MENÜ
İzmir 19°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir’de barajlar alarm veriyor!
Yerel Yönetimler
5 Mayıs 2024 Pazar 10:16

İzmir’de barajlar alarm veriyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir’in içme suyu ihtiyacını sağlayan Tahtalı, Gördes ve Balçova barajlarındaki su seviyelerinin önceki yıllara oranla düşmesine karşın kısa vadede kentte bir susuzluk tehdidi bulunmadığını açıkladı.

İZSU Genel Müdürlüğü, kentin su ihtiyacının yarıya yakınını karşılayan Tahtalı, Balçova ve Gördes barajlarındaki güncel doluluk oranlarını açıkladı. Doluluk seviyesi Tahtalı Barajı’nda yüzde 31,  Balçova Barajı’nda yüzde 76, Gördes Barajı’nda ise yüzde 13 olarak kayıtlara geçti. 3 barajdaki toplam su miktarı ise 188 milyon metreküp oldu. Bu üç önemli kaynağın dışında kente su sağlayan Ürkmez Barajı yüzde 43, Güzelhisar Barajı yüzde 86 ve Kutlu Aktaş Barajı ise yüzde 41 doluluk oranına sahip.

Tahtalı’da 2008’den beri en düşük seviye
Tahtalı, Balçova ve Gördes barajlarındaki su miktarının İzmir’in yaklaşık 8 aylık su ihtiyacını karşılayacağı bildirildi. İZSU yetkilileri Tahtalı Barajı’nda 2008 yılından bu yana en düşük su seviyesinin gözlendiğini belirtirken, su seviyesindeki düşüşün azalan yağışlardan kaynaklandığı vurgulandı. Açıklamada İZSU’nun kente kesintisiz içme suyu sağlamaya yönelik çalışmalarının devam ettiği ifade edilirken, “Barajlarımızda hiç yağış olmasa bile yıl sonuna kadar yetecek su mevcut; ayrıca yer üstü su kaynaklarının yanında kentimizin yer altı su kaynaklarından da faydalanıyoruz. Ancak uzun vadede yaşanabilecek susuzluk tehdidine karşı suyun tasarruflu kullanılması tüm toplumumuz açısından büyük önem taşıyor” denildi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 
 6 Mayıs 2024 Pazartesi 08:51
Her sene aynı terane. 43 yaşımdayım, 1 yaz bile susuz geçirmedik. Ailem de öncesi için böyle bir şey anlatmadı. Bırakın bu palavraları
 TC misafir
 5 Mayıs 2024 Pazar 18:09
Son zamanlarda sürekli olarak uyarıyorum gerekli önlemler alınmazsa yakın gelecekte büyük sıkıntılar yaşayacağız. Geçen yıl Ağustos ve Eylül aylarında bazı barajların durumunu kendi gözlerimle gördüm ki bu sene durum daha vahim, sondaj kuyusu açanlar artık çok daha derinlerde suya ulaşabildiklerini söylüyorlar. Şehir nüfusu sürekli artıyor, betonlaşma artıyor ve ne yazık ki su havzalarına yakın yerlerde madenlere izinler veriliyor. Yetkililer acil toplanıp ciddi bir çalıştay yapmalı ve bilim insanlarının dediklerinin katiyen dışına çıkılmamalıdır.
 Lombak
 5 Mayıs 2024 Pazar 14:20
Her türlü olasılığa karşı, başta tarım ve sanayide su tasarrufu olmak üzere kişisel kullanım suyunda da su tasarrufu kampanyaları başlatılmalı. Mesela yazlık bölgelerde ortak kullanındaki site havuzları ve belediye havuzları hariç, 100binlerce bireysel ev havuzlarının dolumu yasaklanmalı. Yeşillendirme çalışmalarında Kurak iklimde yaşayabilen bitkiler tercih edilmeli. 2008 yılındaki kurak sezonda Turkiye'de hiçbir elle tutulur kampanya yokken İsveç Büyükelçiliği bahçe sulamasını kesince bizimkilerin aklı başına gelmişti. Yine İsveç mi bize örnek olacak? Hiç mi ögrenmiyoruz?
 İzmir
 5 Mayıs 2024 Pazar 10:48
Artık barajların dolmaması üzerinden halkı paniğe sevk etmeyin. Her sene aynı şeyi yapıyorsunuz. Doluyor işte barajlar. Yeterli yağmur da yağıyor. Belediye barajları verimli hale getirsin. Halkı endişelendirmeyi bırakın. Ayıptır.
 
 5 Mayıs 2024 Pazar 10:46
Şu seçilen belediye başkanları tüm birimlerinde fotoselli musluk kullanana değin iklim dostu kent edebiyatı yapmasınlar, suyun kıymetini bilsinler, hizmet binalarında su tüketim miktarlarını sıkı sıkı takip etsinler, en büyük israf kamu binalarında
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz