MENÜ
İzmir 12°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yerli tohum ve fideler üreticiyle buluştu: Tarımda öncü İzmir!
Tarım
26 Nisan 2022 Salı 12:46

Yerli tohum ve fideler üreticiyle buluştu: Tarımda öncü İzmir!

‘Yerli ve Milli Çeşitlerin Yaygınlaştırılması Projesi’ kapsamında Menemen’in Seyrek Mahallesi’inde yerli tohum ve fidelerin kadın üreticilerle buluşturulması adına tören düzenlendi. Gerçekleştirilen programda konuşan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, İzmir'in tarım konusunda ne kadar elverişli bir coğrafya olduğunun altını çizerek, bu tip projelerin arttırılması gerekliliğine vurgu yaptı.

Ceren Korkmaz / EGEDESONSÖZ - Yerli ve Milli Çeşitlerin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında İzmirli kadınlara hibeli, hibesiz ve ücretsiz olmak üzere yerli tohum ve yerli tohumdan üretilmiş fidelerin verildiği tören Menemen’in Seyrek Mahallesi’nde gerçekleştirildi. Törende İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir İl Tarım Müdürü Mustafa Özen ve Menemen Belediye Başkanvekili Aydın Pehlivan projeye dair değerlendirmelerde bulundu.

HER ŞEY İZMİR’E BAHŞEDİLMİŞ...
Projeye dair değerlendirmelerde bulunan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir’in her alanda olduğu gibi tarımda da önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak İzmir tarımına katkıda bulunma çağrısını yaptı. Köşger, “Tarımın ne kadar önemli olduğunu, hayati bir sektör olduğunu son yaşanılanlar gösterdi. Her şeyden vazgeçebilirsiniz ama tarımdan vazgeçemezsiniz. Özellikle sağlıklı gıda önemini yitirmeyen bir alan. Bu anlamda yapılan her çaba kayda değer... Bu gibi araştırmaların yapılması, halkımızla buluşturulması şu anlamdan önemli; tohumculuk, gen kaynaklarını korumak... Örneğin eğer ülkede 3 - 4 sene dışarıdan ithal edilen patatesleri ekerseniz tamamen onu üreten ülkeye mahkum hale geliyorsunuz. Elinizde tohum kalmıyor. İthal patatesin geniyle oynamışlar bir sene, iki sene ekiliyor; 3. sene ithal etmek zorunda kalıyorsunuz. Hibrit tohumdur bu... Bunun dehşetini düşünün. Her şeyde aynı taktiği uygulayıp, satmış olsalar kendi ülkemizde bir daha tarım ürünü yetiştirme imkanınız kalmıyor.

En ihtiyaç duyduğunuz anda da vermeme riski var. Bu anlamda bu yapılan çalışmalar çok kıymetli. İzmir, Türkiye tarımı için önemli bir şehir. Müthiş potansiyelleri barındıran bir şehir...Sanayisi var. Ticareti gümrükleriyle limanlarıyla var. 2500 yıllık Kemeraltı Çarşısı var. Fuarcılık ve turizm var... Her alanda potansiyeli barındıran bir şehir. Keza tarımda da öyle. Tarım potansiyeli olan 4'üncü büyükşehiriz. İstanbul, Ankara yok üzerimizde de... Büyükşehir olarak yerimizi koruyoruz. Örneğin süt üreticiliğinde Konya’nın önündeyiz gibi... Allah İzmir’e vermiş de vermiş, bahşetmiş. Geçen yıl da yaptığımız yerli tohumlardan oluşturulan fideleri vatandaşlarımızla buluşturacağız. Balkonlarında, bu fideleri yetiştirmek isteyen hanımefendi kardeşlerimizle buluşturacağız. Bol bereketli bir sezon diliyorum. Lezzetli ürünlerle tarıma katkıda bulunsunlar. İzmir tarımına katkı sunan tüm arkadaşlarıma da teşekkür ederim” açıklamasında bulundu.

TALEPLERİ KARŞILAYAMIYORUZ
İzmir Tarım Orman İl Müdürü Mustafa Özen bu projeye ilk başladıklarında tedirgin olduklarını ancak şimdi talepleri karşılamakta zorlandıklarını belirterek projenin takdir gördüğünü şu ifadelerle aktardı:

“Geçen yıl içerisinde müdürlük olarak İzmir tarımına katkı sağlamak adına Tarımda 35’in İzi projesiyle 35 proje gerçekleştirmeyi hedeflemiştik. Şu ana kadar 34 tane oldu. Sona kalan ise Bergama ilçemizde bir kurutma tesisi açmak... 2022 yılında bu projeyi hayata geçirmiş olacağız. Tüm bu projeler İzmir tarımına destek verme noktasında çok büyük projeler değil. Daha büyük projeleri sindirecek bir yapı var burada aslında. Çok bereketli topraklar... Varlığın içerisinde güzel projeler oturtmak, kabul görmek motivasyon veriyor. Bunu artırarak 3,5 milyon dönüme yakın tarım arazisi üzerinde üretmiş olduğu 4,7 milyon ton tarla bitkileri ile 1,8 milyon ton sebze bitkileri üretimiyle, 750 bin tona yakın meyve üretimiyle, 1,3 milyon ton süt üretimiyle ülkeye de çok büyük katkı sağlayan konumdadır. Ata tohumlarının, sebze fidelerinin dağıtımlarını gerçekleştirmiştik... İlk başta tedirgindik ancak şimdi talepleri karşılayamıyoruz. Çok büyük takdir gören bir proje oldu. Bu sene 3 çeşit 83 ton buğday tohumu dağıtacağız. Dağıtılanlar da kentte yaşayan kadın üreticilerimiz için ücretsiz, kırsaldakiler için ise yüzde 75 bakanlık destekli olmak üzere üreticilerimizle buluşturacağız.”

BELEDİYE OLARAK DOĞRU PROJELERLE BÜYÜYECEĞİZ
Menemen Belediye Başkanvekili Aydın Pehlivan ise projeyi hayata geçirirken emeği geçenlere teşekkürlerini sunduğunu ifade ederek şu sözleri ekledi:

“Devletimizin tarıma ve çiftçilere vermiş olduğu emeği; bu projeyle Menemen’de görüyoruz. Menemen Belediyesi olarak da tarımda doğru projeler üreterek büyüyeceğiz. Bunu müdürlüğümüz, valiliğimizin destekleriyle başaracağız. Çiftçimizin emeği benim için hep kutsaldır. Her zaman yanında olmaya devam edeceğim. Birlikte çalışmak ve üretmek önemli olan... İl Tarım Müdürlüğümüz ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitümüz ile birlikte güzel projelere imza atıyoruz. Çok daha iyi projelerimiz olmasını umut ediyorum.”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz