MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yeni değil, bir asır önce de İzmir kokuyordu
Mehmet KARABEL
YAZARLAR
8 Eylül 2018 Cumartesi

Yeni değil, bir asır önce de İzmir kokuyordu

Önce İzmir’in belirli bölgelerinde yayıldı sessiz sedasız…

İğrenç bi’şekilde…

Son günlerde ise…

Bütün İzmir’i sardı…

İzmir’in havası resmen “çürük yumurta” kokuyor!

Vatandaş çıldırtan İzmir sıcağında…

Balkona çıkamaz hale geldi…

Bırakın balkon keyfi yapmayı…

Pencereleri açmaya korkuyoruz…

Genzi yakan, midenizi bulandıran bir kokuyu…

“Yarabbi şükür…” diyerek…

İçimize çekiyoruz…

Kimse ne olduğunu bilmiyor…

Ya da…

Biliyor ama kenti bilgilendirmiyor…

Ne Valilik’ten bir açıklama…

Ne Büyükşehir’den bir uyarı…

Sanki bu şehri yönetenler bu şehirde yaşamıyor!

Ya da burunlarında bir “arıza” var!

Bu kentin nüfusu 4.5 milyon dostlar…

Azıcık saygı…

 

***

 

Yıllarca Meles’ten gelen kokuya…

İki nesildir alışmıştık…

O resmen “b…” kokusuydu!

Bu “çürük yumurta” kokusu…

 

***

 

Ben Güzelyalı’da oturuyorum…

Bir buçuk asır önce oralara “Reşadiye” diyorlarmış…

Hikayeye bak…

1930’lu yıllarda İzmir Belediyesi önemli bir görev(!) için…

Kolları sıvıyor…

Görevleri, “Cumhuriyet rejimine uymayan” mahalle isimlerini değiştirmek…

Önce, “Sultan Reşad”ı hatırlattığı için…

Bizim oradan başlıyorlar…

Şimdiki Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin bulunduğu yerde…

Poligon Deresi’nin oluşturduğu bataklıklar…

Özellikle yaz aylarında çok kötü kokuyor…

Hatta sıtma salgını bile yaşıyor o bölge…

İroni yapmayı seven İzmirliler…

Belediye Meclisi üyelerine dayatıyor:

“Madem Reşadiye adını kaldıracaksınız, o zaman buraya (Kokaryalı) diyelim… Çektiğimiz ızdırap hiç olmazsa tarihe geçsin…”

Meclis üyeleri “kara mizah”tan bi’haber…

Hemen kabul ediyorlar…

Artık o bölgenin adı “Kokaryalı” oluyor…

Aradan yıllar geçiyor, belediyede jeton düşüyor…

Ve…

Bu kez “Nazire yapalım bari…” diyorlar…

Bir gecede…

“Kokaryalı” oluyor “Güzelyalı”

İyi mi?

 

 

***

 

Dönelim bugün İzmir’deki iğrenç kokuya…

Kimi, Harmandalı’yı işaret etti; “Çöp dağları kokuyor!” dedi…

Biri kalktı; “Büyükşehir kanalizasyonu Körfez’e akıtıyor” yorumu yaptı…

Bazıları, “Dereler kokuyor” kehanetinde bulundu…

Yarım asırlık üniversitelerimiz bile…

Sus, pus…

Bırakın “bilimsel” bir tahmini…

“Bi’ekip kuralım, koku nereden geliyor, bulalım…” diyen de yok!

 

***

 

İzmir’deki “çürük yumurta” kokusu…

Kent siyasetine de damgasını vurdu…

AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül

İğrenç kokunun önce nedenini açıkladı:

“Çiğli’deki arıtma çamurları ve kanalizasyon altyapısı yetersiz…”

Sonra yardım eli uzattı:

“Aziz Kocaoğlu, eğer bu konuda çözüm üretemiyorsa, (çaresiz kaldık) diyorsa bize gelsin… Sorunun çözümü için ortak hareket edelim... Sıkıntıyı giderelim…”

Finalde de siyaseten uyarı yaptı:

“Pis kokuya rağmen yeni de İzmirli bize oy verir diye düşünenler, cevabını sandıkta alacaktır…”

 

***

 

Ve, dün…

40 küsur yıllık dostum…

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi eski akademisyenlerinden…

Uzun bir süre…

Hayatını vakfettiği üniversitede…

Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü de yapan…

Prof. Dr. Ümit Erdem hoca ile konuştu…

Çarpıcı haberlerin imzası bizim Mehmet İşler

Söyledikleri ibretlik…

Herkes “derin uykudan” uyansın diye…

Minik bölümünü takdim ediyorum…

Siz yine de Mehmet İşler’in haberini okuyun…

Diyor ki Prof. Dr. Ümit Erdem:

 

“Aliağa’daki sanayi kuruluşlarının yarattığı kirlilik kokuya neden oluyor… Kükürtle ilgili gazlar hidrojen sülfüre dönüştüğü zaman nemle kükürt dioksit oluyor… Kuzey rüzgarlarının etkisiyle koku İzmir’e çöküyor… (Büyükşehir buna çözüm bulsun…) diyorlar… Büyükşehir ne yapacak? Gidip fabrikaları mı kapatacak?”

 

Nokta…

 

Sonsöz: “Fark edilemeyen acıları fark ederek yaşamak, kabuk bağlamayan yaralarla yaşamak gibidir… / Zata…”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Ali Demir
 25 Mart 2019 Pazartesi 19:41
60 km mesafeden kokumu gelir izmir merkezde ki Halkapınar da leş gibi kokan dereyi koklasınlar , kokunun kaynağı bulunur
 muhalif
 8 Eylül 2018 Cumartesi 20:47
Aliağa aır sanayi bölgemiz, hani diyoruz ya "üretmemiz lazım" tüketen değil, üreten ekonomi haline gelmeliyiz, Aliağa bölgesinde rafineri ve petro kimya tesisler, demir-çelik, gübre tesisleri var.. buraya hala milyar dolarlık yatırımlar yapılmaya devam ediyor, belediye bir yana çevre şehircilik bakanlığı ile il mdürlüğü ve valilik bu yatırımlara ÇED raporu veriyor.. sonra diyoruz ki "BELEDİYE"ÇED raporunu verenler bu tesislerin koku-kirlilik gibi çevre sorunu yaratmaması için arıtma, filtreleme gibi çevre etkisini azaltacak yatırımları da yapmaları gerekiyor.Belediye ütüne düşen görevi yapıyor, atık su arıtmada TUİK in verilerine göre izmir belediyesi ilk sırada yeralıyor…..
 gürkan
 8 Eylül 2018 Cumartesi 19:53
kokunun Aliağa'dan geldiği falan yok. Halkapınar ve Çiğli' deki arıtmanın orası leş kokuyor. Büyük kanala 700 milyon dolar para harcandı ama aradan daha sadece 16 yıl geçmesine rağmen sisteme ek imalat yapılıyorsa bana kimse geçmiş yönetimin vizyonundan bahsetmesin. Sonuç ortada. Metroyu kafana göre yap, alt yapıyı yarım yamalak yap, kentsel dönüşüm yapma , Kordon' u doldur, gecekondulara göz yum ... bu nasıl iş yapmak?
 Lombak
 8 Eylül 2018 Cumartesi 17:30
Çiğli Atıksu Arıtma Tesis alanında izmir çevre mühendisleri odasının basın açıklamasında değinildiği gibi kimyasal yangın var mı yok mu? Kokunun kaynağı bu yangın mı değil mi?
 Periskop
 8 Eylül 2018 Cumartesi 16:19
Aliağa’daki fabrikalar yıllardır aynı kapasite ile çalışıyor Neden geçen senelerde bu koku olmadı , Koku eğer Aliağa kaynaklı olsa idi İzmir yaz kış kokar şehir olurdu. Bilim adamları ve basın mensupları bari böyle hayati bir konuda takım taraftarı olmasın.
 Gürkan
 8 Eylül 2018 Cumartesi 15:52
Şimdiki yönetimin büyük kanal projesinde direkt bir hatası yok ancak büyük kanal projesindeki eksiklikleri tespit edip en kısa sürede eksikleri gidermesi gerekiyordu. Örneğin bir çöp sorunu, derelerdeki koku sorununu çözmesi gerekiyordu. 20-25 yılda bu işlerin tamamen bitmesi gerekirken bugün hala daha koku sorunu konuşuluyor ise ortada bir yanlış var.
 antikapitalist
 8 Eylül 2018 Cumartesi 15:33
Bu kokunun aliağayla ilgisi yok.Şuan Büyük kanalda ve çiğlide sorun var ve yağmursuyu hatlarına lağım suyu deşarj oluyor.Bu yüzden yağmursuyu ve atık su ayrıştırılmamış ortak yerlerde koku yağmursuyu mazgallarından tüm şehre yayılıyor.
 ibrahim Yüncü
 8 Eylül 2018 Cumartesi 14:04
Mehmet bey,genetik yapımızda mı geleneklerimizde mi bu pislik tutkumuz bilinmez. Bir zamanlar liman- Bayraklı arası leş kokardı. Yeşildere'den gelen kimyasal atıklar reaksiyona girer manda deresi meles çayı kokmayan deremiz yok ki! Rüzgar Alsancağa taşırdı kokuyu... Tariş'in pirina fabrikası da uzun yıllar çamaşırlarımızı bile kokutmuştur. Kokaryalı öyküsü de çok doğrudur... Poligon deresi ya da İnciraltı- Marina arasındaki sığ deniz yer yer balçık halinde koku yayardı çevreye. Güncel kokuya gelince Aliağa'da bir şeyler oluyor ancak nedense bir açıklama yapılmıyor. Bu koku sanki çalar saat ile kurulmuş gibi sabah akşam başlatılan bir reaksiyn sonucu çıkıyor. Sülfür kokusu deniyor eğer doğruysa hepimiz öldük. Bunu mutlaka öğrenmemiz gerek bu kadar mı vatandaşa saygısı yok yetkililerin! Aylardır teşhis de yok- tedavi de... Konuyu gündeme getirdiğiniz için teşekkür ederim.
 Gürkan
 8 Eylül 2018 Cumartesi 12:28
Büyük kanal sistemi yetmiyor ise ki yetmediği açıklandı bunun sorumlusu direkt olarak şimdiki belediye yetkilileri değildir. Büyük kanal sistemi yapılalı kaç yıl oldu ? Böylesine büyük bir proje yapıyorsan artacak nüfusu da hesaplar ona göre proje yaparsın. Belli ki nüfus artışı doğru düzgün hesaplanmamış. Ve bu sistem yapılırken yağmur kanal sistemi de ayrıştırılmamış. Bunun sonucunda da aşırı yağmurlarda ve ara ara büyük kanal sisteminde sorunlar çıkıyor. Şimdiki yönetim yağmur ve evsel atık sistemini yıllardır ayrıştırdığını söylüyor. Baştan yapılması gerekiyordu. Çiğli arıtmaya 4.faz yapılıyor. Baştan yapılması gerekiyordu. Çiğli arıtmada çıkan çamurlar için çamur kurutma tesisi yapıldı. Baştan yapılması gerekiyordu. İş baştan yarım yamalak yapılmış şimdi yama yapılıyor. Zamanında öneri metro hatlarını da kendi kafalarına göre değiştirmişlerdi. Planlanan metro hatları yapılsaydı bugün Narlıdere-Çiğli , Buca-Bornova-otogar metro hatları olacaktı. Halkapınar' da metronun Karşıyaka viyadük ayakları hala daha duruyor. Bu şehirde yıllardır Aziz Kocaoğlu vizyon yok, şu yok, bu yok diye eleştirildi. Kardeşim vizyon metroyu iptal edip İZBAN'ı yapmak mıdır ? Vizyon Konak'a 4 metre yüksekliğe sahip alt geçit yapmak mıdır ? Vizyon kültürparkın içinde ufacık yere hayvanları koymak mıdır? Vizyon kültürparkın içinde uydurma hol yapıp fuar düzenlemek midir ? Vizyon vizyon , neymiş bu vizyon !
 Sagduyu
 8 Eylül 2018 Cumartesi 12:15
Aliaga ve cevresinin nasil sulfur kukur dioksit karisimi gazlardan koku icinde oldugunu bilneyen yoktur herhalde ,bilmeyen varsa Aliaga yakin soyle bir gezinsin. Aliaga urla izmir hatti ruzgar akis hattidir hele hele durgun agir havalarda hafif olarak hareket eden gaz kitleleri kuzeybati akimlari ile direk izmir e gelmeyecekte nereye gidecek? Bu kadar basit bir hava olayini bile algilayamanlarin diplomalarini nerden aldiklarini sorgulamak lazim. Eger koku deniz veya lagim agizlarindan geliyorsa Cevre Bakanligi neden gerekli lagim agizlarindan olcum yapmiyor neden Valilik aciklama yapmiyor. Cunku elde kokunun lagim yada denizden geldigini kanitlayacak hic bir somut veri yok. Ama Aliaga daki sulfur ve kukurt gazlari ispatli yerinde herkesce kolayca gozlemlenebilir. Lutfen yorum yaparken biraz somut bulgularla konusun elinizde hic bir somut bulgu yokken yok lagimdan geliyor yok buyuk kanaldan geliyor gibi gercek disi haberlere malzeme olmayiniz.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz