MENÜ
İzmir 12°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir’de 1 günde 3 araç birden yandı… Uzmandan şoförlere hayati uyarı!
Otomobil
1 Temmuz 2021 Perşembe 09:13

İzmir’de 1 günde 3 araç birden yandı… Uzmandan şoförlere hayati uyarı!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte trafikte kullanılan araçlar bakımlarının düzenli yapılmaması temelinde oluşan arızalar dolayısıyla tutuşuyor. Araçlarda meydana gelebilecek yangınların sebeplerin açıklayan Opel Mercanlar Firması Servis Müdürü Mehmet Uslu, özellikle dur-kalklı trafiklerin yoğun olduğu büyükşehirlerde bu tip olaylarla karşılaşıldığının altını çizdi. Uslu, “Dur-kalk esnasında klima kullanımıyla birlikte debriyaj ve motor sistemi aşırı ısınıyor. Araç bakımsızsa ve bir de kalitesiz yakıt kullanıyorsa yanması bir noktadan sonra kaçınılmaz oluyor” dedi.

Menduha Ceylan/EGEDESONSÖZ- Artan sıcaklıklar trafikte vatandaşların özel araçlarında klima kullanımını arttırdı. 29 Haziran tarihinde aynı saatlerde İzmir’de 3 araç, seyir halindeyken ani bir şekilde alev topuna döndü ve civardaki vatandaşlar endişeye kapıldı.

Opel Mercanlar Firması Servis Müdürü Mehmet Uslu, kavurucu sıcaklıkların yaşanmasıyla birlikte yoğun trafikte meydana gelebilecek araç yangınları hakkında bilgi verdi.

Seyir halindeki araçların yanma tarihlerine bakıldığında bu tip olayların genellikle yaz aylarında yaşandığının altını çizen Uslu, “Kışın bu tip sorunlarla pek karşılaşmıyoruz. Yazın; sıcaklık, klima kullanımı, yoğun dur-kalklı trafik araçlarda bir sorun varsa yanmayı da beraberinde getiriyor. Dikkat ederseniz bu tip sorunlar hep büyükşehirlerde yaşanıyor. Ben Anadolu’nun ücra bir köşesinde arabanın yandığını duymadım… Çünkü oralarda mesafeler kısa. İnsanlar gidebilecekleri yerlere kısa sürelerde varabiliyor ama büyükşehirlerde, şehir içi trafik şehirlerarası mesafe kadar sürebiliyor... Dur-kalk esnasında klima kullanımıyla birlikte debriyaj ve motor sistemi aşırı ısınıyor. Araç bakımsızsa ve bir de kalitesiz yakıt kullanıyorsa yanması bir noktadan sonra kaçınılmaz oluyor” dedi.

Yüksek hava sıcaklarında meydana gelebilecek araç yangınlarının önlenmesi için araç bakımlarının düzenli olarak, uzman servisler tarafından yapılması gerektiğini vurgulayan Uslu, “Sıcaklarda araç uyarı verdiği zaman vatandaşların aracı zorlamaması gerekiyor. İnsanlar gideceği yere gitmek istiyor, yolda kalmak istemiyor ancak bu arabaya da kendilerine de zarar verebiliyor çıkan yangınlarla... Özellikle yeni araçlarda; araç mutlaka uyarı veriyor, uyarı vermese bile devirden düşüyor, sesi değişiyor... Bu anormallikler karşısında vatandaşların dikkatli olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

LPG’Lİ ARAÇLARA DİKKAT!
Uslu, 25 yıllık meslek tecrübeleri dayanarak araçlarda çıkabilecek yangınların 4 ana temelde oluşabileceğini söyledi. Uslu, meydana gelebilecek yangın sebeplerini şu şekilde sıraladı:

“Yanan arabaların genelde LPG’li araçlar olduğunu görüyoruz… Çoğunlukla LPG araca sonradan yapılan bir tesisatla çekiliyor ve herkes farklı bir teknik kullanıyor montajda. Bu montaj sırasında kullanılan izolasyon veya lehimlerde açılmalar, kısa devreler olabiliyor. Araç yıkandığı, suya temas ettiği veya kablolar birbirine değdiği zaman motor tesisatları tutuşuyor. Bu tutuşmayla beraber aracın içindeki yanıcı maddeler yanmaya başlıyor.

FAN VE KALORİFER MOTORU BİTEBİLİR…
Bunun dışında eski, bakımsız araçlarda bulunan fan motoru ve kalorifer motorunun kömürü bitebiliyor, kısa devre oluşabiliyor; bu da yangına sebebiyet veriyor. Aracın bakımı düzenli olarak yapıldığında, bu belirtiler kendini gösteriyor ve ona göre önlem servisler tarafından alınıyor.

KLİMA KULLANIMI TETİKLEYEBİLİR!
Yaz aylarında aşırı sıcaklardan kaynaklı, klima açıldığında fan motorları en son kademede dönmeye, araç yüksek devirlerde çalışmaya başlıyor. Bu durumda da araçtaki malzeme yorgunluğu, kısa devre ve kömürlerin bitmesinden kaynaklı kıvılcım atmasıyla alevlenme yaşanabiliyor. Bu aksamlardaki bağlantılar da genelde plastik olduğu için çabucak tutuşuyor.

KALİTESİZ YAKIT KULLANILMAMALI!
Yeni araçlar artık Avrupa standartlarında üretildiği için partikül filtreler bulunuyor. Bu filtrelerin bulunduğu araçlarda kaçak, kalitesiz yakıt kullanmak veya yakıtın içindeki kükürt oranının yüksek olmasından kaynaklı filtreler aşırı şekilde doluyor... Sistem tıkandığında araç uyarı veriyor ancak yasak olmasına rağmen bazıları yazılımla bu uyarıları iptal ediyor… Bu tıkanıklık aracın egzozdan hava almasına engel oluyor. Bu esnada da egzozdaki artan sıcaklık aracın yanmasına sebep oluyor.

Ayrıca araç bakımsız ve yağ kaçakları varsa yazın sıcaklıklarla beraber; egzoz ve motorun aşırı ısınmasından dolayı egzozun üzerine damlayan yağlar tutuşabiliyor.” 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz