinlence Parkı” olmuştu…

Çocuklar için oynayabilecekleri uzun bir kumsal, sanatsal yeteneklerini geliştirebilecekleri mekanlar var… Gorki Parkı’ndaki önemli faaliyetlerin başında da spor geliyor... İsteyene her türlü spor olanağı mevcut... Yine her türlü müzik; tango ve vals kursları, gösteriler; istemediğiniz kadar…  Göbek dansı kursu bile var... Eskiden parkta yemek yemeden önce iki kere düşünmek gerekti… Şimdi değişik zevklere hitap eden kafeler ve restoranlar var... Meşhur “Gorki Park Dondurması”nı tatmayan da yok zaten…

***

İzmir’in Kültürparkı’nı ele alan planlar Yüksel Çakmur döneminde yapıldı. Rahmetli Ahmet Piriştina bürokratlarını da alıp Londra’daki Hyde Park’a gitti, Kültürpark’ı yaşayan bir alan olarak tasarladı... Aziz Kocaoğlu döneminde bazı girişimler, yıkımlar ve yeni planlar yapıldı. Ancak bugün SİT nedeniyle ortadan kaldırılamayan holler dışında akla gelen önemli bir değişim yok…

Kültürpark’ı ciddi anlamda Tunç Soyer ele aldı. Planları revize ettirdi, çalışmaları başlattı... Öncelikle derme çatma yerler yıkıldı... Park’ta çeşitli etkinlikler düzenlendi… Üretici pazarı açıldı... Park’a hayat vermeye Corona engel oldu…

***

İşte şimdi zamanı tekrar el atmaya…

Kültür, sanat, spor, müzik, gastronomi, sergiler, atölyeler, müzeler ile dolu dolu yaşayan bir Kültürpark’ı hayata geçirmenin zamanı… “Kültürpark’ın tarihimizin önemli olaylarından ismini alan kapıları elden geçirilmeli…” diyor; naçizane önerilerimi sıralıyorum…

***

Öncelikle park içine Berlin’deki kitap anıtına benzer heykeller dikilmeli... Kenarda köşede kalan Nazım Hikmet heykelinin yeri değişmeli… Yeni heykeller ısmarlanmalı…

Zeki Müren, Nejat Uygur gibi…

Behçet Uz büstü çevresi anmaya uygun halde düzenlenmeli...

Parkı gezenler heykel sanatının güzel örnekleri ile adeta bir açık hava sanat galerisini gezmiş gibi olmalılar…

Kültürpark içine bir “Açıkhava Sineması” acilen açılmalı… Havagazı’ndaki gösterilere benzer sinema filmleri orada da sunulmalı…

Belediyenin olanakları mevcut… Kültürpark içine geniş bir kafe yapılmalı... Eski Menekşe Çay Bahçesi gibi... Hatta adı “Menekşe” bile olabilir... Nasıl Karşıyaka’da “Yasemin” var onun benzeri…

Sivil toplum kuruluşlarının Kültürpark’ın açık ve kapalı alanlarında düzenlemek istedikleri etkinliklere sembolik kiralarla hemen izin vermeli… Kitabından hediyelik eşyasına, gastronomisinden el sanatlarına kadar…

Holler boş kalmamalı… Ticari fuarlar yeni fuar alanında düzenlendiği için burada alışveriş ağırlıklı etkinlikler yapılmalı... 2019 sonunda hollerde düzenlenen Hatay Mutfağı’nı da içeren “Lezzetli Kış Şöleni” ve Mart başında düzenlenen STK ların katıldığı “Kadın Emeği Fuarı”nın ne kadar ilgi gördüğünü hep beraber yaşadık...

Kültürpark’ta, Lunapark yanına ufak da olsa çocukların hoşça vakit geçirecekleri mini bir hayvanat bahçesi yapılmalı… Doğal Yaşam Parkı’na herkes her gün gidemez… Belki küçük bir akvaryum olabilir… Nostaljik tren tekrar hayata geçerse harika olur…

Kültürpark’ta her türlü spor olanağı var. Tenis kortları da var, halı sahalar da… Açıkhava Tiyatrosu ve İzmir Sanat’ta da konserler, tiyatrolar düzenlenmeli… Yazdıklarım da ilk planda eklenirse Kültürpark yaşanır hale gelir…

***

“Kültürpark’a Dokunma Grubu” yine hop oturup, hop kalkacak…

Parkı sadece çiçek böcek gören bu grubun dediklerini kulak arkası yapıp Kültürpark’a dokunalım…

Hemen, şimdi!

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 muhalif 2
 19 Haziran 2020 Cuma 14:39
bence Sn.Sevinç in yazısıda bir şey yok, kültürparkla ilgili bir çok kişinin de katılabileceği fikirlerini yazmış.. bu kimilerinin hoşuna gitmemiş gibi, ancak izmir için doğru diye birşeylerin dayatılması da uygun değil. tarihide belli. Kültürparkın yangın alanından fuar alanına dönüştürülüp, ağaçlandırılması yıllar almış. "esas fuar alanı burası deği" demek biras abesle iştikal.1. iktisat kongresinin İzmirde yapılmasıyla Atatürk izmirin bir fuarlar şehri olmasını istemiş.. bu vasiyette dönemin belediye başkanı Uz tarafından gerçekleştirilmiş,dönemin uluslarası fuar konsepti uygulanmış. yaklaşık 88 yollık bir İEF.geleneği şehrin belleğini oluşturmuş..fuarcılık zamanla değişikliiğe uğramış kısa süreli ticari ihtisas fuarlarına evrilmiş.mevcut alan sergiler için yeterli gelmemeye başlayınca, Sn.Kocağlu döneminde gaziemirdeki daha büyük kapalı alanı olan Fuarİzmiri tek başına" yani belediye yaparak Atatürk ün vasiyetini yerine getirerek, fuar açısından 2. uz olaak, adını tarihe yazmıştır. her ne kadar bazıları svmese bile, karşıyakada ki sahil düzenlemesind yerel yönetimler heykelini yıktı diye kıyameler kopartanlar, kıyı düzenlemesi sonrası o heykel yerine konduğunda da keşke bişeyler deseydiler...
 muhalif
 19 Haziran 2020 Cuma 14:23
kültürpark elden geçirilmeli, bilhassa botaniği..bazı ağaçların durumu kötü, bakımsız, çamlardan çürüyenler var, phonix palöiyelerde sizlere ömür..bilhassa anıt ağaç konumuna gelen ağaçar var..göl-golf-kübana-dağ gibi gazinoarın rölevelerinin çıkarılıp aslına uygun "restorasyonu" iyi bir adım. bu gazinoarın bir kısmı belediyenin grand plazası ile işletilip, eski dönemlerde olduğu gibi vatandaşın düğün yapabileceği yerler de olmalıdır. kültürparkta eski "gül bahçesi" yeri değiştirildikten ssonra, eskisi gibi olamadı maalesef. gül bahçesi gibi, izmirle özdeşleşen "selluka bahçeleri" de oluşturulmalı..izmir sanat yanında yapılan "sürdürülebilir " alan nedir? orası da tekrar düşünülüp değerlendirilmeli..
 Sase
 17 Haziran 2020 Çarşamba 17:36
Aceleniz ne? Allahtan koruma amaçlı imar planı diye bariyerler var, yanlışların engellenebileceği ya da teşhir edilebileceği Araçlar var. Kültürpark’ı “kurda kuşa yem Etmeyeciğiz”!
 Sase
 17 Haziran 2020 Çarşamba 17:36
Aceleniz ne? Allahtan koruma amaçlı imar planı diye bariyerler var, yanlışların engellenebileceği ya da teşhir edilebileceği Araçlar var. Kültürpark’ı “kurda kuşa yem Etmeyeciğiz”!
 M.Sancar MARUFLU
 17 Haziran 2020 Çarşamba 16:09
Ahhhh.Ah... Bunca yıllık Izmir''liyim. Diyen ERKAN SEVİNÇ maalesef sacmalamis... Kulturpark''in Fuar''in tarihçesi bile DOĞRU degil. KEŞKE buzim OKAN YÜKSEL ile birlikte duzenledigimiz Kulturpark& Dr.Behcet Uz & Nazim Hikmet &Zeki MÜREN etkinliklerinden birisine katilip gelseydi de bir seyleri dogru olarak ogrenebilseydi.... Ayrintilara girmiyorum. ÇÜNKÜ gerceklerin disinda bomboş bir yazi yazmış..is olsun diye... herhalde.... Sancar Maruflu
 Gürkan
 17 Haziran 2020 Çarşamba 13:24
Eskişehir'de Sazova Parkı ve Kentpark'ı bilenler bilir. Kentpark'da yapay plaj var; Sazova'da da büyük bir göl ve tabi her iki parkta da yemek yiyebileceğin yerler de var. Her iki park da kültürparktan küçük ancak daha güzel. Buraları gezip, dönüp de kültürparka bakınca, "dokunma" diyen grubun amacı nedir tam olarak anlamadım. Şehir gibi park da dökülüyor: düdük kadar dandik bir havuz, derme çatma kafeler, mimari kimliği olmayan binalar, çağ dışı kalmış bir lunapark, dev holler ... karşımıza çıkıyor. Öncelikle bir-iki yapı hariç holler ve tüm betonarme yapılar kesinlikle kaldırılmalıdır. Sert zemin azaltılmalıdır. Yeni bir yeraltı otoparkı yapılmamalıdır. Havuz kesinlikle büyütülmeli, doğal bir göl gibi yeniden dizayn edilmelidir. Etrafına da büyük ama ahşaptan kafe veya kafeler yapılmalıdır. Hayvanat bahçesi kesin olarak YAPILMAMALIDIR. Kapılar yeniden yapılmalıdır. Koşu ve yürüyüş yolunun eksik kısımları da sert zemin değil, mevcut koşu ve yürüyüş yolu gibi yapılmalıdır. (Koşarken bir anda sert zemine çıkınca ayaklar beton gibi oluyor.) ... yapılacak çok iş var ama ne yazık ki yıllardır çivi çakılamadı. Umarım bu dönem ortak bir proje üzerinde anlaşılır da bir şeyler yapılır diyeceğim ama pek umut yok.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz